Více času na podstatné

Vláda schválila opatření na vyrovnání se se změnami klimatu

26.10.2015 16:04

Vláda dnes schválila klíčový dokument pro další směřování environmentální politiky na národní a regionální úrovni. Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR - tzv. Adaptační strategie ČR vychází z pozorovaných změn klimatu na globální, evropské i národní úrovni a prezentuje předpoklady dalšího vývoje klimatu, včetně pravděpodobných dopadů na území ČR. K nim patří extrémní výkyvy počasí jako přívalové deště nebo dlouhodobé sucho.

„Před Ministerstvem životního prostředí teď stojí úkol zpracovat takzvaný Národní akční plán adaptace na změnu klimatu. Ten bude formulovat již konkrétní opatření určená k realizaci, včetně výše finančních nároků, které by měly jednotlivé rezorty každoročně v průběhu příštích pěti let vyčlenit ze svých rozpočtových kapitol, a do 31. 12. 2016 jej předložíme vládě,“ řekl ministr Richard Brabec.

Materiál, který připravilo MŽP společně s meteorology, vědci a dalšími úřady, se dotýká zejména 8 rezortů. Identifikuje prioritní oblasti hospodářství a životního prostředí, které dopady změny klimatu zasáhnou nejvíce, a shrnuje vhodná adaptační opatření. Pokud Evropa k takovým opatřením nesáhne, hrozí jí dle odhadů likvidace škod způsobených změnou klimatu, která bude stát až 250 miliard eur ročně. Proto se počítá s tím, že EU na adaptační opatření do šesti let přidá minimálně 20 procent svého rozpočtu.

„Strategie shrnuje nezpochybnitelné změny klimatu na globální, evropské a národní úrovni. Prezentuje další vývoj klimatu a předpokládané dopady na území ČR. Jeden z nich zažíváme letos, a tím je katastrofální sucho. Na nás je proto diametrálně změnit přístup k využívání přírodních zdrojů od, řekněme, živelného k udržitelnému. V tomto se změny budou týkat zejména využívání zemědělské a lesní půdy,“ dodal náměstek ministra Vladimír Dolejský.

Prioritními oblastmi, na které se strategie zaměřuje, jsou zemědělství, lesní hospodářství, vodní režim v krajině a vodní hospodářství, biodiverzita a ekosystémové služby, urbanizovaná krajina, průmysl a energetika, doprava, cestovní ruch, lidské zdraví, hygiena a mimořádné události, ochrana obyvatelstva a životního prostředí.

V Česku by se měla do roku 2030 podle odborných prognóz zvýšit průměrná roční teplota vzduchu zhruba o jeden stupeň Celsia. V nejteplejších oblastech se pravděpodobně posune začátek hlavního vegetačního období na začátek března a konec až do závěru října. Vyšší teploty vzduchu dovolí dřívější setí a následně ovlivní růst a především vývoj plodin. Uspíší se tak i doba zrání. Strategie proto v oblasti zemědělství počítá například se systémovými změnami, které přispějí k zadržování vody v krajině.

V oblasti cestovního ruchu materiál navrhuje například pobízet návštěvníky turistických destinací k upřednostňování aktivit a zařízení, které jsou šetrné k životnímu prostředí. U projektování staveb a dopravních konstrukcí doporučuje mimo jiné zohlednit důsledky změny klimatu, extrémní výkyvy teplot a odvod přívalových vod. Strategie počítá i se zastíněním komunikací dřevinami a křovinami nebo s optimalizací teplot v dopravních prostředcích s ohledem na spotřebu energie.

MŽP vedle takzvané adaptační strategie zpracovalo také souhrn opatření proti suchu, který vláda schválila letos v červenci.

 

 

Dokument ke stažení:

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR (odkaz na systém SEA)

 

Další bod z dnešního jednání vlády:

MŽP ke stavu ověřování stanovisek EIA podle nové evropské legislativy