Více času na podstatné

Vláda schválila speciální cenu za popularizaci vědy

08.02.2016 17:27

VÝSLEDKY Za propagaci či popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací se začne udílet Cena předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Cena bude určená vědeckým pracovníkům, ale také novinářům, učitelům, podnikatelům, cestovatelům a dalším, kteří publikují na téma vědy a techniky, předávají poznatky o vědeckých výsledcích široké veřejnosti a celkově přispívají k popularizaci vědy a výzkumu.

„Uvědomujeme si, že popularizace je velmi důležitá součást vědy. Věda je krásná a zajímavá, jen málo lidí ale umí složitá témata podat tak, aby byla pochopitelná i pro laika. Proto chci ocenit ty, kteří dokáží přitáhnout k vědě větší pozornost veřejnosti, zvyšují povědomí o důležitosti vědeckého práce a motivují studenty, aby se vydali na vědeckou dráhu,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda RVVI Pavel Bělobrádek.

Cena předsedy RVVI se bude udělovat jedenkrát za rok a kandidáty na ocenění bude navrhovat odborná vědecká veřejnost. Ocenění bude spojené s odměnou ve výši až 500.000 korun.

Dosavadní nařízení vlády umožňovalo udělování cen za mimořádné vědecké výsledky a za propagaci a popularizaci výzkumu. Na úrovni vlády se ale dosud udělovalo jen ocenění za mimořádné vědecké výsledky v podobě Národních cen vlády. Nadále platí, že ocenění za mimořádné vědecké výsledky a propagaci a popularizaci výzkumu mohou udílet také poskytovatelé podpory na vědu (ministerstva, Akademie věd ČR, Grantová a Technologická agentura ČR).

Ocenění navazuje na Cenu předsedy RVVI za popularizaci výzkumu a vývoje v hromadných sdělovacích prostředcích, která byla udělována v letech 1995-1999, a Cenu předsedy RVVI udělovanou v letech 2008 a 2009.

 

Právní postavení předsedy Energetického regulačního úřadu

Otázku, zda předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková spadá pod služební nebo energetický zákon, projedná Legislativní rada vlády. Na svém twitterovém účtu to uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Dodal, že jeho návrh, podle kterého šéfka ERÚ patří pod energetický zákon, vláda dnes řešit nebude. Výsledek jednání vlády - odloženo

Více na: https://zpravy.e15.cz/domaci/politika/spada-vitaskova-pod-sluzebni-zakon-resit-to-bude-legislativni-rada-vlady-1269196#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink