Více času na podstatné

Výstupy ze 4. českého uživatelského fóra Copernicus

28.05.2015 20:55

Ve dnech 12. – 13. května 2015 proběhlo 4. české uživatelské fórum Copernicus, spoluorganizované CENIA, českou informační agenturou životního prostředí, Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem dopravy. Nejvíce prezentací (viz níže) bylo zaměřeno na zpracování dat Sentinelu 2 a družic podobných parametrů, na uživatelské zkušenosti s daty Sentinelu 1 včetně jejich získávání a programů pro jejich zpracování.

Velký ohlas vzbudila sekce zaměřená na dálkový průzkum z bezpilotních systémů, které se v současnosti těší velké popularitě a v některých oblastech družicové snímky vhodně doplňují či přímo nahrazují. Poprvé v ČR byla veřejně představena iniciativa Spolupracujícího pozemního segmentu pro data Sentinel. Prostor byl věnován i programu GEO/GEOSS, o kterém je doposud v ČR nízké povědomí, s příkladem zapojení českých organizací a přínosů z toho plynoucích.

 

Soutěž nabízí přes 8 milionů korun:

Až do 13. července 2015 můžete do soutěže Copernicus Masters přihlašovat své nápady, podnikatelské koncepty a aplikace založené na družicových datech. Zejména díky datům evropského programu Copernicus a jeho družic Sentinel se pro využití družicových snímků v různých oblastech podnikatelského sektoru otevírá široké pole působnosti. Soutěž letos nabízí celkem 300 000 EUR v peněžních odměnách, přístup k síti důležitých kontaktů vedoucích organizací v této oblasti, přístup k datům, finanční podporu pro začátek podnikání a další možnosti.

Účastníci soutěže si mohou vybrat z řady témat – např. monitorování životního prostředí, dopravní logistika, lesnictví a zemědělství, veřejná bezpečnost, cloud computing a mobilní služby, nebo třeba inovativní využití družicových snímků vysokého rozlišení či radarových dat. Z každé z vyhlášených výzev bude vybrán jeden vítěz, navíc bude vyhlášen i celkový vítěz – Copernicus Master pro rok 2015, který si odnese 20 000 EUR a družicové snímky v hodnotě 60 000 EUR.

Máte vymyšlený koncept aplikace nad družicovými daty a přemýšlíte, jak jej realizovat? Potřebujete podporu pro svůj záměr a jeho uvedení na trh? Soutěž Copernicus Masters je pro Vás v tomto případě ideální výzvou!

 

Závěry z konference:

  • Milníkem pro program Copernicus bylo zveřejnění nového nařízení č. 377/2014, které zřizuje Copernicus jako nástupce programu GMES a nastavuje základní principy jeho řízení. Na základě tohoto nařízení došlo k rozdělení kompetencí v rámci programu, tedy pověření vybraných evropských institucí implementací jednotlivých komponent a služeb Copernicus pod celkovou koordinací Evropské komise.

  • Důležitým dokumentem pro podporu kosmických aktivit v ČR je Národní kosmický plán pro období 2014-2019, který se vedle jiných témat zaměřuje i na oblast pozorování Země a Copernicus. Ten jako zásadní body pro rozvoj této oblasti doporučuje nadále zvyšovat povědomí a pokračovat v diskusích s koncovými uživateli, realizovat projekty demonstrující úspěšné využívání dálkového průzkumu Země (DPZ) a stimulovat poptávku a vývoj nových aplikací na národní úrovni. V budoucnu by rovněž mělo dojít vytvoření implementačního plánu pro program Copernicus v ČR. Významným zdrojem podporujícím rozvoj služeb a aplikací nejen nad daty Copernicus je Horizont 2020.

  • Bylo oficiálně ohlášeno konání konference ESA Living Planet Symposium 9. – 13. května 2016 v Praze.

  • V roce 2015 budou plně spuštěny dvě další služby Copernicus – monitorování atmosféry a mořského prostředí. Koordinací služby monitorování atmosféry Copernicus (https://www.copernicus-atmosphere.eu) bylo pověřeno Evropské centrum pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF). V rámci konference byla tato služba a její produkty poprvé představeny české uživatelské komunitě. Další službou implementovanou ECMWF je změna klimatu, tu však před jejím spuštěním stále čeká další vývoj.

  • Program Copernicus zároveň přináší řadu příležitostí v podobě konkrétních tendrů a zakázek (https://www.copernicus.eu/main/tenders-grants) pro jednotlivé služby, ale i nová pracovní místa vytvářená v souvislosti s pokračující implementací programu.

  • Řada aplikací DPZ nalézá své uplatnění i v oblasti veřejné správy. Vzhledem k objemu financí investovaných do programu Copernicus je nutné umět přínosy DPZ kvantifikovat a vynaložené prostředky obhájit tak, aby byl DPZ vnímán jako standardní metoda zjišťování informací o zemském povrchu a jeho potenciál se více rozvinul i v této sféře.

  • Jednou z oblastí, ve které multispektrální data v ČR nachází nejčastěji využití, je oblast životního prostředí, konkrétně monitoring vegetace a sledování změn a vývoje krajiny. Zde je důležitá návaznost dat Sentinelu 2 na družice podobných parametrů, zejména Landsat. Při synergii těchto dvou družic bude dosaženo dosud nevídaného časového rozlišení, které je zejména pro aplikace z oblasti monitorování vegetace a zemědělství důležité. Pásma red-edge Sentinelu 2 budou velkým přínosem právě pro tyto aplikace.

  • V některých oblastech mohou data z družice Sentinel 2 nahradit doposud užívané letecké snímky s velmi vysokým prostorovým rozlišením, ale pořizované pouze jednou za více let a s výrazně nižším rozlišením spektrálním.

  • Povědomí o globálním programu GEOSS Skupiny pro pozorování Země GEO je stále poměrně nízké, stejně jako zapojení ČR do této iniciativy a poskytování dat na společný geoportál. Přitom vědecká i komerční pracoviště mohou ze zapojení do této oblasti těžit, získají tak především lepší možnosti pro další spolupráci a možnost zviditelnění svých výsledků. Doposud jsou do aktivit GEO zapojena jen dvě česká pracoviště – Český hydrometeorologický ústav a centrum RECETOX Masarykovy univerzity. Je otázkou, jakou konkrétní podobu nabere často proklamované tvrzení, že Copernicus je evropským příspěvkem pro GEOSS.

  • Vzhledem k dynamickému rozvoji v oblasti ICT i pozorování Země jsou nastupujícím trendem velkoobjemová zpracování družicových dat. Přestože je zřejmé, že zcela automatické zpracování snímků je možné jen u velmi nízkého počtu vybraných aplikací, lze předpokládat, že v důsledku vývoje nových algoritmů a stále se zvyšující a dostupnější výpočetní kapacitou dojde k vyšší automatizaci i v případech, kde je stále potřeba rozsáhlejšího zásahu operátora. Zároveň lze předpokládat potřebu pružného přístupu k datům v datových skladech, tj. návaznost na lokální úložiště.

  • ČR se plánuje zapojit do iniciativy Evropské kosmické agentury Spolupracujícího pozemního segmentu Sentinel (Sentinel Collaborative Ground Segment, tzv. CollGS) a to vybudováním zrcadlového úložiště dat, které bude českým uživatelům poskytovat lepší technický přístup k datům, než v případě přístupu prostřednictvím centrálních serverů. V rámci kulatého stolu byly podány základní informace o závěru vytvoření CollGS v ČR a zároveň otevřena veřejná diskuse s uživateli ohledně jejich požadavků na funkcionalitu a některé parametry zrcadlového úložiště. Důležité je, že iniciativa CollGS umožňuje postupné doplnění také o další komponenty rozvíjeného pozemního segmentu, vše záleží na možnostech členského státu. Novým faktorem v rámci této iniciativy je vstup Evropské komise, která má v úmyslu se do rozvoje pozemního segmentu Sentinel více zapojit.

  • Celkový počet registrovaných uživatelů dat Sentinel 1 rychle roste, stejně jako objem stažených produktů. V ČR však doposud radarová data Sentinelu 1 příliš často využívána nejsou. Pro zpracování těchto dat jsou v současnosti dostupné profesionální i volně šiřitelné programy.

  • Bezpilotní letecké systémy (UAV/UAS) jsou moderní a v poslední době často využívanou metodou DPZ. Existuje mnoho různých typů bezpilotních nosičů a při jejich používání je nutné dodržovat řadu pravidel; na druhou stranu lze tímto způsobem získat data o prostorovém rozlišení v řádu cm a daleko operativnějším způsobem, než je tomu u družicových snímků. Právě operativnost je, např. pro monitorování vegetace, s ohledem na různé vegetační fáze, výhodou bezpilotních leteckých systémů oproti družicovým snímkům. 

 

PREZENTACE:

Sekce 1: Copernicus a kosmické aktivity v r. 2015

 

Sekce 2: Copernicus – aktuální stav a výzvy programu na úrovni EU

 

Sekce 3: Využití multispektrálních družicových dat v oblasti životního prostředí

 

Sekce 4: GEO/GEOSS - příležitost pro Českou republiku

 

Sekce 5 - kulatý stůl: Spolupracující pozemní segment Sentinel v České republice

 

Sekce 6: Uživatelské zkušenosti s daty družice Sentinel-1, dostupnost a zpracování dat

 

Sekce 7: Využití dat UAV v oblasti životního prostředí

 

POSTERY:

 

 

Zdroj: https://www.konference-copernicus.cz, CENIA