Více času na podstatné

Vláda schválila Program na podporu regenerace brownfieldů a novelu týkající se BOZP na staveništích

27.04.2016 17:23

Ministři na dnešním jednání vlády odsouhlasili Program podpory Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na regeneraci nevyužívaných průmyslových prostor budou připraveny dvě miliardy korun a o dotace si mohou zažádat obce a kraje.

Hlavním cílem národního programu, který předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, je přinést řešení problémů brownfieldů v České republice. Podpora regenerace těchto nevyužívaných, zanedbaných a mnohdy kontaminovaných průmyslových objektů, má podle MPO přispět k ekonomickému a regionálnímu rozvoji.

"V rámci realizace Programu se chceme zaměřit na vytvoření drobnějších podnikatelských objektů a území s vyšší nezaměstnaností. Předpokládáme, že revitalizace brownfieldů v podpořených regionech pomůže vytvořit až dva tisíce nových pracovních míst, povzbudí konkurenceschopnost, vylepší kvalitu životního prostředí a zvýší atraktivitu okolí," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.     

Na čerpání z Programu podpory Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů jsou vyčleněny dvě miliardy korun ze státního rozpočtu na období 2017 - 2023. Dotace z programu jsou výlučně určené pro obce a kraje, které leží na území strukturálně postižených krajů (Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský) a hospodářsky problémových regionů.

Vznik programu iniciovaly města a obce, na jejichž území se brownfieldy nachází. Na vytvoření materiálu se podílel vládní zmocněnec pro Ústecký a Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala.

BOZP

Vláda dále dnes schválila návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 591/2006 Sb., o bližších minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na staveništích, a nařízení vlády č. 592/2006 Sb., o podmínkách akreditace a provádění zkoušek z odborné způsobilosti. Cílem navrhovaných změn v části týkající se změny nařízení vlády je standardizovat činnost držitelů akreditací se záměrem zvýšit úroveň ověřování znalostí a dovedností spadajících do obou odborných způsobilostí podle zákona.


Vláda 2.5.

Na programu prvního květnového jednání vlády je znovu zařazen bod reakce vlády na zahájené infringementové řízení z důvodu vyhlášení lokalit Natura 2000 v nedostatečném rozsahu a dále ministři budou informováni o možnosti přednostního využití hnědého uhlí z lomu Bílina pro potřeby teplárenství.