Více času na podstatné

Vyšlo nové číslo WASTE FORUM

26.05.2016 13:32

Vyšlo další, letos již druhé číslo elektronického recenzovaného časopisu WASTE FORUM, kde najdete například příspěvek na téma komplexního řešení pro sanace lokalit kontaminovaných kyanidy nebo nástrojů pro predikci produkce a složení komunálních odpadů.

Tím, že časopis nemá impakt-faktor, ani není v žádné významné vědecké databázi a navíc jsme si s redakční radou před rokem vymysleli, že jediným publikačním jazykem bude angličtina, zažívá časopis krizi v důsledku nedostatku příspěvků zaslaných do redakce k publikování.

Proto jsme se počínaje minulým číslem rozhodli zrušit angličtinu jako jediný publikační jazyk a vrátili jsme se k minulé praxi, kdy mohou být publikovány i příspěvky v českém či slovenském jazyce. Anglický abstrakt je samozřejmostí. Současně jsme v dubnu zaslali žádost o zařazení časopisu do databáze SCOPUS, do půl roku bychom měli znát výsledek.

Zrušení povinné angličtiny umožnilo, že při nedostatku článků zaslaných do redakce jsme mohli využít zásobu kvalitních příspěvků z letošního symposia ODPADOVÉ FÓRUM 2016, které se konalo v březnu v Hustopečích. (Příští ročník se koná 21. – 23. 3. 2017 opět v Hustopečích.)

Ve spolupráci s redakční radou jsme jich vybrali celkem třináct a jejich autoři je podle potřeby upravili, případně doplnili. Čtyři z nich jsme uveřejnili již v minulém čísle, v aktuálním čísle jich je šest a další tři máme připraveny do následujícího čísla Waste Forum. Zmíněných 6 příspěvků ze symposia v tomto čísle doplňuje ještě jeden příspěvek polokomerčního charakteru o technologii na recyklaci chladicích zařízení.

Všechna čísla a všechny příspěvky jsou volně přístupné a ke stažení na www.wasteforum.cz.

Redakční uzávěrka dalšího čísla je 8. července (následujícího pak 8. října, časopis vychází čtvrtletně) a vystaveno na internetu by mělo být v průběhu září. Navíc připomínáme, že oborový záběr časopisu byl rozšířen z odpadů na celou oblast průmyslové a komunální ekologie.

 

Ondřej Procházka