Více času na podstatné

Vláda zatím nerozhodla o zařazení dvou zbývající lokality do Natury 2000

11.04.2016 12:41

Vláda dnes přerušila bod ministerstva životního prostředí Reakce vlády na zahájené infringementové řízení z důvodu vyhlášení lokalit Natura 2000 v nedostatečném rozsahu. Vrátit se k bodu má na příštím jednání, uvedl ředitel odboru komunikace vlády ČR Martin Ayrer na Twitterovém účtu. Připomínáme, že již v únoru vláda rozhodla, že nezařadí dvě lokality (kaňonovité labské údolí a Louky u Přelouče) na seznam chráněných území kvůli dopravním zájmům. Ve hře je 7 miliard korun z evropských dotací na vnitrozemskou vodní dopravu.

 

Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017-2025

Vláda dnes schválila Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017-2025. Podle plánů půjde v příštích letech na podporu zemědělského výzkumu 3,6 miliardy korun. Cílem programu je zlepšit pozici českého zemědělství, potravinářství, lesnictví a vodního hospodářství podporou výzkumu a vývoje.

Konkrétně budou v příštích letech výzkumníci ověřovat postupy a technologie, které v praxi zvýší zemědělskou a lesnickou produkci, a to s ohledem na možné změny klimatu a životní prostředí. Předmětem výzkumu budou také oblasti, které jsou potřebné pro stát, ale soukromé podniky je nechtějí financovat, protože by to pro ně mohlo být ztrátové.

„Předpokládáme, že podpoříme nejméně 219 projektů, do kterých se zapojí nejméně 115 subjektů, z toho přibližně 65 malých a středních podniků. Ale to jsou zatím odhady, bude samozřejmě záležet na zaměření jednotlivých výzkumných úkolů,“ řekl ministr Jurečka.

První veřejnou soutěž na rozdělení podpory, do které se mohou přihlásit výzkumné instituce i společnosti, vyhlásí Ministerstvo zemědělství ještě letos. Podmínkou programu je, že konkrétní výzkum musí být dokončený od 3 do 5 let od zahájení.


 

Přehled jednání vlády:

  • Reakce vlády na zahájené infringementové řízení z důvodu vyhlášení lokalit Natura 2000 v nedostatečném rozsahu
  • Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017-2025
  • Akční plán 2016 - 2018 ke Koncepci podpory místní Agendy 21 v ČR 2012 - 2020
  • Informace o průběhu a výsledcích 21. zasedání konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu a 11. zasedání smluvních stran Kjótského protokolu (30. listopadu – 11. prosince 2015, Paříž, Francie) a návrh na sjednání Pařížské dohody k Rámcové úmluvě OSN o změně klimatu
  • Informace pro členy vlády o usneseních z 21. zasedání Rady vlády pro energetickou a surovinovou strategii České republiky