Více času na podstatné

Zákon o podporovaných zdrojích energie - poslanci přehlasovali veto prezidenta republiky

09.05.2012 11:59

Poslanci dnes znovu projednali a schválili návrh zákona o podporovaných zdrojích energie, který před časem vetoval prezident republiky. „Zákon dále rozšiřuje okruh podporovaných zdrojů energie, a to v situaci, kdy již dnes podpora takových vybraných zdrojů dosahuje neúnosně vysokého stupně a je navíc zcela kontraproduktivní. Zákon nepřináší úspory, ale naopak navýšení nesystémových podpor vybraných zdrojů energie z veřejných prostředků, a to v době, kdy po úsporách voláme. Přinese nejen nové náklady pro veřejné rozpočty, ale také zvýšení cen energií, které platí občané a podniky, a to způsobem, který nyní nikdo není schopen ani odhadnout.“ uvedl prezident republiky ve svém zdůvodnění.

Norma v jednom předpisu soustřeďuje podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Pozměňující návrh Senátu mimo jiné snížil i státní podporu výroby elektřiny z biometanu ze 4000 na 1700 korun na megawatthodinu spalného tepla. Snížení příspěvku pro výrobu elektřiny z biometanu a další změny mají podle senátorů ušetřit státu do roku 2020 kolem 50 miliard korun.

Dne 25. dubna 2012 předsedkyně Energetické regulačního úřadu Alena Vitásková oznámila na tiskové konferenci, že ERÚ zahájil přípravu zastavení finanční podpory pro podporované a obnovitelné zdroje energie (POZE) od roku 2014.

 

PSP ČR schválila dnes novelu zákona o podporovaných zdrojích energie. Návrh zákona upravil Senát a později vetoval prezident.


Související články:

Nový zákon o podporovaných zdrojích energie přináší podstatné změny (www.biom.cz)

Dopady nového zákona o podporovaných zdrojích na efektivitu využití biomasy a bioplynu (www.biom.cz)