Více času na podstatné

Vychází květnové Odpadové fórum: vzhůru na cesty!

04.05.2016 09:38

Téměř půlku dubna redakce Odpadového fóra strávila na cestách z jedné konference na druhou. Tematická zaměřenost květnového čísla na autoekologii Vás proto nemůže překvapovat.

Jak se říká, co na srdci, to na jazyku. Tématu se ujali následující autoři: Boris Košťák s poznámkami o ekonomice ekologické likvidace vozidel, Zdeněk Čížek s článkem o odpadech z výroby aut a Josef Pokorný s úvahou o stáří vozového parku. Zpracování autovraků se ve svém textu věnuje Tomáš Hamřík. S tématem souzní i květnová rubrika pod Lupou, v níž se pan inženýr Barchánek zamýšlí nad právnickými aspekty statutu trabantu zapomenutého či s láskou odloženého na skalce.

 

Hodnotící dotazník OF:

Milí čtenáři, květnové Odpadové fórum je třetí číslo v řadě, kdy náš časopis dostál grafických i tematických změn. Názor a zpětná vazba našich čtenářů je pro nás velmi důležitá. Dejte nám, prosím, 2 minutky Vašeho času a vyplňte krátký dotazník, který nám posléze pomůže zlepšit časopis Odpadové fórum podle Vašich představ.

Za celou redakci děkujeme

Jana Drábková

šéfredaktorka časopisu

 

Během reportáže se redakce podívala do cementárny v Radotíně. Dočtete se, jak se cementárně daří současně energetické i materiálové využití odpadů a v čem spočívá problém u využívání čistírenských kalů.

Nové číslo přináší hned dva rozhovory! První s vedoucím zpětného sběru odboru odpadů na MŽP Ladislavem Trylčem na téma návrhu zákona o výrobcích s ukončenou životností. „Bez fosforu nelze existovat“, upozorňuje spoluzakladatel fosforové platformy Vladimír Kočí, s nímž jsme hovořili o potřebě udržitelného hospodaření s fosforem.  

Květnová polemika se věnuje otázce, kterou si pokládá každý „odpadář“ od chvíle co spatřil návrh nového zákona o odpadech: je návrh zákona technologicky vyvážený? Jak se přijetím návrhu změní poměr materiálového a energetického využití odpadu? Je spalování skutečné zvýhodněným postupem nakládání s odpadem nebo je pouhým přirozeným důsledkem nastavení současného odpadového hospodářství? Ať už jste zastáncem recyklace nebo spalování, názorový pluralismus v polemice zaručujeme.

Již bylo zmíněno, že duben byl plný událostí, odrazilo se to i na obsahu časopisu. V květnovém čísle naleznete ohlednutí za seminářem Buzz talk či vzpomínky na 22. ročník konference Teplárenských dnů.

Izrael je z hlediska ekologie ojedinělým případem. S představiteli izraelské firmy jsme se měli příležitost setkat osobně v rámci procesu Ověřování environmentálních technologií (EU ETV). Při této příležitosti vznikl nápad udělat do čísla další rozhovor nejen o historii firmy, ale i o celkové ekologické situaci v Izraeli, v rámci níž se činnost firmy  dlouhá léta odehrává.

 

Za redakci Kristina Veinbender