Více času na podstatné

Vláda schválila přesun dvou miliard z dopravy do životního prostředí, a novou koncepci EVVO

20.07.2016 18:24

Dvě miliardy z evropských dotací původně alokovaných na dopravní stavby se přesunou na zlepšení životního prostředí. Rovným dílem se rozdělí na opatření ke snížení emisí z velkých zdrojů, jakými jsou továrny či teplárny, a do zlepšení kvality vod v ČR. Vláda dnes totiž odsouhlasila přesun 2 mld. korun z Operačního programu Doprava do Operačního programu Životní prostředí (OPŽP). Přesun prostředků je preventivním opatřením Ministerstva pro místní rozvoj, které zajistí, že ČR prostředky vyčerpá a nepřijde o ně. 

„Jsem rád, že vláda přistoupila na náš požadavek na navýšení peněz do našeho Operačního programu Životní prostředí. Investice z OPŽP jsou klíčové pro naše životní prostředí," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Minimálně jedna miliarda bude alokována ihned. "V oblasti zlepšování kvality ovzduší již nyní máme v zásobníku kvalitní projekty v oblasti snižování emisí ze středních a velkých zdrojů, které čekají právě na tuto příležitost, kdy do OPŽP přijdou další peníze. Další miliardu jsme připraveni investovat do zlepšování kvality našich vod. Právě tato oblast je pro ČR dlouhodobě problematická a vyžaduje nejen nemalé investice, ale i přísnější podmínky na čištění odpadních vod. Dnešní miliarda navíc tak pomůže zejména obcím právě k plnění požadavků na kvalitu a čištění vod,“ upřesnil ministr Brabec.

Vodní hospodářství i kvalita ovzduší jsou pro Českou republiku z pohledu investic prioritními oblastmi. Poslední Zpráva o stavu životního prostředí ČR uvádí, že stav těchto dvou oblastí stále není příznivý. Je proto zapotřebí investovat do zvýšení kvality vodních útvarů z pohledu eutrofizace. V souladu se strategií boje se suchem je nutné investovat do zkvalitňování zdrojů pitné vody a do propojování vodárenských soustav. V oblasti kvality ovzduší stále platí, že Česká republika stále překračuje imisní limity prachových částic, proto je nezbytné finančně podpořit zejména snižování emisí ze stacionárních zdrojů.

K dnešnímu dni byly vyhlášeny výzvy ve všech prioritních osách, u více než 1000 žádostí s podporou 5 mld. korun právě probíhá hodnocení projektů, přes 800 žádostí s podporou více než 12 mld. korun je schváleno k financování. Příjemci již dostali 1,17 mld. korun, kraje avizují další žádosti o platbu na kotlíkové dotace do konce roku ve výši 1,3 mld. korun a pro vydání rozhodnutí o přiznání dotace je připraveno dalších 20 projektů s dotací přes 500 mil. korun, které se brzy začnou proplácet. Aktuálně je pro příjem žádostí otevřeno 8 výzev s alokací přes 3 mld. korun, do konce roku bude vyhlášeno dalších 12 výzev s alokací 10 mld. korun.

Po schválení realokace vládou proběhne ke změnám v dotačních programech proces posuzování vlivů na životní prostředí, tzv. SEA.

 

Státní program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty a environmentálního poradenství na léta 2016 - 2025

 

Státní program představuje klíčovou národní strategii pro oblast environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) i poradenství (EP) s vizemi, cíli a opatřeními, na nichž se vedle orgánů státní správy podílejí mj. kraje, obce a města, školy, včetně škol vysokých, střediska ekologické výchovy a ekologické poradny i neziskové organizace, vzdělávací a výzkumné instituce, muzea, zoo, botanické zahrady, knihovny. V praxi bude fungovat zároveň jako metodická podpora pro EVVO koncepce krajů a měst.

Vládou schválený program podporuje rozvoj EVVO komplexně v celé šíři témat, rozdělených do sekcí Příroda, Místo, sídlo a krajina, Udržitelná spotřeba a Klima. V rámci tříletých akčních plánů bude docházet k jejich aktualizaci. Nově zaměřené vzdělávací a osvětové programy tak mj. umožní široké veřejnosti porozumět příčinám změny klimatu a jejím negativním dopadům v ČR, jakým je např. sucho v Evropě i ve světě.

Dalším důležitým tématem reagujícím na současné trendy je posilování kontaktu s přírodou. V dnešní době ubývá prostoru a času pro bezprostřední kontakt s přírodou a reálným světem, zvětšuje se podíl pobytu v interiéru, vnímání světa prostřednictvím médií a virtuální reality. Nový státní program EVVO proto cíleně podporuje vytváření příležitostí pro strukturovanou i nestrukturovanou výchovu a vzdělávání v přírodě. Program si vytyčuje řadu konkrétních úkolů, např. vytvořit podmínky a doporučení pro to, aby učitelé mohli bezpečně realizovat vzdělávání v přírodě s celou třídou, podporovat osvěty v tématu místní a ekologicky šetrné spotřebně potravin, podporovat budování areálů ekocenter, přírodních hřišť, komunitních zahrad pro posílení přímého kontaktu člověka s přírodou.

Plnění Státního programu bude každoročně vyhodnocováno Ministerstvem životního prostředí, závěrečné hodnocení za celé období bude předloženo vládě v roce 2025 společně s návrhem Státního programu na další období.