Více času na podstatné

Do konce května předloží MŽP vládě novelu EIA

11.05.2016 13:04

Vláda dnes schválila další postup v řešení Do konce května bude hotový návrh zákona, který nahradí u jedenácti dopravních staveb posudek o vlivu na životní prostředí EIA a to na úrovni vlády. Novelu chce vláda projednat ve Sněmovně ve zrychleném režimu. Stavby by tak měly být připravovány ve zrychleném řízení a nebude u nich nutné celý proces EIA opakovat. Součástí plánu mají být i pravidelné zprávy Ministerstva dopravy o přípravě staveb. Záznam z tiskové konference ZDE.

 

 

 

NZÚ

Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes předloží na vládu bilanční zprávu programu NZU za rok 2015. „Loni podalo žádost o dotaci celkem 6 693 žadatelů s požadovanou výší dotace přes jeden a půl miliardy korun, přičemž celkové náklady na realizaci opatření přesáhly 5 miliard korun. Na konci roku přitom byla proplacena dotace u více než 1200 projektů. Další projekty byly proplaceny na začátku letošního roku a peníze na účtu příjemců podpory odcházejí každý týden,“ informuje ministr Richard Brabec.

6693 žádostí pak míří na 13 520 různých opatření zaměřených na energetické úspory. Ministerstvo začalo v loňském roce z programu podporovat i malé fotovoltaické systémy do 10 kWp pro domácnosti či nákup ostrovních baterií pro ukládání energie. Obdobné rozšíření podpory o fotovoltaické systémy do 30 kWp bylo letos spuštěno i pro segment bytových domů.

Program je financován z výnosů z emisních povolenek, které ČR uskuteční na evropském trhu. 50% výnosů z prodeje je příjmem programu Nová zelená úsporám, 50% putuje za MPO. Příjem NZU z prodeje emisních povolenek v roce 2015 přesáhl tři miliardy korun, předloni činil 1,5 miliardy korun. Aktuální odhad celkových výnosů z povolenek pro program NZÚ od roku 2013 do roku 2020 je 20 miliard korun. Cena povolenek na trhu totiž v posledním roce poklesla.

Podle MŽP je program Nová zelená úsporám je nejefektivnějším programem v České republice zaměřeným na úspory energie v budovách pro bydlení. Úspory v konečné spotřebě energie u rodinných domů vykazují 861 TJ na poskytnutou 1 mld. Kč z programu Nová zelená úsporám.

 

Postupu v investorské přípravě dopravních staveb opírajících se o stará stanoviska EIA:

Plán na urychlení přípravy staveb, kterým neuznává Evropská unie staré hodnocení dopadu na životní prostředí (proces EIA), představí na středečním jednání vlády ministerstvo dopravy. Úřad v materiálu navrhuje zahájit souběžně s opakováním procesu EIA další kroky, jako jsou výkup pozemků či práce na podkladech pro územní rozhodnutí. Kromě ministerstva dopravy pracuje na materiálu pro jednání vlády ministerstvo životního prostředí.

Problémy s posudky na životní prostředí má v Česku přes sto dopravních staveb v ČR za zhruba 130 miliard korun. Materiál ministerstva životního prostředí má obsahovat podmínky, za nichž bude možné z tohoto balíku vyjmout 11 staveb, které budou připravovány ve zvláštním zrychleném řízení a u nichž nebude nutné celý proces EIA opakovat.

 

Přehled programu vlády (11.5.):

  • Informace o stavu programu Nová zelená úsporám za rok 2015 - pro informaci
  • Návrh výdajů státního rozpočtu České republiky na výzkum, experimentální vývoj a inovace na rok 2017 se střednědobým výhledem na léta 2018 a 2019 a dlouhodobým výhledem do roku 2021 - přerušeno
  • Návrh dalšího postupu v investorské přípravě dopravních staveb opírajících se o stanoviska EIA vydaná podle zákona č. 244/1992 Sb. - schváleno se změnou
  • Návrhy možných legislativních řešení pro zajištění realizace 11 klíčových dopravních projektů se stanoviskem EIA dle zákona č. 244/1992 Sb. - schváleno