Více času na podstatné

Vláda se seznámí se stavem Programu předcházení vzniku odpadů

07.04.2017 16:57

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) předloží v pondělí vládě pro informaci hodnotící zprávu Programu předcházení vzniku odpadů ČR. Podle zprávy jsou rozvíjeny činnosti zejména v oblastech sběru textilního odpadu, kompostování a potravinového odpadu. Celkové vyhodnocení Programu proběhne v roce 2020 včetně případného návrhu změn v kontextu s právě projednávaného balíčku k oběhovému hospodářství. K bodu uvádí MŽP následující:

Program předcházení vzniku odpadů ČR vláda schválila 27. 10. 2014 (usnesením vlády č. 869/2014). Tímto usnesením bylo rovněž uloženo ministru životního prostředí předložit vládě průběžné hodnocení plnění Programu.

Průběžná hodnotící zpráva Programu předcházení vzniku odpadů České republiky se věnuje dosavadnímu hodnocení plnění jednotlivých dílčích cílů Programu a zahrnuje vyhodnocení stávajících aktivit a opatření týkajících se předcházení vzniku odpadů v ČR.

Program obsahuje celkem 13 dílčích cílů a 26 opatření, pro plnění těchto cílů. Z hodnotící zprávy vyplývá, že 8 cílů je plněno a 5 cílů je plněno částečně, a je tedy možné konstatovat, Program Ministerstvo životního prostředí celkově plní.

Z hodnocení dále vyplývá, že se začínají v České republice rozvíjet aktivity související s předcházením vzniku odpadů v rámci aktivit obcí, podnikatelských subjektů, neziskových organizací a školských zařízení.

Podle zprávy jsou rozvíjeny činnosti zejména v oblastech:

  • předcházení vzniku textilního odpadu - v České republice se v současnosti nachází přes 6000 kontejnerů na textil, které přispívají k předcházení vzniku odpadů z textilních výrobků;
  • domácího kompostování byla podporována - v rámci OPŽP 2007 – 2013 bylo poskytnut příspěvek na nákup více než 60 000 domácích kompostérů;
  • předcházení vzniku potravinového odpadu – novela zákona o potravinách, dotace Potravinovým bankám, projekty nevládních organizací (Meníčka pro bezdomovce, Paběrkování) a některých obchodních řetězců („Křivá zelenina“).

Ministerstvo životního prostředí realizovalo v roce 2016 projekt zaměřený na prevenci vzniku odpadu a poskytování informačních podkladů pro různé cílové skupiny. MŽP připravilo speciální průvodce k předcházení vzniku odpadů v domácnostech, na komunální úrovni, v sektoru stravování a ve stavebnictví. K dispozici jsou i letáky, které informují o možnostech snižování potravinového odpadu, obalového odpadu, elektroodpadu a textilního odpadu. Výstupy projektu jsou volně k dispozici na stránkách MŽP - ZDE.

 

Mohlo by Vás zajímat: Prezentace a videa ze třetího ročník národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ, která se uskutečnila ve dnech 24. až a 25. října 2016 v Praze s podtitulem „Na pomoc oběhovému hospodářství“. Více ZDE

 

Celkové vyhodnocení Programu předcházení vzniku odpadů proběhne v roce 2020 a bude předloženo vládě, včetně případného návrhu na úpravu Programu předcházení vzniku odpadů. Lze očekávat, že změny Programu předcházení vzniku odpadů budou vycházet z právě projednávaného tzv. Balíčku k oběhovému hospodářství (Circular Economy Package).