Více času na podstatné

Vláda schválila novelu energetického zákona

20.10.2014 20:28

Kabinet předsedy vlády Sobotky se dnes zabýval návrhem novely energetického zákona a dalších souvisejících zákonů, kterou schválil. Cílem návrhu je zlepšení aplikovatelnosti, kontroly a vymahatelnosti práv a povinností v energetických odvětvích i ve vazbě na pravomoci orgánů státní správy. Dalšími prioritními body návrhu jsou vyšší stabilita a předvídatelnost regulačního prostředí v energetice, větší transparentnost procesu regulace v energetických odvětvích, lepší ochrana konkurenčního prostředí či vyšší ochrana spotřebitelů při uzavírání smluv na dodávku energií.

Návrh zákona si klade za cíl zejména transponovat relevantní ustanovení směrnice o energetické účinnosti. Neméně důležitou skutečností je adaptace nařízení o transparentnosti a integritě velkoobchodního trhu s energií a nařízení,  kterým se stanoví hlavní směry pro transevropské energetické sítě.

V návrhu zákona je rovněž obsažena novela zákona o podporovaných zdrojích energie, novela zákona o hospodaření energií, novela zákona o nouzových zásobách ropy, novela zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů a novela zákona o dohledu v oblasti kapitálového trhu a novela zákona o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky.

Novelu energetického zákona schválila na potřetí Legislativní rady vlády dne 9. října na mimořádném zasedání.

Na vládu se obrátili Představitelé Hospodářské komory České republiky a Svazu průmyslu a dopravy České republiky se společnou žádostí o urychlené projednání vládní novely tohoto zákona a to v listopadu 2014 na mimořádném zasedání poslanecké sněmovny. Důvodem pro svolání mimořádného zasedání je nezbytnost zahájit finální část legislativního procesu zákona, aby byla minimalizována možnost zásahu ze strany Evropské komise kvůli neplnění závazků, jež Česká republika vůči Evropské komisi učinila, respektive předejít návazným enormním ekonomickým škodám.

 

VIDEO: Vláda schválila energetický zákon - ZDE