Více času na podstatné

Vláda schválila podmínky vyhlašování výzev před schválením programu Evropskou komisí

18.11.2014 17:49

AKTUALIZOVÁNO - OPŽP Vláda dne 12. listopadu mimo programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2015 a zprávy o stavu životního prostředí za rok 2013 také schválila podmínky pro vyhlášení výzev z programů spolufinancovaných z Evropských strukturálních a investičních fondů v programovém období 2014-2020 ještě před jejich schválením ze strany Evropské komise.

Schválením podmínek pro vyhlašování výzev z programů nového programového období ještě před jejich schválením Evropskou komisí umožní zahájit čerpání z nových programů. Spuštění prvních výzev ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová předpokládá v prvním čtvrtletí příštího roku.

Mezi kritéria pro zahájení implementace patří například dokončená příprava relevantní legislativy na úrovni Evropské komise, splnění tematických a obecných předběžných podmínek věcně se vážících k podpoře intervencí v rámci vyhlašovaných výzev, příprava a vydání řídicí dokumentace programu i dokumentace pro žadatele a příjemce, ustavení monitorovacího výboru i platformy pro plánování výzev a projednání harmonogram výzev a další.

 

Vyjádření MŽP k OPŽP 2014 - 2020

MŽP spolu se SFŽP ČR a AOPK ČR právě připravuje dokumentaci pro žadatele a příjemce tak, aby dle vládou schválených kritérií, mohly být výzvy vyhlašovány již v prvním čtvrtletí roku 2015. Zároveň intenzivně vyjednáváme s EK. Můžeme proto již teď potvrdit, že bude možné vyhlásit výzvy během prvních třech měsíců 2015 ve většině oblastí podpory OPŽP 2014 - 2020, a to nejen ve shodě s EK, ale i s nově vládou schválenými kritérii.

Vzhledem k harmonogramu schvalování novely EIA zatím nepředpokládáme žádné komplikace ve vyhlašování zmíněných výzev OPŽP.

 

Čtěte také:

ČR chce prodloužit lhůtu na dočerpání evropských dotací (EurActiv.cz, 20.11.)

 

Podpora projektů z fondů EU začne až na jaře roku 2015 (EurActiv.cz, 18.11.)

Vláda schválila zprávu o životním prostředí a program na úspory energií (program EFEKT)

ČR se zřejmě podaří snížit balík nedočerpaných dotací pod 20 miliard (14.11., EurActiv)