Více času na podstatné

Vláda projedná strategické dokumenty pro lepší kvalitu ovzduší

30.11.2015 08:53

AVÍZO Vláda ve středu by měla projednat jednak Národní program snižování emisí a také Střednědobou strategii zlepšení kvality ovzduší v České republice do roku 2020. Střednědobá strategie tvoří strategický rámec pro Národní program snížení emisí ČR a pro Programy zlepšování kvality ovzduší v 7 zónách a 3 aglomeracích ČR, jež představují základní koncepční dokumenty. Vypracování strategií ukládá Ministerstvu životního prostředí zákon o ochraně ovzduší. Tyto dokumenty na sebe vzájemně navazují a ovlivňují se. VÝSLEDKY JEDNÁNÍ VLÁDA NAJDETE ZDE.

Dokument Střednědobé strategie shrnuje základní poznatky, které se týkají úrovně kvality ovzduší v ČR, souvisejících příčin a důsledků. Jsou zde analyzovány další národní i mezinárodní strategické a koncepční dokumenty, které mají přímý i nepřímý vliv na kvalitu ovzduší v ČR a vytvářena spojení mezi těmito dokumenty a Střednědobou strategií. Součástí jsou i analýzy finanční a nákladové, návrhy opatření a aktivit vedoucích ke zlepšení kvality ovzduší v ČR včetně identifikace subjektů, do jejichž kompetence a působnosti realizace navržených opatření patří.

Globálním (strategickým) a dlouhodobým cílem Strategie je dosažení  společensky přijatelné míry rizik  plynoucích ze znečištění ovzduší pro lidské zdraví (zejména zkrácení očekávané doby dožití vlivem expozice částicemi PM2.5, koncentrací B(a)P, předčasná úmrtí vlivem přízemního ozónu), ekosystémy (acidifikace, eutrofizace, vliv přízemního ozónu) a kulturního a historického dědictví na celém území ČR. Mezi specifické cíle patří: dosažení imisních limitů na celém území ČR do roku 2020 a současně udržování a zlepšování kvality ovzduší tam, kde jsou současné koncentrace znečišťujících látek pod hodnotami imisních limitů, dodržení k roku 2020 národních emisních stropů stanovených scénářem NPSE-WaM, postupné vytváření podmínek pro splnění národních závazků snížení emisí k roku 2025 a 2030 a dobudování kapacit systému posuzování kvality ovzduší (technická a znalostní základna, lidské zdroje).

Národní program působí na celonárodní úrovni, kde analyzuje stav ovzduší v ČR, příčiny znečištění, emise znečišťujících látek z jednotlivých sektorů ekonomiky, scénáře vývoje znečišťování ovzduší, závazky ČR a jejich dodržování, navrhuje postupy a opatření k nápravě stávajícího stavu, cíle v oblasti snižování úrovně znečišťování ovzduší a lhůty k jejich dosažení. Jeho struktura a základní obsah jsou dány zákonem o ochraně ovzduší. Opatření jsou ukládána napříč jednotlivými odvětvími hospodářství, tam kde jsou účelná a kde je identifikován potenciál ke snižování emisí. Dokument identifikuje orgány odpovědné za realizaci opatření.

Narodní program obsahuje katalog opatření, které se týkají snížení vlivu silniční dopravy na úroveň znečištění ovzduší, snížení vlivu stacionárních zdrojů na úroveň znečištění ovzduší, snížení vlivu zemědělské výroby na úroveň znečištění ovzduší, snížení vlivu stacionárních zdrojů provozovaných v domácnostech, popř. v živnostenské činnosti na úroveň znečištění ovzduší a snížení vlivu jiných zdrojů na úroveň znečištění ovzduší. Opatření jsou ekonomické, technické/technicko-organizační, vzdělávací/informační a jiné např. administrativní.

Programy zlepšování kvality ovzduší řeší kvalitu ovzduší na regionální úrovni. V současné době se plány nacházejí v procesu posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí (SEA) a je možné je dohledat v systému ZDE.

 

Úložiště radioaktivních odpadů

Vláda by také měla projednat novelu návrhu nařízení vlády, kterým se stanoví výše odvodu a způsob jeho placení původci radioaktivních odpadů na jaderný účet a roční výše příspěvku obcím a pravidla jeho poskytování. Obce, na jejichž katastrálním území se nachází úložiště radioaktivních odpadů, by tak dostaly ročně o milion korun vyšší příspěvek než dosud. Počítá s tím nařízení, které vláda projedná. Příspěvek pro obce od Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) dosud činil tři miliony korun za rok, nyní se má zvýšit na čtyři miliony Kč. Návrh nařízení počítá také s tím, že se bude dále navyšovat částka, kterou platí původci malého množství radioaktivních odpadů. Nově je tak navrhován povolený roční nárůst za ukládání dvě procenta a zároveň je upraven základ tak, aby odpovídal hodnotám z roku 2015.

 

Odkaz (připomínkové řízení):

Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR (23.6.2015)