Více času na podstatné

Provozovatelé solárních elektráren nejsou "výrobci" podle odpadového zákona

24.04.2014 15:17

Recyklační příspěvky na solární panely mají být podle stanoviska Generálního finančního ředitelství (GFŘ) zatíženy daní z příjmů právnických osob u provozovatele kolektivního systému. Uplatnění tohoto výkladu by znamenalo další prodražení FVE projektů, neboť daňové zatížení musí neziskově hospodařící kolektivní systém přenést na provozovatele slunečních elektráren. Informovala o tom na svých stránkách Česká průmyslová fotovoltaická asociace (CZEPHO). Důvod? Podle GFŘ současné znění zákona o daních z příjmů sice umožňuje osvobození příjmů plynoucích z příspěvků výrobců provozovatelům kolektivního systému avšak toto se nevztahuje na provozovatele solárních elektráren. Ti jsou držiteli licence na výrobu elektřiny, ne tedy "výrobci" podle zákona o odpadech.

Celkový výběr recyklačních příspěvků na solární panely v České republice představuje podle asoociace zhruba 2 miliardy korun během příštích pěti let. Při současné výši sazby daně z příjmů by její výběr mohl dosáhnout částky až 350 milionů Kč.

S výkladem GFŘ se zástupci CZEPHO ani daňoví poradci zásadně neztotožňují, a to hned z několika důvodů:

  • Všechny jiné příjmy z recyklačních příspěvků jsou u kolektivních systémů od daně osvobozeny (např. elektroodpady, baterie a další).
  • Od daně z příjmů jsou dokonce osvobozeny i příspěvky na solární panely vybírané od jejich výrobců a dovozců. Jedinou „postiženou“ skupinou by se tak stali výhradně provozovatelé slunečních elektráren včetně domácností.
  • U kolektivního systému dochází k velkému časovému nesouladu mezi výnosem (výběr příspěvku dle zákona) a nákladem (doba skutečné recyklace po ukončení životnosti panelů).

 

Odpověď: Generální finanční ředitelství

Dotčená problematika souvisí s aplikací ustanovení § 19 odst. 1 písm. zc) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon daních z příjmů"), jež se vztahuje na osvobození příjmů plynoucích z příspěvků výrobců (dle zákona o odpadech), hrazených povinně provozovatelům kolektivního systému, kteří zajišťují zpětný odběr, oddělený sběr, zpracování, využití, odstranění elektroodpadu ze solárních panelů a z tohoto příspěvku jsou zároveň hrazeny  i nezbytné administrativní náklady spojené s plněním těchto povinností atd.   

Současné znění ustanovení § 19 odst. 1 písm. zc) zákona o daních z příjmů tedy umožňuje osvobození příjmů plynoucích z příspěvků výrobců provozovatelům kolektivního systému. To znamená, že na příjmy plynoucí provozovatelům kolektivního systému z příspěvků provozovatelů solárních elektráren se dané osvobození nevztahuje.

Pro úplnost je třeba dodat, že daná problematika byla projednána v rámci příspěvku č. 420/30.01.14 Komory daňových poradců, předloženém na lednovém jednání Koordinačního výboru, se závěrem, že jiný výklad než výše uvedený by byl nad rámec platné legislativní úpravy. Tento příspěvek včetně stanoviska GFŘ je uveřejněn na webových stránkách finanční správy.

 

Pro úplnost:
Zákon o odpadech

Pojem "výrobce" je  dle ustanovení 37g písm. e) zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o odpadech") vymezen jako fyzická nebo právnická osoba oprávněná k podnikání, která bez ohledu na způsob prodeje, včetně použití prostředků komunikace na dálku
1. pod vlastní značkou vyrábí a prodává elektrozařízení, nebo
2. prodává pod vlastní značkou elektrozařízení vyrobená jinými dodavateli, neobjevuje-li se na zařízení značka osoby podle bodu 1, nebo
3. v rámci své podnikatelské činnosti dováží elektrozařízení do České republiky, nebo tato elektrozařízení uvádí v České republice na trh.

Provozovatelem solární elektrárny dle  § 37g  písm. l) zákona o odpadech je držitel licence na výrobu elektřiny podle zvláštního právního předpisu ve výrobně elektřiny, která vyrábí elektřinu ze slunečního záření.

Ze základního vymezení pojmů v zákoně o odpadech vyplývá, že se jedná o dva odlišné subjekty, které mají dle § 37p zákona o odpadech povinnost hradit příspěvek na likvidaci odpadu v závislosti na skutečnosti, zda byly uvedeny solární panely na trh do 1.1.2013 nebo až po tomto datu.  

 

Dokument ke stažení:

příspěvek č. 420/30.01.14 Komory daňových poradců

 

 

Zdroj: CZEPHO, Generální finanční ředitelství (GFŘ)