Více času na podstatné

Zátěžové testy jaderných elektráren: potvrzení vysoké úrovně bezpečnosti, další zlepšení jsou však nezbytná

05.10.2012 08:05

Úroveň bezpečnosti jaderných elektráren v Evropě je obecně vysoká, doporučuje se však další zlepšení bezpečnostních prvků téměř všech evropských jaderných elektráren. K uzavření žádné jaderné elektrárny nicméně vnitrostátní bezpečnostní orgány neshledaly důvod. To je hlavní závěr dnešního sdělení Evropské komise o výsledcích zátěžových testů jaderných elektráren. Tyto zkoušky ukázaly, že ne ve všech členských státech jsou uplatňovány všechny bezpečnostní normy prosazované Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) a všechny mezinárodní osvědčené postupy. Komise bude pečlivě sledovat provádění všech doporučení a zároveň navrhne legislativní opatření k dalšímu zvýšení jaderné bezpečnosti v Evropě.

Jak uvedl komisař Günther Oettinger: Zátěžové zkoušky odhalily, kde dosahujeme dobrých výsledků a v čem je zapotřebí se zlepšit. Zkoušky byly provedeny zodpovědně a byly úspěšné. Obecně je situace uspokojivá, ale nemůžeme usnout na vavřínech. Všechny zainteresované orgány musí spolupracovat, aby ve všech jaderných elektrárnách v Evropě bylo zajištěno dodržování nejpřísnějších bezpečnostních norem. Pro bezpečnost našich občanů.“

 
Předsedkyně SÚJB Dana Drábová a energetický analytik Aliance za energetickou soběstačnost Martin Sedlák přiblížili, v jakém stavu jsou české jaderné elektrárny - záznam rozhovoru si poslechněte na Radiožurnálu ZDE.

 

Kromě konkrétních technických zlepšení, jež byla doporučena v mnoha elektrárnách, zátěžové testy prokázaly, že ne všude se používají mezinárodní standardy a postupy. Kromě toho je třeba se poučit z havárie ve Fukušimě. Jedná se zejména o tato opatření:

  • Zemětřesení a rizika záplav. Stávající normy pro výpočet rizik nejsou uplatňovány u 54 reaktorů (pro riziko zemětřesení) a u 62 reaktorů (pro riziko záplav) ze 145 kontrolovaných. Výpočet rizika by měl být založen na časovém horizontu 10 000 let, namísto mnohem kratších časových období, která se někdy používají.

  • V každé jaderné elektrárně by měly být k dispozici seismické přístroje pro použití na místě pro měření a vyhlášení poplachu v případě zemětřesení. Tyto přístroje by měly být instalovány nebo modernizovány ve 121 reaktorech.

  • Měly by být zavedeny systémy pro filtrovaný venting kontejnmentu umožňující bezpečné snížení tlaku kontejnmentu reaktoru v případě nehody. 32 reaktorů těmito systémy dosud vybaveno není.

  • Vybavení pro řešení vážných nehod by mělo být skladováno v místech, která jsou chráněna i v případě rozsáhlých škod, odkud může být rychle použito. U 81 reaktorů v EU tomu tak není.

  • V případě, že dojde k havárii a v hlavním řídícím středisku není pobyt možný, mělo by být k dispozici podpůrné havarijní řídící středisko. Ta zatím nejsou k dispozici u 24 reaktorů.

Následná opatření:

Vnitrostátní regulační orgány vypracují národní akční plány s harmonogramy provádění tak, aby byly k dispozici do konce roku 2012. Akční plány budou na začátku roku 2013 vzájemně porovnány, aby se ověřilo, že doporučení ohledně zátěžových testů jsou v celé Evropě prováděna jednotným a transparentním způsobem. Komise má v úmyslu v červnu 2014 za intenzivní splupráce s vnitrostátními regulačními orgány předložit o provádění doporučení k zátěžovým testům zprávu.

Kromě konkrétních technických zjištění a doporučení Komise přezkoumala stávající evropský právní rámec pro jadernou bezpečnost a na počátku roku 2013 předloží revizi stávající směrnice o jaderné bezpečnosti. Navrhované změny se zaměří na bezpečnostní požadavky, úlohu a pravomoci regulačních orgánů pro jadernou energii, transparentnost a monitorování.

Poté budou následovat další návrhy vztahující se na pojištění a odpovědnost v odvětví jaderné energetiky a na nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace potravin a krmiv. Průběh zátěžových testů rovněž zdůraznil potřebu dalšího úsilí o zajištění jaderného zabezpečení (předcházení zlovolným činům), kde hlavní odpovědnost leží na členských státech.

 

Prohlášení Ministerstva zahraničních věcí k “zátěžovým testům” jaderných elektráren

Vysoké standardy jaderné bezpečnosti jsou pro Českou republiku jasnou prioritou. Podporujeme úsilí Evropské unie o zlepšení jaderné bezpečnosti nejen v Evropě, ale na celém světě.

I z toho důvodu jsme se aktivně účastnili tzv. zátěžových testů. Zátěžové testy jasně potvrdily, že české jaderné elektrárny splňují veškeré vysoké mezinárodní uznávané technické a bezpečnostní požadavky a odpovídají společnému právnímu rámci pro jadernou bezpečnost. Jakékoliv identifikované návrhy na zlepšení jsou již nyní na národní úrovni řádně implementovány a plněny.

Ve sdělení, které dnes představila Evropská komise, jsou však nezávislá a expertní hodnocení a doporučení skupiny evropských regulátorů ENSREG zapracována poněkud jednostranně a zkresleně.

„Sdělení Komise bohužel obsahuje některé zavádějící a zjednodušující informace, které pak vedou k nepřesným interpretacím výsledků zátěžových testů“, komentoval první místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. „Jaderná energetika je nesmírně komplexní a technickou záležitostí. Debata o jednotlivých aspektech jaderné bezpečnosti by proto měla být vedena výhradně věcně a na expertní, nikoliv politické úrovni.“

 

Souvislosti:

Po havárii elektrárny ve Fukušimě v březnu 2011 Evropská rada vyzvala ke komplexnímu a transparentnímu vyhodnocení rizik a bezpečnosti všech jaderných elektráren v EU.

Hlavním cílem zátěžových testů bylo posoudit bezpečnost a spolehlivost jaderných elektráren v případě mimořádných přírodních událostí. To jest zejména povodní a zemětřesení. Oba scénáře byly posuzovány současně. Leteckých havárií se testy týkaly do té míry, v jaké mají stejný účinek jako tsunami a zemětřesení, což znamená, že ukončí běžné bezpečnostní a chladící funkce.

Tyto zátěžové testy sestávaly ze tří fází. V první fázi provozovatelé jaderné elektrárny provedli sebehodnocení, ve druhé fázi vnitrostátní regulační orgány tato sebehodnocení vyhodnotily a vypracovaly zprávy za celou zemi. Ve třetí fázi tyto zprávy analyzovaly mnohonárodnostní týmy v rámci vzájemného hodnocení, které uspořádala Skupina evropských dozorných orgánů pro jadernou bezpečnost ENSREG. Tyto týmy rovněž vykonaly prohlídku přímo v jaderných elektrárnách. Zátěžových testů se v plném rozsahu zúčastnilo 17 zemí (všech 14 zemí EU, které provozují jaderné elektrárny, Litva s jedním zařízením vyřazovaným z provozu, a dále Ukrajina a Švýcarsko).

 

CZECH REPUBLIC


Recommendations:
− The reviewers recommend the regulator to consider the implementation of diverse ultimate heat sink at Dukovany NPP due to inadequate capability of the cooling towers in regard to hard wind and seismic hazard.
− The reviewers recommend the regulator to consider the qualification of equipment and systems needed to manage SA, especially system ensuring power supply like hydro power plant connection, diesel generators.
− The reviewers recommend the regulator to consider modifications on emergency procedures, staffing of emergency response organization and analysis's regarding the usability of the shelter under flooding conditions.
− The reviewers recommend the regulator to consider increasing the protection of diesel fuel pumps against flooding effect at Temelin NPP.
− The battery autonomy is currently an issue that needs to be addressed at all operating NPP designs. The reviewers recommend the regulator to consider the benefits of recharging the batteries before their complete depletion in case of total SBO in addition to ensuring the depletion time / battery capacity increase.
− The reviewers recommend the regulator to consider studies of using a filtered venting system to protect the containment against loss of integrity and to reduce significantly the releases of radioactivity to the environment in case of severe accidents, as the current system is not designed for severe accident conditions.
− The reviewers recommend the regulator to consider studies on hydrogen management considering reactor and SFP building and the installation of additional re-combiners sufficient for severe accident conditions at Temelin and Dukovany NPPs.
− Mid-loop operation at Temelin NPP is a critical issue in case of SBO. The licensee announced that it eliminates the mid-loop mode of operation from the regular outage schedule. The reviewers recommend the regulator to follow up the announcement.
− The reviewers recommend the regulator to consider increasing of the plant robustness by implementation of alternative means for AC power supply for core cooling and heat removal.
Good practices:
− The proposal by the regulator to establish common emergency response arrangements for several neighbouring countries.

Safety improvements implemented or planned (non-exhaustive list):
− Finalization of safety upgrading to the currently approved design Basis Earthquake by the end of 2015 for Dukovany NPP.
− Upgrading of fire brigade building for seismic resistance.
− Discussions of further hardware implementation to cover severe accident (primary circuit depressurization, hydrogen management for severe accident, containment isolation).
− Installation of connection points for water supply from fire brigade pumps.
− Improvement and finalization of EOPs and SAMGs including shutdown states, open reactor, SFP and multi-unit accidents. Further analysis of the impact of damage of the infrastructure.
− In particular, the following measures indicated in the national report have to be
implemented:
• alternative containment sump water make up (Temelin)
• selection and implementation of appropriate solution for protecting
containment from the overpressure loads
• providing mobile (portable) equipment for ensuring feasibility of the SAM actions
• increase robustness of storage building structures for mobile devices including fire trucks, or relocation of equipment
• implementation of ex-vessel cooling at Dukovany NPP
• analysis of molten core cooling in Temelin NPP
• installation of additional re-combiners sufficient for severe accident conditions at Temelin and Dukovany NPPs.

 

Další informace:

 

Související články:

Drábová: EK nám ohledně jaderných elektráren doporučuje jen to, co už víme. Nedostatky jsou už ale známy půl roku a odhalili je sami Češi, upozorňuje předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „My jsme do Bruselu jako součást národních zpráv, které také posléze prošly partnerským hodnocením, poslali řadu opatření, která povedou ke zvýšení bezpečnosti našich jaderných elektráren. A zpátky z Bruselu se nám to v jejich formulacích vrací jako nedostatky, které máme rychle odstranit,“ vysvětluje. Evropská komise podle ní ani nemá prostředky objevit nedostatky, o kterých by Státní úřad pro jadernou bezpečnost na základě provedených zátěžových testů ještě nevěděl. Více čtěte na Rozhlas.cz ZDE.

 

Testy jaderných elektráren mají být podle expertů šité na míru. Již od úterka se objevovaly informace o tom, že stress testy odhalily řadu nedostatků. Nejvíce jich bylo objeveno ve Francii, která provozuje 58 jaderných elektráren. Ani jedna z nich prý není zcela v pořádku. Kritika se nevyhnula ani českým jaderným elektrárnám Temelín a Dukovany. Dobře naopak dopadla zařízení ve Velké Británii a Německu. Zpráva také ukázala, že v rámci Evropy panují v oblasti jaderné bezpečnosti rozdílné standardy. Podle Komise je proto potřeba co nejpodrobněji zjistit, jak na tom evropské elektrárny ve skutečnosti jsou a nastavit pro všechny stejná základní pravidla. Více čtěte na EurActiv.cz ZDE.