Více času na podstatné

Aktuální výsledky z jednání poslanecké sněmovny (10. schůze)

20.06.2014 14:30

Aktuálně: Dnes sněmovna schválila ve třetím čtení vládní návrh na urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Žádný pozměňovací návrh nebyl poslanci schválen. Dále poslanci schválili ve třetím čtení tzv. elektronovou novelu zákona o odpadech.

Sněmovna dnes 17. června projednala ve druhém čtení novelu zákona o odpadech, která v poslanecká sněmovně vyvolala velmi dlouhou debatu. Někteří poslanci navrhovali vrátit znovu zákon k projednání Výboru pro životní prostředí, návrh neprošel. Poslanci odhlasovali zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin. Dále dnes poslanci projednali taktéž ve druhém čtení vládní novelu zákona o na urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktur. Taktéž poslanci zkrátili lhůtu pro třetí čtení na 48 hodin. Třetí čtení zákonů lze tedy očekávat tento pátek.

Dopolední environmentálně legislativní marathón v poslanecké sněmovně začal (10.6.2014). Ministr životního prostředí Richard Brabec představí celkem pět legislativních návrhů. Poslanci se budou zabývat například legislativně technickou novelou zákona o ochraně přírody a krajiny a dále odpoledne novelou zákona o odpadech, která se zaměřuje na sběrny a výkupny odpadů. Poslanci mají také na programu řadu ratifikací úmluv. Jednání parlamentu sledujeme a výsledky postupně aktualizuje. Dle schváleného programu schůze by měli poslanci tento pátek projednávat ve druhém čtení další novelu zákona o odpadech. Novela se váže na tzv. OEEZ a zavádí od roku 2015 pro obce povinnost zajišťovat tříděný sběr papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Od roku 2023 pak zakazuje ukládat na skládky recyklovatelné a využitelné odpady a zejména neupravený směsný komunální odpad. Tomuto zákazu by mělo předcházet postupné navýšení poplatků za skládkování těchto odpadů, od roku 2015 na 600 Kč a v roce 2020 až na 1000 Kč.

 

Aktuality:
  • 20.6.2014: Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o odpadech ve znění pozměňovacích návrhů. Zvýšení poplatků za odvoz odpadu a zákaz skládkování recyklovatelného odpadu za deset let zatím zavedeny nebudou. Sněmovna dnes odmítla kritizované úpravy provést v rámci novely zákona o odpadech, která se týká nakládání s elektroodpadem. Předcházelo tomu prohlášení ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), že tyto změny nyní nepodpoří. Návrhy pravděpodobně předloží až na podzim v rámci návrhu nového zákona o odpadech. Více ZDE
  • 20.6.2014: S Vládním návrhem na urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury byl ve třetím čtení vysloven souhlas (pozměňovací návrhy nebyly schváleny).
  • 20.6.2014: Vládní návrh na urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury ve třetím čtení bude projednán jako čtvrtý bod. Novela zákona o odpadech (OEEZ + skládkování...) nebyla navrhnuta jako pevně zařazený bod ani vyřazena z pořadu schůze. Podané pozměňovací návrhy byly zpracovány jako tisk 172/3

  • 18.6.2014: Poslanci dnes schválili ve třetím čtením vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů. Cílem legislativně technická úprava zákona - v příloze k zákonu se slovo „Kokořínsko“ nahrazuje slovy „Kokořínsko - Máchův kraj“ a slova „výnos MK ČSR čj. 6070/1976“ se nahrazují slovy „nařízení vlády č. … /2014 Sb.“.
  • 17.6.2014: Novela zákona o odpadech (OEEZ + skládkování...): NEprošel návrh na nové projednávání ve Výboru pro životní prostředí a dále byla zkrácena lhůta pro třetí čtení na 48 hodin
  • 17.6.2014: Poslanci projednali ve druhém čtení vládní návrh na urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury ve druhém čtení. Hospodářský výbor projednal a doporučuje schválit vládní návrh bez změn a dále byly představeny tři pozměňovací návrhy (viz odkazy níže). Byl zkrácen čas mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.
  • 13.6.2014: Poslanci projednali v prvním čtení Vládní návrh zákona o prekurzorech výbušnin (ST213). V současné době má široká veřejnost neomezený přístup k určitým chemickým látkám, z nichž se dají „podomácku“ vyrobit výbušniny. Tyto chemické látky jsou z tohoto pohledu považovány za prekurzory výbušnin. Zákon se dotýká především podnikatelských subjektů zejména z oblasti chemického průmyslu, částečně zástupci potravinářského průmyslu a prodejci chemických látek a výrobků z nich, vymezených nařízením a zákonem.
  • 13.6.2014: Poslanecká sněmovna měla dnes projednat ve druhém čtení novelu zákona o odpadech. Novela se váže na tzv. OEEZ a zavádí od roku 2015 pro obce povinnost zajišťovat tříděný sběr papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Od roku 2023 pak zakazuje ukládat na skládky recyklovatelné a využitelné odpady a zejména neupravený směsný komunální odpad. Tomuto zákazu by mělo předcházet postupné navýšení poplatků za skládkování těchto odpadů, od roku 2015 na 600 Kč a v roce 2020 až na 1000 Kč. Poslanci při zahájení schůze přesunuli druhé čtení na úterý 17. června jako třetí bod programu a to z důvodu nemoci ministra životního prostředí Richarda Brabce. Třetí čtení novely je dle schváleného programu prozatím naplánováno na středu 18. června jako třetí bod programu.
  • Projednání vládního návrh zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury ve druhém čtení bylo posunuto na úterý 17. červa 2014 jako první bod programu
 

 

1) Novela zákona o ochraně přírody a krajiny:
  • Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů
  • Cílem legislativně technická úprava zákona - v příloze k zákonu č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění zákona č. 381/2009 Sb., se slovo „Kokořínsko“ nahrazuje slovy „Kokořínsko - Máchův kraj“ a slova „výnos MK ČSR čj. 6070/1976“ se nahrazují slovy „nařízení vlády č. … /2014 Sb.“.
  • Výsledek: schváleno ve III. čtení (18.6.2014)

 

2) Ratifikace změny přílohy A Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech:
  • Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změna přílohy A Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech
  • 6. zasedání konference smluvních stran Úmluvy konané ve dnech 28. dubna -10. května 2013 v Ženevě přijalo rozhodnutí SC-6/13 o zařazení nové látky – hexabromcyklododekanu (HBCDD) a jeho isomerů do přílohy A Úmluvy. Příloha A Úmluvy zahrnuje látky určené k celkovému vyloučení/odstraňování z výroby, použití, dovozu a vývozu. Po vstupu změny přílohy A Úmluvy v platnost bude Úmluva upravovat nakládání celkem 23 chemických látek. 
  • V roce 2011 byla látka HBCDD zařazena do přílohy XIV nařízení REACH (Seznam látek podléhajících autorizaci) a bude od srpna 2015 v EU zakázána (od tohoto data bude její používání, výroba a uvádění na trh podléhat tzv. autorizaci dle REACH). Dle čl. 22 odst. 3 písm. b) Stockholmské úmluvy bude pro EU a její členské státy možné do tohoto data registrovat výjimku z přijaté změny přílohy A, aby nedošlo k rozporu mezi povinnostmi vyplývajícími z této změny a z legislativy EU.
  • V České republice se HBCDD vyrábí a používá jako aditivní zpomalovač hoření v izolačních materiálech ve stavebnictví. ČR bude tedy registrovat zvláštní výjimku v souladu s rozhodnutím SC-6/13 a v souladu s legislativou EU.
  • Výsledek: PSP ČR vyslovila souhlas

 

3) Ratifikace změny přílohy III Rotterdamské úmluvy o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky a pesticidy:
  • Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny přílohy III Rotterdamské úmluvy o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky a pesticidy v mezinárodním obchodu, přijaté v Ženevě dne 10. května 2013
  • 6. zasedání konference smluvních stran Úmluvy konané ve dnech 28. dubna - 10. května 2013 v Ženevě přijalo 10. května 2013 rozhodnutí o zařazení čtyř nových chemických látek do přílohy III úmluvy: i) azinfos-methyl (pesticid), číslo CAS1 86-50-0, ii) perfluoroktansulfonová kyselina, perfluoroktansulfonáty, perfluoroktansulfonamidy a perfluoroktansulfonyly, iii) komerční pentabromdifenylether, včetně tetrabromdifenyletheru, číslo CAS 40088-47-9, a pentabromdifenyletheru, číslo CAS 32534-81-9 a iv) komerční oktabromdifenylether, včetně hexabromdifenyletheru, číslo CAS 36483-60-0, a heptabromdifenyletheru, číslo CAS 68928-80-3 (ad ii –iv se jedná o průmyslové chemické látky).
  • Výsledek: PSP ČR vyslovila souhlas

 

4) Ratifikace Basilejské úmluvy o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování:
  • Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Basilejská úmluva o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování, sjednaná v Basileji dne 22. března 1989, a změny přílohy IX této úmluvy, přijaté v Ženevě dne 10. května 2013
  • 11. zasedání Konference smluvních stran Úmluvy konané ve dnech 28. dubna - 10. května 2013 v Ženevě přijalo rozhodnutí o zařazení dvou nových položek do přílohy IX Úmluvy, a to frakcí po zpracování nápojových obalů a odpadů vznikajících při výrobě štítků.
  • Výsledek: PSP ČR vyslovila souhlas

 

5) Novela zákona - obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů:
  • Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, a další související zákony
  • Novela má za cíl stanovit provozovateli povinnost vrátit povolenky, které mu byly neoprávněně přiděleny a vydány, a pro případ, že tak neučiní, má za cíl umožnit Ministerstvu životního prostředí uložit provozovateli sankci. Platná právní úprava povinnost vracení povolenek neupravuje. Dále se ruší povinnost ověřovatelů emisí mít autorizaci k ověřování množství emisí skleníkových plynů, pro svou činnost budou muset získat pouze akreditaci ČIA. V neposlední řadě se ruší poplatek ve výši 3.000 Kč, za změnu povolení k emisím skleníkových plynů.
  • Výsledek: přikázán Výboru pro životní prostředí (zkrácení lhůty na 15 dnů)

 

6) Novela zákona o odpadech (sběrny a výkupny odpadů)
  • Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů 
  • Vláda na konci dubna podpořila zpřísnění pravidel pro provozování sběrených surovin, které navrhl Senát. Kraje by měly mít nově možnost zakázat provozování sběren, které poruší zákaz výkupu vybraných druhů odpadů. Opatření je namířeno především proti zlodějům kovů.
  • Výsledek: přikázán Výboru pro životní prostředí (lhůta stanovena na 30 dnů)

 

7) Novela zákona o odpadech (OEEZ + skládkovací poplaty/povinné třídění odpadů)
  • Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů 
  • Původně novela řešila pouze tzv. OEEZ. K vládnímu návrhu novely byly na jednání sněmovního výboru pro životní prostředí předloženy dva pozměňovací návrhy. Návrh poslance Jana Zahradníka doplňuje požadavky na hustotu sběrné sítě v systému zpětného odběru a upravuje způsob kontroly refundací u elektrozařízení, která jsou vyvezena mimo území České republiky. Další pozměňovací návrh od poslance L. Okleštěka zavádí od roku 2015 pro obce povinnost zajišťovat tříděný sběr papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Od roku 2023 pak zakazuje ukládat na skládky recyklovatelné a využitelné odpady a zejména neupravený směsný komunální odpad. Tomuto zákazu by mělo předcházet postupné navýšení poplatků za skládkování těchto odpadů, od roku 2015 na 600 Kč a v roce 2020 až na 1000 Kč.
  • Písemné pozměňovací návrhy/usnesení:
    • VŽP - 172/1 (pozměňovací návrhy)
    • Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj projednal navíc návrh zákona a vydal 11. 6. 2014 usnesení doručené poslancům jako tisk 172/2 (doporučuje schválit - pozměňovací návrhy VŽP).
    • Olga Havlová (06409-07778.doc)
    • Robin Böhnisch (06421-07797)
    • Načteno několik nových pozměňovacích návrhů
    • Podané pozměňovací návrhy byly zpracovány jako tisk 172/3
  • Výsledek:
    • Neprošel návrh na nové projednávání ve Výboru pro životní prostředí
    • Zkrácena lhůta pro třetí čtení na 48 hodin
    • Hlasování: schváleno ve znění pozměňovacích návrhů
    • Zvýšení poplatků za odvoz odpadu a zákaz skládkování recyklovatelného odpadu za deset let zatím zavedeny nebudou. Sněmovna dnes odmítla tyto kritizované úpravy provést v rámci novely zákona o odpadech, která se týká nakládání s elektroodpadem. Předcházelo tomu prohlášení ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), že tyto změny nyní nepodpoří. Návrhy pravděpodobně předloží až na podzim v rámci návrhu nového zákona o odpadech. Více ZDE

     

8) urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury
  • Termín projednání:III. čtení, pátek - 20.6.2014 jako 4. bod
  • Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, ve znění pozdějších předpisů 
  • dojde k navýšení maximálního bonusu u zemědělské a lesní půdy z dvojnásobku odhadní ceny na navýšení odhadní ceny až o patnáctinásobek. U stavebních pozemků a staveb nedochází ke změně výše bonusu, zůstává zachováno možné navýšení znalecky stanovené ceny až o 15 %, což odpovídá násobení této ceny koeficientem 1,15. U jiných než stavebních pozemků se tedy navrhuje navýšení až o patnáctinásobek znalecky stanovené ceny.
  • Výsledek: schválen ve znění vládního návrhu (pozměňovací návrhy nebyly schváleny)
  • Hospodářský výbor projednal návrh zákona a vydal 12. 6. 2014 usnesení doručené poslancům jako tisk 182/2 (doporučuje schválit).

 

 

PSP ČR: 10. 6. 2014 / 10. schůze:
Názen předpisu Výsledek

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 172/

Info: OEEZ, pozměňovací návrhy

Termín: odhad Pá 20. 6., 1. bod (III.čtení)

schváleno ve znění pozměňovacích nárvhů
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 153/  (první čtení)
Info: sběrny a výkupny odpadů
Termín: St 11. 6., 5. bod odpoledne (I. čtení)
přikázán VŽP (lhůta stanovena na 30 dnů)
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 176/  schváleno
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 182/
Info: podrobnosti ZDE
Termín: odhad Pá 20. 6., 1. bod (III.čtení)
schválen ve znění vládního návrhu
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, a další související zákony /sněmovní tisk 207/ 
Termín: St 11. 6., 5. bod dopoledne (I. čtení)
přikázán VŽP (lhůza zkrácena na 15 dnů)
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změna přílohy A Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech /sněmovní tisk 109/
Termín: St 11. 6., 2. bod dopoledne
souhlas
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změny přílohy III Rotterdamské úmluvy o postupu předchozího souhlasu pro určité nebezpečné chemické látky a pesticidy v mezinárodním obchodu, přijaté v Ženevě dne 10. května 2013 /sněmovní tisk 121/ 
Termín: St 11. 6., 3. bod dopoledne
souhlas
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Basilejská úmluva o kontrole pohybu nebezpečných odpadů přes hranice států a jejich zneškodňování, sjednaná v Basileji dne 22. března 1989, a změny přílohy IX této úmluvy, přijaté v Ženevě dne 10. května 2013 /sněmovní tisk 122/ 
Termín: St 11. 6., 4. bod dopoledne
souhlas

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, a další související zákony /sněmovní tisk 207/

přikázán

 

Ohlasy v hlavních médií: