Více času na podstatné

Výzva k předložení připomínek a důkazů pro použití ftalátů

06.05.2015 17:59

ECHA a dánská agentura pro ochranu životního prostředí vyzývají k předložení důkazů o identifikaci použití čtyř ftalátů v předmětech, o jejich obsahu, migračních poměrech a dalších důležitých informací pro přípravu dokumentace pro omezení podle přílohy XV.

Jedná se o ftaláty: bis(2—ethylhexyl)—ftalát (DEHP), benzyl—butyl—ftalát (BBP), dibutyl—ftalát (DBP) a diisobutyl—ftalát (DIBP).

Podle článku 69 (2) ECHA po 21. únoru 2015 (sunset date) musí posoudit, zda používání uvedených ftalátů v předmětech představuje riziko pro lidské zdraví nebo životní prostředí, které není náležitě kontrolováno. Pokud riziko není náležitě kontrolováno, ECHA připraví dokumentaci podle přílohy XV s cílem zahájit řízení o omezení.

Zúčastněné strany (výrobci, dodavatelé, distributoři, dovozci, obchodní sdružení, vědecké organizace) mohou požadované informace (použití v předmětech např. izolace drátů a kabelů, obklady podlah a stěn, automobilové plastové díly, stavební a konstrukční materiály, obuv, obalové materiály a další) poskytnout do 24. června 2015 v anglickém jazyce formou elektronického formuláře v tabulce na internetových stránkách ECHA.

 

Tato výzva k předkládání důkazů nenahrazuje veřejnou konzultaci k návrhu na omezení (v případě předložení návrhu na omezení ftalátů by konzultace probíhala pravděpodobně od března do září 2016).

 

Zdroj: MPO