Více času na podstatné

Vláda: Nekonvenční zdroje zemního plynu - prioritou bude ochrana životního prostředí. Nová zelená úsporám dostala zelenou.

20.02.2013 13:02

Vláda na dnešním zasedání schválila dotační program Nová zelená úsporám. Předpokládá se, že první žádosti budou předloženy v srpnu tohoto roku. Aukce emisních povolenek ze kterých má být program financován není v současné době v dobré kondici a proto vláda hledá další alternativní zdroje financování. K nekonvečním zdrojům zemního plynu vláda zaujala stanovisko, že prioritou při rozhodování bude ochrana životního prostředí. MŽP do 31. srpna 2013 předloží vládě informaci o dopadech technologií průzkumu a těžby nekonvenčních zdrojů zemního plynu s využitím zahraničních zkušeností.

Vláda na dnešním zasedání schválila prorůstové opatření Novou zelená úsporám. Cílem programu je přispět ke snížení energetické náročnosti soukromých obytných domů a budov veřejné služby, přičemž 80% finančních prostředků by mělo použito na rekonstrukce a 20% na novou výstavbu. Ministr T. Chalupa na tiskové konferenci dodal, že na přelomu března a dubna bude vládě předložen programový dokument. Nová zelená úsporám bude financována z prodeje emisních povolenek. Nicméně díky špatnému stavu trhu s emisními povolenkami ministerstvo hledá další alternativní zdroje.

První výzva bude zaměřena výhradně na zateplení rodinných domů s podmínkou výměny nevyhovujících zdrojů vytápění na tuhá fosilní paliva, samostatně pak v domech, které již na požadovanou úroveň zatepleny byly, a instalaci solárních systémů na ohřev teplé vody v rodinných domech. Významným efektem programu bude vytvoření nebo udržení desítek tisíc pracovních míst.

 

Nekonvenční zdroje zemního plynu

K bodu zhodnocení aktuálního stavu a předpokládané dopady těžby nekonvenčních zdrojů zemního plynu ministr T. Chalupa dodal, že prioritou při rozhodování bude ochrana životního prostředí. Dále upozornil na fakt, že nekonveční zdroje zemního plynu není jen břidlicový plyn ale i zplynování uhlí se kterým také nejsou zkušenosti. Vláda rozhodla tak, že "ukládá ministru životního prostředí nestanovovat průzkumné území pro vyhledávání a průzkum nekonvečních zdrojů zemního plynu není-li důsledně dodržen veřejný zájem na než vláda prioritně považuje ochranu životního prostředí".

Usnesení vlády má výrazně širší záběr z časového hlediska, kdy nebudou stanovována průzkumná území v případě, že nebude dostatečně ochráněn veřejný zájem, tedy ochrana životního prostředí. Usnesení se vztahuje nejen na průzkumy nekonvenční těžby plynu z břidlic, ale i na podzemní zplynování uhlí.

„Zakázat možnost průzkumů navždy není řešením problému. Za dvacet let zde může být technologie průzkumů mnohem šetrnější k životnímu prostředí než nyní. Říkat dnes, jak se další generace mají chovat zítra, by nebylo správné. Proto nepodporuji absolutní zákaz. Řešme aktuální problematiku legislativy a nepouštějme se do předpovědí, jak budou průzkumy vypadat za dvacet let. Stejně to nezjistíme,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Vláda vzala materiál na vědomí a stanovila lhůty pro nutnou analýzu současné legislativy. Na jejím základě bude nová právní úprava reflektovat aktuálně používané průzkumné technologie a jejich vliv na životní prostředí.

Ministerstvo životního prostředí do 31. srpna 2013 předloží vládě informaci o dopadech technologií průzkumu a těžby nekonvenčních zdrojů zemního plynu s využitím zahraničních zkušeností. Dále ministerstvo předloží návrhy na úpravu Státní politiky životního prostředí, zejména z hlediska vymezení veřejného zájmu.

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Českým báňským úřadem připraví analýzu platné právní úpravy stanovování průzkumných území, průzkumu a těžby nekonvenčních zdrojů zemního plynu a do 31. října 2013 předloží vládě návrhy na její změnu tak, aby právní úprava reflektovala aktuálně používané technologie průzkumu a těžby a jejich vliv na životní prostředí.

 

Přehled výsledků jednání vlády:

 

Návrh poslanců Michala Haška, Jana Hamáčka, Václava Klučky a dalších na vydání zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti se zákazem hydraulického štěpení hornin při využívání ložisek hořlavého zemního plynu (sněmovní tisk č. 902)
Předkládá: ministr a předseda Legislativní rady vlády
Výsledek jednání vlády: Vláda schválila negativní stanovisko.
 

Související: Rozhovor s Martinem Holým - ředitel odboru geologie MŽP

(od 81minuty)

 

Zhodnocení aktuálního stavu a předpokládané dopady těžby nekonvenčních zdrojů zemního plynu
Předkládá: ministr životního prostředí
Výsledek jednání vlády: Schváleno.
 

Věcný záměr programu Nová zelená úsporám
Předkládá: ministr životního prostředí
Výsledek jednání vlády: Vláda věcný záměr schválila.

 

Související článek:

MŽP dnes představilo program Nová Zelená úsporám. Program startuje v srpnu!

Zelená úsporám pokračuje, otázkou jsou peníze z povolenek

Zákaz pro hydraulické štěpení vláda nechystá, téma břidlicového plynu ale žije v celé Evropě