Více času na podstatné

Zákon EIA jde znovu do připomínkového řízení, původní návrh totiž EK nepřijala

20.06.2014 17:37

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vypracovalo nový návrh zákona, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí. Prioritním cílem návrhu je promptní zajištění kompatibility české právní úpravy s tzv. EIA směrnice, a to tak, aby se Česká republika vyvarovala riziku uplatnění finančních postihů při čerpání prostředků z unijních fondů ze strany Evropské komise, což za současné situace reálně hrozí. Plnění požadavků EIA směrnice bylo zahrnuto mezi tzv. předběžné podmínky, které musí být členskými státy EU splněny pro zapojení do programového období 2014 - 2020. Nebude-li Komise uspokojena ve svých požadavcích na provedení EIA směrnice, lze předpokládat, že v průběhu roku 2014 sice dojde k uzavření Dohody o partnerství, avšak splněním předběžné podmínky bude podmíněno schvalování příslušných operačních programů. Zároveň existuje i riziko ohrožení čerpání prostředků ze strukturálních a kohezních fondů EU u projektů, které jsou teprve ve fázi schvalování (zejména tzv. velké dopravní projekty).

„Evropská komise čeká už 10 let na uvedení českého práva v oblasti EIA do souladu s evropskou směrnicí. Žádná z bývalých vlád nebyla schopna dohodnout se na nové podobě zákona tak, aby zajistila soulad s evropským právem. Současná koaliční vláda má jedinečnou a poslední možnost hrozící postihy odvrátit. V září se novela dostane ke schválení do Poslanecké sněmovny. Aby bylo definitivně zabráněno hrozícím sankcím ze strany Evropské komise, musí novela začít platit od 1. ledna 2015,“ upozorňuje ministr Brabec.

V dubnu 2014 byl materiál poprvé projednán v mezirezortním připomínkovém řízení, paralelně probíhaly rovněž konzultace se zástupci Komise. V důsledku zásadního nesouhlasu Komise s navrženým zněním musel být následně materiál podstatným způsobem přepracován. Na počátku června 2014 Komise v rámci komunikace na pracovní úrovni potvrdila, že upravený návrh novely je slučitelný s unijním právem. Přijetí předložené novely by tak mělo bezprostředně vést k zastavení infringementu EIA. Změny oproti verzi rozeslané do připomínkového řízení dne 31. března 2014 spočívají především.

Mezi hlavní změny tak patří rozšíření účasti veřejnosti v procesu povolování záměrů a tzv. coherence stamp, který v navazujících řízeních (územním a stavebním) potvrdí, že nedošlo v průběhu řízení k tak závažným změnám projektu, které by měly významný negativní vliv na životní prostředí. Nově bude stanovisko EIA závazné pro další povolovací orgány a účastníci řízení budou mít možnost se odvolat i proti negativnímu závěru zjišťovacího řízení. Žaloba bude možná i bez předchozí účasti v procesu EIA. Lhůta pro rozhodnutí soudů je omezena na 90 dní.

Ministerstvo životního prostředí souběžně připravuje zásadní koncepční změnu právní úpravy posuzování vlivů na životní prostředí včetně územního a stavebního řízení, která by mohla začít platit už v lednu 2016. Celý systém povolování staveb v České republice je především nutné zjednodušit a zkrátit podobně, jako je tomu v zahraničí. Varianty, jak zjednodušení dosáhnout, předloží ministr Brabec vládě v červenci.   

 

Podkladový materiál ZDE.