Více času na podstatné

ZD: Peníze z elektráren? Obce postavily dětská hřiště nebo spravily chodníky

05.08.2014 07:48

Sto dvacet tisíc korun ročně přichází na účet obecního úřadu v Křídlůvkách za to, že těsně za vesnicí lapají solární panely sluneční paprsky. Vesnice se i díky těmto penězům připravuje na opravy kanalizace. Ve Vranovské Vsi díky penězům z fotovoltaiky už kanalizaci mají, opravili obecní chodníky a lidem zdarma vyváží komunální odpad. Jsou ale také obce, kde z panelů, na které se lidé denně dívají, nemají zhola nic. To proto, že jsou na soukromém pozemku.

 

Spokojený je starosta Vranovské Vsi Jiří Peřinka. Přestože vedení obce řešilo před lety problémy s nástupnickou firmou, která nechtěla platit obci původně dohodnuté částky, starosta tvrdí, že dnes je již vše v pořádku. „Momentálně jsme na všem domluveni včetně plateb a spolupráce," uvedl Peřinka.

 

Díky penězům z fotovoltaiky mají obyvatelé vesnice řadu novinek. „Máme dvě nová dětská hřiště, opravili jsme kompletně budovu obecního úřadu, máme zrekonstruované hlavní chodníky a jeden nový navíc. Obyvatelé dostali příspěvek ve výši dvacet až pětatřicet tisíc korun na údržbu, opravu či doplnění technických zařízení ve svých domech. Nyní připravujeme zdarma veškeré kanalizační přípojky," vypočetl Peřinka s tím, že malým obcím se daří i díky novému přerozdělování daní. „Nejde však o žádné horentní sumy, ale řádově o desetitisíce korun," dodal Peřinka.

 

Křídlůvky sice také mají roční příjem z fotovoltaiky, jsou však nyní spořivé. „Jedeme v úsporném režimu, protože chystáme výstavbu kanalizace. Peníze nám chodí pravidelně, ale nepoužíváme je. Náš roční rozpočet je dva a čtvrt milionu korun a tak už asi deset let šetříme na spolufinancování kanalizace. Začneme ji budovat už v srpnu," řekl tamní starosta Antonín Pacík.

 

Ani korunu naopak nemají z elektrárny na okraji vesnice v Dyjákovicích. „Panely elektrárny jsou na soukromém pozemku, a proto z nich obec nemá vůbec nic," konstatoval první muž obce Josef Gajdošík.

Více: ZDE

 

Zdroj: Znojemský deník