Více času na podstatné

Výbor členských států identifikoval první respirační senzibilizující látky jako látky vzbuzující velmi velké obavy (SVHC)

07.01.2013 08:41

Výbor členských států (MSC) jednomyslně souhlasil s identifikací 23 látek SVHC. Tyto látky budou přidány ECHA na Kandidátský seznam spolu s dalšími 31 látkami, které nevyžadovaly projednání MSC. MSC poprvé identifikoval 3 respirační senzibilizátory jako SVHC látky. Tyto látky se mohou později stát předmětem autorizace.

 

Identifikované SVHC látky

MSC identifikoval 23 nových SVHC látek, z toho 12 látek písemnou procedurou a 11 látek na svém jednání ve dnech 10. až 13. prosince 2012 (MSC—27). MSC poprvé identifikoval 3 respirační senzibilizátory — diazene—1,2—dicarboxamide (ADCA), hexahydro—2—benzofuran—1,3—dione (HHPA) a hexahydromethylphtalic anhydride (MHHPA) — jako SVHC látky. MSC dospěl k závěru, že tyto látky jsou silnými respiračními senzibilizátory a vzbuzují stejné obavy jako další SVHC látky, které jsou karcinogenní, mutagenní nebo toxické pro reprodukci (CMR).

Mezi dalšími látkami identifikovanými jako SVHC jsou 2 látky identifikované na základě svých vlastností narušujících endokrinní činnost a 4 látky na základě svých vlastností PBT (persistentní, bioakumulativní nebo toxické pro reprodukci) nebo vPvB (vysoce perzistentní a vysoce bioakumulativní). Dvě látky diskutované na jednání byly identifikovány na základě jejich klasifikace jako toxické pro reprodukci. Z 12 látek odsouhlasených v písemné proceduře jich bylo 11 zařazeno na základě jejich CMR vlastností a jedna látka byla zařazena na základě PBT/vPvB vlastností.

Všech 23 SVHC látek bude přidáno do KS spolu s 31 dalšími látkami, které nevyžadovaly projednání MSC. Rozšířený Kandidátský seznam bude publikován na stránkách ECHA.

 

Stanovisko k doporučení do Seznamu látek podléhajících povolení

MSC také odsouhlasil návrh doporučení ECHA na zařazení dalších látek do Seznamu látek podléhajících povolení — přílohy XIV nařízení REACH. Návrh doporučení obsahoval 10 látek, které byly navrženy ECHA jako prioritní látky z KS pro zařazení do Seznamu látek podléhajících povolení. Jedná se o stejné látky, ke kterým proběhla veřejná konzultace v letních měsících.

ECHA zohlední stanovisko MSC ve svém doporučení látek do přílohy XIV nařízení REACH. Toto doporučení bude zasláno Evropské komisi.

 

Další informace

Celá zpráva ECHA (v angličtině)

 

Zdroj: MPO