Více času na podstatné

Všechny zásobníky zemního plynu jsou téměř plné

02.09.2014 08:54

Veškerá skladovací kapacita zemního plynu ve výši 2,931 miliard metrů kubických je již nyní v ČR téměř naplněna. Zásobníky RWE Gas Storage a MND Gas Storage jsou naplněny na cca 97 procent, zcela plné by měly být během několika příštích dní. Česká plynárenská soustava je již nyní dobře připravena na nadcházející zimní topnou sezónu 2014/2015 a případné poklesy dodávek. Česká republika se podílem skladovací kapacity na roční spotřebě plynu řadí mezi evropskou špičku. Podzemní zásobníky mají v případě politických konfliktů, kdy by dodavatel plynu případně omezil nebo zcela zastavil dodávky, zásadní roli pro spolehlivost dodávek.

„V současné době máme zásobníky zemního plynu naplněny už téměř na sto procent o měsíc dříve než bývá obvyklé. Plynárenské společnosti jsou připraveny i tuto zimu plynule zásobovat domácnosti i firmy zemním plynem a zásobníky v tom hrají klíčovou roli. Od roku 2009 jsme navíc investovali do rozšíření zásobníků další tři miliardy korun. Jsme dnes připraveni i na případné problémy s dodávkami zemního plynu Centrálním koridorem z Ukrajiny do Evropy,“ říká Miloslav Zaur, předseda Rady Českého plynárenského svazu.

Podobně je to i u našich sousedů. Členské země EU mají v tomto období uskladněno v zásobnících nejvíce plynu v celé své historii. Navíc eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger vyzval i Ukrajinu, aby před letošní zimou naplnila plynem své podzemní zásobníky co nejvíce.

Členové Českého plynárenského svazu, společnosti RWE Gas Storage a MND Gas Storage, patří mezi dva největší provozovatele zásobníků v České republice. Jejich celková kapacita zásobníků je 2 931 milion m3, z toho 2 696 milionů m3 provozuje RWE Gas Storage a 235 milionů m3 MND Gas Storage.

Zásobníky jsou důležitou součástí plynárenské infrastruktury v České republice, protože vyrovnávají sezónní rozdíly ve spotřebě zemního plynu a tím zvyšují bezpečnost dodávek. V minulosti sehrály zásobníky klíčovou roli jak v období extrémních mrazů, tak i v roce 2009 při omezení dodávek Centrálním koridorem z Ukrajiny.

Česká republika se podílem skladovací kapacity na roční spotřebě plynu řadí mezi evropskou špičku. Plyn se v ČR uskladňuje v osmi podzemních zásobnících plynu, z nichž šest je sezónních a jeden špičkový. Společnost RWE Gas Storage provozuje šest (Lobodice u Přerova, Dolní Dunajovice u Mikulova, Štramberk u Nového Jičína, Třanovice u Českého Těšína, Tvrdonice u Břeclavi a Háje u Příbrami). MND podzemní zásobníky Uhřice a Uhřice Jih na Hodonínsku. Kapacitně tyto podzemní zásobníky stačí na pokrytí minimálně třetiny běžné roční spotřeby celé republiky. Roční spotřeba zemního plynu v ČR přesahuje 8 miliard m3, maximální těžební výkon ze zásobníků je 48,8 mil. m3/den a vtláčecí výkon pak 33,9 mil. m3/den.

 

Podzemní sezónní zásobníky slouží k vyrovnávání rozdílů mezi spotřebou v letních a zimních měsících. V letních měsících se do nich vtláčí nespotřebovaný plyn, který se v měsících, kdy dodávka od dodavatelů nestačí, postupně odtěžuje a dodává do plynárenské soustavy.

Špičkové zásobníky slouží zejména pro krytí spotřeby zemního plynu v několika dnech s maximální spotřebou nebo k vyrovnávání výkyvů v krátkém časovém období. Mají nižší skladovací kapacitu, disponují velkým denním těžebním výkonem a v průběhu topné sezóny je možné je v období nižší spotřeby znovu doplnit na maximální uskladňovací kapacitu.