Více času na podstatné

Vláda projednala zákon o prevenci závažných havárií a Ekoaudit

28.01.2015 17:36

VÝSLEDKY JEDNÁNÍ Ve středu vláda projedná návrh zákona o prevenci závažných havárií způsobených vybranými chemickými látkami nebo chemickými směsmi a návrhy na řešení opatření k posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání v České republice z pohledu právních předpisů na ochranu životního prostředí. Ekoaudit obsahuje 46 nových podnětů.

Ministerstvo životního prostředí využilo příležitosti provádění transpozice evropské směrnice formou návrhu nového zákona ke zpřehlednění právní úpravy, k upřesnění obsahových náležitostí bezpečnostní dokumentace a vyjasnění některých otázek souvisejících s prováděním takových změn v objektech, které působí změnu jejich zařazení do příslušné skupiny či vyžadují aktualizaci bezpečnostní dokumentace. Změny významnějšího charakteru, ve srovnání sestávající právní úpravou, nastávají v procesu schvalování návrhů bezpečnostní dokumentace, které provozovatelé objektů předkládají krajským úřadům.

Návrh zákona je vládě překládán se dvěma rozpory. Magistrát hlavního města Prahy požaduje po předkladateli vypracování prováděcího právního předpisu, v němž by závazně stanovil pravidla pro omezování další výstavby v zónách havarijního plánování. Krajský úřad Jihočeského kraje nesouhlasí se zpracováváním odborného posudku coby podkladu pro vydání závazného stanoviska krajského úřadu. 

 

Výsledek:  Vláda návrh schválila

 

EKOAUDIT

Cílem ekoauditu je prověřování české legislativy v oblasti ochrany životního prostředí a požadavků z ní plynoucích s předpisy EU. Podrobně jsou porovnávány podmínky navrhované legislativy a je zhodnoceno, zda nejsou přísnější než předpisy EU. Opatření byla hodnocena s ohledem na dopady na podnikatelskou sféru a ve vztahu k požadavkům vyplývajícím z práva EU. Výstupem spolupráce ministerstev, tripartity a dotčených subjektů byly návrhy řešení ke každému jednotlivému podnětu.

Dne 31. května 2010 schválila vláda materiál obsahující 96 konkrétních podnětů vztahujících se k předpisům na ochranu životního prostředí. Podněty týkajících se návrhů úpravy stávající legislativy v oblasti ochrany životního prostředí předložilo MPO za účelem zlepšování podnikatelského prostředí a snižování administrativní náročnosti. Po dohodě příslušných resortů došlo k vyřazení některých podnětů ještě před schválením návrhů řešení těchto podnětů vládou ČR, přičemž ale nedošlo k přečíslování zbývajících podnětů. Číselná řada označující jednotlivé podněty z této fáze ekoauditu tedy není kompletní, což ale neznamená, že by některé podněty chyběly.

Dne 30. ledna 2013 schválila vláda materiál obsahující dalších 36 konkrétních podnětů vztahujících se k předpisům na ochranu životního prostředí, přičemž tyto podněty jsou řešeny souběžně s předchozí fází ekoauditu.

V prosinci 2013 MPO zaslalo MŽP podklady pro přípravu další etapy aktualizace ekoauditu. Součástí bylo 115 podnětů, přičemž některé podněty pouze opakovaly návrhy již uplatněné v předchozích etapách ekoauditu, řadu dalších podnětů nebylo možné realizovat z důvodu přímého rozporu s právem EU. Mnohé relevantní podněty je však vhodné uplatnit v následné legislativní činnosti MŽP. V průběhu roku 2014 probíhala jednání mezi zástupci MŽP a MPO a bylo dohodnuto, že vybraných 46 podnětů bude dále diskutováno. Konkrétní opatření byla následně projednávána v rámci dílčích setkání zástupců MPO, MŽP a soukromého sektoru.

 

Nové podněty se týkají:

  • Zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými přípravky
  • Vyhlášky č. 288/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o integrované prevenci, ve znění pozdějších předpisů
  • Zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
  • Vyhlášky č. 383/2001Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších předpisů
  • Zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů
  • Vyhláška č. 415/2012 Sb., o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování a o provedení některých dalších ustanovení zákona o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů
  • Zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů
  • Zákona č. 167/2008 Sb. o předcházení ekologické újmě a její nápravě, ve znění pozdějších předpisů
  • Zákona č. 254/2001 Sb. o vodách, ve znění pozdějších předpisů

 

Výsledek:  Vláda návrh schválila

 

 

Čtěte také:

Aktuální stav novely zákona o prevenci závažných havárií

Návrhy na řešení opatření k posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání