Více času na podstatné

Výroba bioplastů do roku 2018 prudce vzroste

18.03.2015 08:29

Asociace European Bioplastics, reprezentující evropský bioplastikářský průmysl, představila v průběhu 9. ročníku European Bioplastics Conference, která se na konci loňského roku konala v Bruselu, svoji nejnovější analýzu trhu. Podle ní by v příštích letech měl pokračovat pozitivní trend vývoje tohoto průmyslového odvětví. „Ve střednědobém výhledu předpokládáme, že trh vzroste o více než 400 %,“ uvedl François de Bie, předseda představenstva European Bioplastics.

Data asociace European Bioplastics připravila ve spolupráci s Institutem pro bioplasty a biokompozitní materiály (IfBB), působícím při Hochschule Hannover, a Nova-Institutem. Z údajů vyplývá, že kapacity na výrobu bioplastů do roku 2018 vzrostou ze stávajících 1,6 milionu t na 6,7 milionu tun. Z biologicky neodbouratelných plastů na biobázi by měly růst nejvíce PE a PET. Mezi biologicky odbouratelnými plasty se nejvíce očekává od PLA. Tento růst by měla podpořit i směrnice EU, která omezuje výrobu plastových tašek a podporuje regionální výrobu kompostovatelných plastů.

Podle studie by se do roku 2018 mělo kolem 75 % všech bioplastů vyrábět v Asii. Evropa, přestože v oblasti výzkumu a vývoje bioplastů bude hrát rozhodující roli, k jejich výrobě bude přispívat jen 8 %.

 

Zdroj: Technický Týdeník