Více času na podstatné

Vyhlášení III. výzvy programu podpory Nízkouhlíkové technologie

17.08.2017 07:21

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo III. výzvu programu podpory Nízkouhlíkové technologie v rámci operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 – 2020. Příjem žádostí bude ukončen dne 17.11.2017. Tento operační program je stěžejním programem pro podporu českých podnikatelů. Celková alokace výzvy je stanovena ve výši 70 mil. Kč.

Cílem programu Nízkouhlíkové technologie je podpora konkurenceschopnosti podniků a udržitelnosti české ekonomiky prostřednictvím zaváděním inovativních technologií v oblasti elektromobility, obnovitelných zdrojů energie, nakládání s energií a využití druhotných surovin. Dalším cílem je zvýšení využití efektivnějších a spolehlivějších nízkouhlíkových technologií, které se zatím v ČR běžně neuplatňují. Výstupem projektů v oblasti druhotných surovin bude zvýšení soběstačnosti ČR v surovinových zdrojích substitucí primárních zdrojů druhotnými surovinami, čímž se zvyšuje vedle konkurenceschopnosti rovněž i celkový inovační potenciál ČR.

 

Na co lze získat podporu (podporované aktivity):

  • Zavádění inovativních technologií k získávání druhotných surovin v kvalitě vhodné pro další využití v průmyslové výrobě např. z použitého papíru, skla, kovů, pneumatik, textilu, plastů, stavebních a demoličních odpadů, vedlejších energetických produktů a řady dalších výrobků s ukončenou životností,
  • Zavádění inovativních technologií, kterými se budou z použitých výrobků získávat efektivním způsobem cenné druhotné suroviny,
  • Zavádění inovativních technologií na výrobu inovativních výrobků vyrobených z druhotných surovin, včetně náhrad primárních zdrojů druhotnými surovinami tam, kde je to ekonomicky výhodné.

 

Kdo může žádat (příjemci podpory):

  • malé, střední, velké podniky; žadatelem mohou být i podniky vlastněné až ze 100 % veřejným sektorem
  • typy podporovaných právních forem jsou stanoveny v textu Výzvy

 

Míra podpory:

  • je-li příjemcem malý podnik, je podpora poskytována až do výše 45 % ZV,
  • je-li příjemcem střední podnik, je podpora poskytována až do výše 35 % ZV,
  • je-li příjemcem velký podnik, je podpora poskytována až do výše 25 % ZV.

 

Výše dotace:

  • minimální výše dotace 1 mil. Kč a maximální do výše 20 mil. Kč,
  • maximální absolutní výše dotace na Podnikatelský záměr je 50 tis. Kč.

 

Bližší informace naleznete na webových stránkách Agentury pro podnikání a inovace.

 

Ke stažení: Nízkouhlíkové technologie - Druhotné suroviny - Výzva III

 

Zdroj: MPO