Více času na podstatné

Výsledky auditu nového monitorovacího systému ohrožuje vyhlášení nových dotací

17.04.2015 13:36

Začátek čerpání dotací z fondů Evropské unie na programové období 2014-2020 je závislý na existenci monitorovacího systému. Na tento monitorovací systém byla vydána poslední auditní zpráva, která je k němu mimořádně kritická. Její závěry proto ohrožují jeho okamžité použití pro vyhlášení většiny výzev pro následující dotační období.

MMR připravovalo systém nazvaný "MS2014+" od roku 2011. Od konce roku 2014 je připraven pro ostrý provoz. V současné době čeká na vkládání výzev od ostatních ministerstev a pro jeho správu je proškoleno okolo 2 000 lidí.

Systém prošel 21 kontrolami, audity a znaleckými posudky, včetně dohledu Evropské komise a rovněž průběžným auditem Ministerstva financí. Přesně před týdnem vydal nezávislý Auditní orgán zřízený pod Ministerstvem financí závěrečnou auditní zprávu, která monitorovací systém ale nečekaně zpochybňuje. A to přesto, že žádná kontrola či audit, včetně auditu samotného ministerstva financí dosud při stejném zkoumání žádné tak závažné závady na systému nenalezly.

 

Audit zjistil tato pochybení:

  • zakázka byla vyhlášena jinak, než jak schválila vláda
  • vítězný uchazeč byl zvýhodněn, nesplnil kvalifikační předpoklady
  • hodnocení nabídek bylo netransparentní a nepřezkoumatelné
  • náklady na každoroční servis monitorovací aplikace jsou dvojnásobné než samotné její pořízení
  • cena zakázky z 1,3 miliardy stoupne na 2,5 miliardy, tedy téměř dvojnásobně

 

Zdroj: ČT24

 

Pokud by musely být ukončeny práce na systému a nebylo by možné ho dále využívat, hrozí, že Česká republika nebude moci vyhlásit výzvy z nových dotačních programů, a tudíž nebudeme schopni včas reálně čerpat 650 mld. korun, které můžeme v nadcházejících letech z rozpočtu EU žádat.

 

„V návaznosti na tiskové vyjádření ministryně pro místní rozvoj a na její dopis z dnešního dne, ve kterém mě žádá o nezávislé posouzení průběhu auditu, zákonnosti jeho provedení a především objektivní správnosti v něm uvedených zjištění, jsem požádal pana 1. náměstka o písemné ujištění o kvalitě a průběhu auditu a další dodatečné informace. Po jejich předložení ze strany pana 1. náměstka zvážím další postup v této věci, zároveň o tomto postupu budu informovat Evropskou komisi. Audit probíhal podle zadání Evropské komise, nezávisle od mé osoby a plně v působnosti Auditního orgánu.“


Zdroj: Andrej Babiš, ministr financí

 

 

Protože právníci a odborníci MMR našli v závěrečné auditní zprávě Auditního orgánu řadu chyb a nepřesností, žádá ministryně Karla Šlechtová osobně ministra financí Andreje Babiše o provedení nezávislého přezkoumání této auditní zprávy. V případě podezření z jakého trestného činu při budování i posuzování monitorovacího systému je ministryně Šlechtová připravena osobně dohlédnout na důsledné prošetření odpovědnosti.  

 

Spory kolem monitorovacího systému evropských fondů neznamenají, že je zastavena možnost čerpat evropské fondy, míní premiér Bohuslav Sobotka. Proces čerpání fondů by se podle něj měl rozjet v květnu. Ministerský předseda to řekl v ČT. Sobotka v České televizi uvedl, že bude chtít, aby obě ministerstva postupovala tak, aby nedošlo ke zdržení v čerpání fondů.

 

Mohlo by vás zajímat:

Šlechtová hájí monitorovací systém, pochybný je podle ní audit (ČT24, 17.4.2015)

ČT24: Čerpání dotací má zjednodušit nový systém. Nefunguje, stěžují si úředníci (12.4.2015)