Více času na podstatné

Výsledky schůze senátu

17.08.2017 12:26

Výsledkem včerejší schůze Senátu bylo například odsouhlasení odstoupení České republiky od Charty Mezinárodního energetického fóra nebo schválení tří zákonů připravených Ministerstvem zemědělství.

 

Odstoupení České republiky od Charty Mezinárodního energetického fóra (IEF)

Předkládaný návrh na odstoupení České Republiky schválila vláda v květnu letošního roku a Senát taktéž odstoupení odsouhlasil. Důvodem pro odstoupení byly mimo jiné členské poplatky ve výši téměř 600 000 Kč za rok, které neodpovídají získaným přínosům. Světová geopolitická situace prošla za poslední desetiletí výraznou proměnou a IEF tak již neplní hlavní úlohu zprostředkovatele zásadního politického dialogu mezi státy OECD a OPEC. Dále bylo konstatováno, že členství poskytuje přístup k některým informacím o trhu s ropou či zemním plynem, nicméně jejich informační hodnota nepřevyšuje informační hodnotu, jíž mají data obsažená v databázích IEA, které Ministerstvo průmyslu a obchodu aktivně využívá. Zástupci MPO se v IEA pravidelně účastní jednání vrcholného řídícího orgánu a stálých platforem i pracovních skupin. Z hlediska potřeb ČR tedy IEA problematiku mezinárodního energetického dialogu i tvorby analýz týkajících se ropy i plynu pokrývá dostatečně.

 

Návrhy Ministerstva zemědělství

Senátoři schválili tři důležité zákony, které připravilo Ministerstvo zemědělství. Novely zákonů o osivu, rostlinolékařské péči a veterinárního zákona přinesou výrazné změny. Především zjednoduší pravidla a zpřesní kontrolu, takže lépe ochrání veřejnost.

 

Novela o rostlinolékařské péči posiluje kontrolu nad distribucí přípravků na ochranu rostlin. Jejím záměrem je ochránit trh před nelegálními a padělanými přípravky. Nově se budou povinně u Ústředního kontrolního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) registrovat distributoři přípravků a pomocných látek pro profesionální použití. Zvyšují se sankce za nejzávažnější přečiny proti zákonu, například pokud firma nebo podnikatel neposkytnou ÚKZÚZ údaje o spotřebě přípravku, nebo když použijí zařízení pro aplikaci přípravku v rozporu se zákonem, mohou dostat pokutu až 500 tisíc korun (podle zatím platného zákona je to jen 200 tisíc korun). Pokud někdo uvede na trh přípravek, který není v ČR povolený, může sankce dosáhnout až 3 milionů korun (dosud 1 milion korun).

 

Novela veterinárního zákona mění pravidla pro domácí porážky zvířat. Maso a orgány ze skotu se mohou spotřebovat v domácnosti chovatele. V případě jiných zvířat, například při zabíjačce domácího prasete, si budou moci odnést výslužku i osoby blízké chovateli, tedy i ty, které s ním nebydlí v jedné domácnosti. Tato novela se dotýká také boje proti takzvaných množíren.  Novela o osivu zase zjednodušuje registraci úředně uznaných ovocných odrůd a hlavně řeší neuspokojivou situaci na trhu s česnekem spojenou s nepoctivými prodejci. Novela proto upravuje požadavky na uznávání, balení, označování a uvádění do oběhu sadby česneku. Více ZDE.

 

Zdroj: Senat.cz, MZe