Více času na podstatné

Za únik kouře s obsahem zinkového prachu uložila ČIŽP pokutu sto tisíc korun

29.08.2016 09:15

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni uložili společnosti dvě pokuty v celkové výši 140 tisíc korun. Pokuta ve výši 100 tisíc byla uložena podle zákona o integrované prevenci za správní delikt, kterého se společnost jako provozovatel zařízení tím, že téměř rok nedodržovala na odtahu odpadního vzduchu (kouře s obsahem zinkového prachu) z pozinkovny v souladu s provozním řádem zdroje znečišťování ovzduší pro provoz moření a žárové zinkovny.

„Při plánované kontrole na místě jsme zjistili, že při provozu této části technologie po provedeném zinkování docházelo při otevření vrat zakrývajících prostor pozinkovací vany ke značným únikům kouře s obsahem zinkového prachu do vnitřního prostoru výrobní haly. Odtud infiltrací (otevřenými světlíky nebo vraty) se tyto znečišťující látky dostávaly do volného ovzduší, čímž docházelo k ohrožování jeho kvality v dané lokalitě,“ řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni. Přitom podle schváleného provozního řádu měl být odpadní vzduch z prostoru pozinkovací vany odsáván ventilátorem, zinkový prach měl být zachycován v odlučovacím zařízení a přečištěný odpadní vzduch vypouštěn výduchem do volného ovzduší. Podle provozního řádu tak mělo být dosahováno 95 % účinnosti, aby škodlivé látky z této části provozu neunikaly do prostoru haly.

Inspektoři při kontrole na místě v zařízení také zjistili, že výše uvedená společnost neshromažďovala odpady utříděně podle druhů a kategorií. Například v kontejneru na shromažďování plastových zpevňovacích pásků se nacházel plastový kanystr od peroxidu a v kontejneru určeném ke shromažďování komunálního odpadu byly vedle smetků z dílen umístěny i cca dvě desítky odpadních brusných kotoučů. Inspektoři zjistili i pochybení provozovatele v hlášení o produkci a nakládání s odpady za r. 2014, když došlo k záměně identifikačního kódu u jednoho ze subjektů, kterému provozovatel předal odpady. Následovala pokuta ve výši 40 tisíc korun.