Více času na podstatné

Voda v Praze Dejvicích a Bubenči je opět pitná

28.05.2015 20:32

Voda v Dejvicích a Bubenči je opět zcela v pořádku, všechny odebrané vzorky jsou negativní. Hygienická stanice hlavního města Prahy prohlásila vodu za pitnou od čtvrtka 28. 5. 2015 od 16 hodiny.

Po čtyřech dnech mohou lidé v pražských Dejvicích a Bubenči opět pít vodu z kohoutků. Hygienici jim to dovolili od dnešních 16:00. Kvůli bakteriím a virům z vody evidují nejméně 460 nemocných, kteří vyhledali lékaře. Podle hygieničky hlavního města Zdeňky Jágrové podobnou epidemii Česko nezažilo od 70. let.

Bakterie se do vody v Dejvicích a Bubenči nejspíš dostaly z kanalizace porušené při stavbě, řekl ČTK ředitel PVK Petr Mrkos. Odpadní voda se vlila do slepého ramene vodovodu na konci ulice U Laboratoře mezi Patočkovou a Střešovickou, následně se při zvýšení tlaku kvůli propláchnutí dostala do hlavního řadu a kontaminovala pitnou vodu. "Netěsnosti v kanalizaci ukázala kamerová zkouška," řekl vedoucí provozu PVK Michal Kruk.

Na pozemku poblíž nalezeného slepého ramene vzniká komplex bytových domů Triangle. Podle Kruka mohla kontaminaci způsobit i nedaleká stavba tunelu Blanka, což ale považuje jeho zhotovitel Metrostav za nepravděpodobné. Slepé rameno vodovodu nebylo správně zakresleno v mapě, podle jedné ze starých map mělo vést o deset metrů dál. S jeho zaslepením musí PVK čekat den až dva na povolení báňského úřadu. Potrubí podle Kruka nejspíš leží více než šest metrů hluboko.

Potrubí, kterým bakterie ze slepého ramene do Dejvic natekly, je nyní mimo provoz. Voda teče souběžným vodovodem. "Bude se rozhodovat o jeho celkové sanaci nebo možná i výstavbě nového místo něj," popsal plány PVK s kontaminovaným potrubím Kruk.

Bez pitné vody z kohoutků byli lidé v části Prahy 6 od víkendu. Museli pro ni chodit k cisternám, nebo používali balenou vodu. Postiženo bylo zhruba 32.000 lidí.

Pražské vodovody a kanalizace zatím ulicích ponechají cisterny s náhradním zásobováním pitnou vodou. „S jejich stahováním začneme o víkendu, a to zejména s ohledem na dopravní situaci ve městě,“ prohlásil tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

 

Dokument ke stažení:

HS - stanovisko.pdf

HS - ukončení nařízení.pdf

 

 

Související článek:
PVK našlo slepé rameno, které zřejmě zavinilo kontaminaci vody v Praze Dejvicích (27.5.2015)

PVK: Vodu v Praze Dejvicích nelze stále používat jako pitnou (27.5.2015)

Za kalamitu v Praze Dejvicích může pravděpodobně slepé rameno, jeho hledání dnes začalo (26.5.2015)


 

Zdroj: ČeskéNoviny.cz (ČTK), PVK