Více času na podstatné

Vláda schválila Národní akční plán pro chytré sítě

07.03.2015 09:25

NAP SG KE STAŽENÍ! Ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovalo Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG), který vychází z priorit Aktualizace státní energetické koncepce ČR (ASEK). Důvodem je nutnost zajistit, aby česká elektrizační soustava byla připravena na nové trendy a umožnila občanům a podnikům spolehlivě a bezpečně využívat možností, které jim technologický pokrok v energetice stále ve větší míře nabízí.

Zavedení a využití chytrých sítí (Smart grid) bude v blízké budoucnosti nezbytnou součástí zajištění spolehlivého provozu elektrizační soustavy České republiky, která byla především budována pro využití klasických velkých centrálních zdrojů. Bez zavedení nového způsobu jejího řízení a zmíněných chytrých sítí by ovšem nebylo možné zvládnout integraci velkého objemu výroby elektřiny zejména ze solárních a větrných elektráren (tzv. intermitentních zdrojů), která má kvůli závislosti na počasí kolísavou povahu. Stejně tak je nutné zajistit kvalitní integraci výroby z malých zdrojů připojených do distribuční sítě, typicky malých solárních elektráren na střechách rodinných domů, které částečně pokrývají spotřebu domácností a u kterých se díky technologickému pokroku, lepší dostupnosti a snižování administrativních bariér očekává v příštích letech další rozvoj.

Využívání prostředí chytrých sítí bude také nezbytné pro rozvoj trhu s elektřinou a pro jeho využívání aktivními spotřebiteli, a také spotřebiteli — výrobci. "Lidem, kteří o to budou mít zájem, navíc opatření uvedené v Národním akčním plánu umožní mnohem efektivně hospodařit s energií, kterou si nakoupí či sami vyrobí, což v důsledku samozřejmě mnohdy povede k úspoře," přiblížil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

NAP SG předpokládá postupné zavedení chytrých sítí a dalších opatření v několika etapách, národní akční plán totiž pracuje s horizontem až do roku 2040. Investice do chytrých sítí jsou investicemi do infrastruktury a promítnou se do regulované složky ceny za elektřinu. Proto je potřeba přizpůsobit způsob a rychlost zavedení chytrých sítí přínosům pro spotřebitele. Na pokrytí spojených vícenákladů budou v maximální možné míře využity peníze z evropských fondů a rovněž budou financovány prostřednictvím tarifů (platbami koncových zákazníků, odebírajících elektrickou energii).

 

HK ČR: Chytré sítě ano, postupně spolu s přínosy pro zákazníky a ruku v ruce s úpravou tarifního systému

Oceňujeme konzervativní přístup v rámci NAP SG vyjádřený slovy „je potřeba přizpůsobit způsob a rychlost zavedení inteligentních sítí přínosům pro spotřebitele“. Současně s tím ale upozorňujeme, že je nutné postupovat ruku v ruce s úpravou tarifního systému, bez které by rozvoj distribuované výroby mohl přinést přesun peněz od „chudých k bohatým“.

Chápeme, že jedním z klíčových impulsů pro rozvoj inteligentních sítí je přání spotřebitelů elektřiny získat větší svobodu a nezávislost při rozhodování o zajištění jejich energetických potřeb. Stále však zůstane nezanedbatelný počet zákazníků, kteří preferují jednoduchost v duchu „o elektřinu se starat nechci“. Energetika by však měla uspokojit potřeby obou zmiňovaných skupin, tedy vytvořit pro aktivní spotřebitele elektřiny svět Smart grids, jehož uživatelé se na jeho nákladech musí férově podílet. A současně s tím však pro zbylé spotřebitele zachovat „jednoduchý“ svět, ve kterém se o elektřinu nemusí příliš starat.

„NAP SG a rozvoj Smart grids může pomoci i průmyslovému sektoru, protože vytváří prostor pro rozvoj decentralizované energetiky, což je prostor pro rozvoj podnikání a nových businessů, kde mohou naši členové, průmyslové podniky a podnikatelé, najít své místo,“ komentuje předseda Energetické sekce HK ČR Václav Hrabák.

Pro minimalizaci dopadů do plateb spotřebitelů elektřiny považujeme za důležité využívat na financování nákladů rozvoje inteligentních sítí i finanční prostředky z dotačních programů EU (např. OP PIK), případně jiných dotačních programů, které budou vypisovány.

 

Národní akční plán pro chytré sítě (NAP SG) schávlila vláda dne 4.3.2015. Příští týden 9.3.2015 vláda projedná návrh novely  zákona o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon)

 

Dokument ke stažení: