Více času na podstatné

Vláda projednala Zprávu o stavu vodního hospodářství České republiky v roce 2012

05.09.2013 08:08

Stav hospodaření s vodou, ochranu povrchových i podzemních vod a ochranu před povodněmi popisuje tzv. Modrá zpráva za rok 2012, kterou včera projednala vláda. Materiál, který předložilo Ministerstvo zemědělství společně s Ministerstvem životního prostředí, se věnuje i všem činnostem zahrnovaným do vodního hospodářství v působnosti obou resortů.

V roce 2012 bylo v České republice zásobováno z vodovodů 9,8 milionu obyvatel, tj. 93,5 % z celkového počtu obyvatel, uvádí Zpráva o stavu vodního hospodářství ČR v roce 2012.

Ministerstvo zemědělství podpořilo výstavbu a obnovu infrastruktury vodovodů a kanalizací celkovou částkou 1,6 miliardy korun. Délka vodovodní sítě byla prodloužena celkem o 774 kilometrů a dosáhla 74 915 kilometrů. V domech připojených na kanalizaci žilo téměř 8,7 milionu lidí, což je 82,5 % z celkového počtu obyvatel ČR.

Ministerstvo pokračovalo v programu Podpora prevence před povodněmi II, který je zaměřený převážně na budování protipovodňových opatření s retencí, podporu protipovodňových opatření podél vodních toků, zvyšování bezpečnosti vodních děl, vymezení záplavových území a podporu zadržování vody v suchých nádržích na drobných vodních tocích. Celkem poskytlo MZe na povodňovou prevenci více než 1,9 miliardy korun.  

Na základě opatření Ministerstva zemědělství byla k 30. červnu 2012 zrušena organizační složka státu Zemědělská vodohospodářská správa. Správu drobných vodních toků po ní převzaly jednotlivé podniky Povodí a Lesy ČR. Cílem transformace bylo posílení integrace správy vodních toků.

Rok 2012 byl s průměrnou teplotou vzduchu 8,3 °C teplotně normální. Průměrný úhrn srážek na území České republiky odpovídal srážkovému normálu. Povodňově byl uplynulý rok nejklidnějším obdobím od roku 2008.

 

Dokument ke stažení:

Zpráva o stavu vodního hospodářství ČR 2012