Více času na podstatné

Za terénní úpravy pomocí odpadů padla pokuta pět milionů korun

07.07.2015 09:38

Pokuta pět milionů korun za porušení zákona o odpadech byla uložena stavební společnosti. Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) ji pokutovali za to, že k terénním úpravám použila směs odpadů tvořenou mimo jiné recyklátem z výstavby divadla v Plzni a dále například kusy betonu, zámkovou dlažbu, asfalt, kabely a další.

Na těchto pozemcích mohly být na základě povolení stavebního úřadu provedeny hrubé terénní úpravy za využití zeminy a štěrkové drti na svrchní vrstvě.

„Pokutovaná společnost ale použila směs odpadů tvořenou zeminou a recyklátem stavebních odpadů. Součástí návozu o hmotnosti minimálně 47 327 tun byly také kusy betonu, zámkové dlažby, asfalt, armovací dráty, kabely apod. Řádně nebyla prováděna ani kontrola přebíraných odpadů a plocha nebyla zajištěna před ukládáním odpadů cizími osobami. Společnost navíc s našimi inspektory při kontrole nespolupracovala, za což jí byly uloženy ještě dvě pokuty v celkové výši 150 tisíc korun,“ komentovala výsledky řízení Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.