Více času na podstatné

VŠCHT otvírá nový kurz, o podrobnostech jsme si povídali s Vladimírem Kočím

30.05.2017 09:48

Před dvěma lety se na VŠCHT začal vyučovat předmět Oběhové hospodářství, zároveň v letošním roce Fakulta technologie ochrany prostředí VŠCHT v Praze otvírá na toto téma nový kurz. O podrobnostech jsme si popovídali s doc. Ing. Vladimírem Kočím, PhD., MBA.

 

Proč se VŠCHT rozhodla takový kurz otevřít?

VŠCHT v Praze, zejména pak Fakulta technologie ochrany prostředí, se již dlouhodobě věnuje tématům oběhového hospodářství. Již několik let se na fakultě zabýváme tématy nakládání s odpady, metodami jejich efektivního využívání, čištění odpadních vod, věnujeme se dekontaminačním technologiím, energetice, ochranou ovzduší, technologiemi recyklací, snižování environmentálních dopadů výrobků a technologií, atd. Přičemž všechna výše zmíněná témata souvisí s oběhovým hospodářstvím.

Na škole se těmto tématům věnujeme jednak z akademického hlediska, ale jsme také zapojeni do celé řady projektů a zakázek s průmyslovými partnery.

Problematice oběhového hospodářství se věnujeme v širším kontextu. Před dvěma lety jsme pro studenty otevřeli předmět Oběhové hospodářství, zároveň jsme se v tomto roce členy v České asociaci oběhového hospodářství společně s našimi dlouhodobými partnery Veolia, a.s. a SUEZ Využití zdrojů a.s.

 

Na webu uvádíte, že jde o kurz nástavbového vysokoškolského studia celoživotního vzdělávání, co si mám pod tím představit?

Kurz oběhové hospodářství je kurzem celoživotního vzdělávání, který má za cíl obohatit účastníky o nové vědomosti a dovednosti v oblasti nově vznikající disciplíny. Kurzy CŽV jsou otevřeny zájemcům různého věku a různého profesního zaměření, kteří mají zájem dozvědět se nové informace, vyzkoušet si na vlastních příkladech aplikaci nově získaných poznatků do praxe a seznámit se odborníky. Po úspěšném dokončení kurzu obdrží účastníci certifikát.

 

Jak je kurz koncipován, co je jeho cílem a jaké tematické bloky budou přednášeny?

Kurz se bude konat celý příští akademický rok od září 2017 do června 2018, vždy v pátek, v intervalu co 2-3 týdny v  konferenčním středisku VŠCHT Praha v areálu kolejí Sázava na Jižním městě. Výuka bude začínat v 9 hod ráno a končit okolo 16 - 17 hod.

V rámci kurzu probereme celou řadu témat, které oběhové hospodářství obnáší.

Účastníky kurzu uvedeme do problematiky, seznámíme je s legislativním rámcem, environmentální problémy, podíváme se na recyklační technologie, na situaci u nás a v Evropské Unii a zaměříme se na celou řadu témat jako je např. stavebnictví a obnovitelné zdroje energie v praxi. Velký důraz bude vždy kladen na propojení teorie s praxí.

 

Uvedli jste, že studenti absolvují 60 přednášek. Budou přednášet i lidé z praxe? Můžete uvést nějaké příklady.

Ano, přednášejícími budou jednak zkušení renomovaní akademici, jako je např. prof. Holoubek a prof. Ducháček. Přibližně polovina přednášejících budou odborníci z praxe, kteří představí cenné zkušenosti a příklady z vlastní praxe, např. Ing. Karel Fronk ze SKANSKA, Ing. Stanislav Kužel ze Smart reporting či Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost. O své zkušenosti se s námi podělí také zástupci z MZe, konkrétně MVDr. Ing. Dana Třísková a RNDr. Pavel PUNČOCHÁŘ, CSc.

 

Součástí kurzu jsou i exkurze, můžete už prozradit podrobnosti?

Součástí kurzu je dvoudenní exkurze na Jižní Moravu, kde kromě dobrého vína, jídla a networkingu podnikneme s účastníky dvě exkurze. První na recyklační linku plastů v Němčicích nad Hanou společnosti SUEZ, Využití zdrojů a.s., která je unikátní v tom, že zpracovává jak čiré, tak i barevné odpadní plasty, stejně jako plasty zašpiněné. Další exkurze bude do Zařízení energetického využití odpadů a na další zajímavá místa.

 

Pro koho je kurz určen, je potřeba mít nějaké vzdělání?

Kurz je vhodný zejména pro pracovníky v odpadovém hospodářství, manažery rozvoje, životního prostředí, CSR či podnikové ekology. Stejně tak je vhodný pro zástupce státní správy, kteří mohou získat ucelené znalosti v oblasti nově se rozvíjející disciplíny a aplikovat nově získané poznatky i v rámci státní samosprávy.

Jelikož účastník v rámci celého kurzu projde teoretickými základy a osvojí si specifické znalosti v celém šíři, které oběhové hospodářství obnáší, není pro potenciální zájemce o kurz nijak zásadně omezující, pokud není vzdělán v tomto oboru.

 

Předpokládám, že součástí kurzu bude i samostatná práce pro účastníky. Na co se účastníci budou zaměřovat?

Ano, velký důraz bude v rámci kurzu kladen na implementace nově získaných poznatků v rámci vlastního projektu každého účastníka. Účastníci tak budou mít možnost naučit se implementovat principy oběhového hospodářství konkrétně do aktivit vlastního podniku pod vedením zkušených lektorů.

 

Kde by měli úspěšní absolventi najít uplatnění? Zaznamenáváte od firem či státní správy a samosprávy poptávku?

Zaznamenáváme zájem jednak od firem, avšak také od úředníků ze státní správy. Předpokládáme, že účastníci kurzu jsou již zaměstnaní a nově získané znalosti uplatní rovnou v praxi.

Absolvent kurzu bude umět vnímat souvislosti v oblasti současného stavu a rozvoje oběhového hospodářství a může pak případně najít uplatnění na pozicích ve státní správě či v soukromém sektoru spojených s touto problematikou. Předpokládá se, že vlivem transformace na oběhové hospodářství vznikne až okolo 2 miliónů pracovních míst.