Více času na podstatné

Vláda schválila východiska pro koncepci energetické a surovinové bezpečnosti

18.08.2011 08:03

Samotnou koncepci chce ministerstvo průmyslu a obchodu předložit pravděpodobně příští rok.
 

Nová koncepce se bude zabývat využíváním nejrůznějších energetických zdrojů od jaderné energetiky přes teplárenství až po dodávky ropy. Podle premiéra vláda nenechá stranou ani získávání surovin z různých zdrojů. "V našich podmínkách musíme usilovat o surovinovou a energetickou bezpečnost, udržovat strategické rezervy a také maximalizovat diverzifikaci zdrojů, to znamená například využívaní domácích zdrojů," uvedl předseda vlády.

Materiál má podle premiéra pouze informativní povahu, popisuje stávající stav, ze kterého se má odvíjet výsledná koncepce. "Naše surovinová a energetická bezpečnost musí vycházet z aktualizované podoby Státní energetické koncepce a Státní surovinové politiky; oba dokumenty chceme dokončit v závěru letošního roku," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Bezpečnost Česka v této oblasti podle ministerstva průmyslu a obchodu zatím řeší jen okrajově některé jiné strategické materiály, zejména Státní energetická koncepce nebo připravovaná aktualizace Státní surovinové politiky či Bezpečnostní strategie ČR. Samostatný dokument dosud chybí.

Dnes schválený materiál neřeší jen domácí zdroje, ale zabývá se i situací na globálních trzích. Východiska pro koncepci vymezují rizika a stručně navrhují možná řešení, mezi která patří například další diverzifikace zdrojů a přepravních cest nebo posilování infrastruktury. Stát chce také přilákat více zájemců do technických škol, aby energetika i těžební průmysl získávali nové odborníky.

 

Další informace:

VIDEO z tiskové konference

Pracovní verze koncepce ke stažení (zdroj: EurActiv.cz)

Další články: EurActiv.cz

Ministr byl hostem pořadu Ranní interview

 

Zdroj: www.vlada.cz