Více času na podstatné

Aktuality ze schůze PSP ČR: odpady, PZH, biopaliva, ochrana veřejného zdraví, poplatky za odpad...

27.05.2015 10:45

VÝSLEDKY Na konci dubna byla zahájena 27. schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci dne 20. 5. schválili ve třetím čtení novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Tato novela novelizuje oblast chemických látek a směsí, oblast pitných vod a hluku. Poslanci nedokončili debatu v prvním čtení na téma podpory biopaliv (tisk 418). V souvislosti s další novelou zákona o spotřebních daních (tisk 417) byl navržen pozměňovacích návrh na ukončení podporu biopaliv ke 30. červnu, který nenašel dostatečnou podporu. Tato skutečnost dala opozici impulz ke konání mimořádní schůze, kde se opoziční poslanci neúspěšně pokoušeli vyslovit vládě nedůvěru. Dne 19. května bylo navrženo do programu schůze i druhé čtení infringementové novely zákona o odpadech a zákon o prevenci závažných havárií. Nakonec opoziční poslanci navržení těchto bodů na pořad schůze vetovali. Přehled aktualit uvádíme níže.

 

Aktuality:

  • 27.5.: schůze ukončena
  • 27.5.: BIOPALIVA: Poslanci budou pokračovat v prvním čtení ST418 jako 1. bod v 17.00 hodin - přerušeno
  • 22.5.: 27. shcůze bude pokračovat ve středu 26.5. v 9 hodin ráno.
  • 22.5.: HLASOVÁNÍ O NEDŮVĚŘE VLÁDĚ: 28. mimořádná schůze Poslanecké sněmovny je svolána na 26. května (úterý) od 14 hodin. Jako jediný bod navrhnutého programu je: "Návrh na vyslovení nedůvěry vládě České republiky". Vyslovit vládě nedůvěru chce trojice opozičních stran kvůli středečnímu hlasování o podpoře biopaliv (ST417). Při něm hnutí ANO navzdory svým dřívějším prohlášením nehlasovalo pro ukončení jejich daňového zvýhodnění. 
  • 22.5.: BIOPALIVA: Poslanci budou pokračovat v prvním čtení ST418 - podpora biopaliv (Pá 22. 5., 4. bod)
    • Dopoledne exministr financí M. Kalousek (TOP09) nejprve navrhl přerušit projednávání bodu do přítomnosti ministra financí A. Babiše a následně, když poslanci s návrhem nevyslovili souhlas, požádal pan Kalousek o přestávku klubu do 12:45. Tedy do doby, kdy jsou na pořadu schůze sněmovny pevně zařazené volby. Následně po vyhlášení voleb předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura požádal o přestávku klubu do konce dnešního jednacího dne. Schůze bude pokračovat ve středu 26.5. v 9 hodin ráno.
    • Ministerstvo zemědělství (MZe) dnes publikovalo k problematice biopaliv nejčastější otázky a odpovědi (FQA najdete ZDE)

     

  • 21.5.: INTERPELACE:  Interpelace poslance Jiří Petrů na ministra R. Brabce ve věci novely EIA (postup prací na jednotném povolovacím řízení a stavu příprav metodiky EIA). Kvůli omluvené absenci ministra bude odpověď zaslána písemně do 30 dnů. Otázka poslance J. Petrů - ZDE (MP3)
  • 20.5.: BIOPALIVA: (ST418) - první čtení: přerušeno. Pozměňovací návrh na ukončení podpory biopaliv ke 30. červnu, o němž se dnes hlasovalo ve třetím čtení taktéž v rámci novely zákona o spotřebních daních, ale v rámci sněmovního tisku č. 417, připravil poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais (ukončení podpory biopaliv obsahoval i totožný pozměňovací návrh exministra financí Miroslava Kalouseka za TOP 09, který následně stáhnul). Pro ukončení daňové podpory biopaliv nakonec hlasovalo 52 poslanců, zapotřebí jich ale bylo 88. Reportáž ČT24 - ZDE.

 

 

  • 20.5.: ZÁKON O VEŘEJNÉM ZDRAVÍ: Poslanecká sněmovna dnes dopoledne schválila novelu zákona o ochraně veřejného zdraví ve znění schválených pozměňovacích návrhů. Novela zákona novelizuje také §44a §44b týkající se úpravy nakládání s chemickými látkami a chemickými směsmi. Dílčím způsobem je dále doplněna oblast pitných vod, zejména pokud jde náležitosti žádostí a oznámení a dále novela mění oblast hluku. Pozměňovací návrh (A11) který umožňoval vydání časově neomezeného povolení v případě, že nelze v rozumně dosažitelné míře zajistit, aby hygienické limity hluku v chráněném venkovním prostoru byly dodrženy nebyl schválen. Poslanci schválili pozměňovací návrhy pod body G, A1 až A10, A12 až A39, J a C1. Bod A17 doplňuje na konci textu § 44b odst. 2 a § 60 odst. 3 slova „a vzor osvědčení o odborné způsobilosti“. Přehled pozměňovacích návrhů najdete v dokumentu ZDE. Platné znění s vyznačením změn, které nezahrnuje schválené pozměňovací návrhy najdete ZDE.
  • 19.5.: Biopaliva (ST418) - St 20. 5., 1. bod v 17.00 hodin (první čtení)
  • 19.5.: Zákon o ochraně veřejného zdraví (ST270): St 20. 5., 1. bod blok 3. čtení (třetí čtení)
  • 19.5.: ODPADY A PZH:  Druhé čtení novely zákona o odpadech (ST409) i novely zákona o prevenci závažných havárií (ST399) bylo navrženo na tento pátek (22.5.) Do programu schůze body navrhl poslanec Jaroslav Faltýnek (ANO). TOP09 a ODS tento návrh vetují. K novele zákona o odpadech navrhuje sněmovní výbor pro životní prostředí řadu změn - přehled změn ZDE. Další informace k novelám zákonů o odpadech a PZH najdete ZDE.
  • 30.4.: Schůze bude pokračovat: 19.5.2015
  • 30.4.: Dotace EU: Informace ministra financí a ministryně pro místní rozvoj k financování monitorovacího systému evropských fondů - výsledek:
    • Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá Nejvyšší kontrolní úřad, aby ověřil audit provedený Ministerstvem financí České republiky, zvláště vůči vzneseným námitkám Ministerstva pro místní rozvoj.
    • Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá ministra financí Andreje Babiše o posouzení a vyjádření postupu náměstka Wagenknechta ve věci vyrovnání připomínek Ministerstva pro místní rozvoj k auditu monitorovacího systému.

     

  • 29.4.: ZÁKON O MÍSTNÍCH POPLATCÍCH: (III. čtení): Děti z dětských domovů a obdobných zařízení pravděpodobně budou osvobozeny od poplatků za komunální odpad. Stejně na tom mají být obyvatelé domovů pro zdravotně postižené a pro seniory. Novela počítá také s tím, že odpovědnost za hrazení komunálních plateb za děti by nesli rodiče. Nemohlo by se tak už stát, že by děti po dovršení 18 let věku čelily exekuci kvůli dluhům za odvoz komunálního odpadu.
  • 28.4.: ZÁKON O VEŘEJNÉM ZDRAVÍ: ukončeno druhé čtení
  • 28.4.: K novele zákona o odpadech (ST409) navrhuje sněmovní výbor řadu změn - přehled ZDE. Novela zákona zatím nebyla navržena pro zařazení do programu schůze (druhé čtení).

 

Anotace předpisů:

Zákon o ochraně veřejného zdraví
S úpravou ochrany zdraví při práci souvisí i zákonná úprava nakládání s chemickými látkami a chemickými směsmi, která se navrhuje sladit se správním řádem, živnostenským zákonem, s terminologií nařízení Evropské unie v oblasti chemických látek a směsí a pracovněprávními předpisy. Dílčím způsobem je dále doplněna oblast pitných vod, zejména pokud jde náležitosti žádostí a oznámení.
 

  • V ustanovení § 44a se navrhuje slovo „vývoz“ nahradit slovem „distribuce“. Úprava textu § 44a odst. 2 je provedena s ohledem na změněnou terminologii zákona o chemických látkách a chemických směsích a terminologii užívanou při klasifikaci chemických látek a směsí podle přímo použitelných předpisů EU (nařízení EU č. 1272/2008 a nařízení ES č. 1907/2006). Dále se legislativně technické sjednocuje pojem „podnikající fyzická osoba“. Dále se v poznámce pod čarou č. 35a zavádí text platného chemického zákona a navrhuje se zrušení poznámek pod čarou obsahujících již neplatné právní předpisy. Text odstavce 4 se rovněž uvádí do souladu s novým občanským zákoníkem. V § 44a odst. 9 se zohledňuje specifická úprava vedení evidence pro výbušniny, obsažené v zákoně o hornické činnosti.
  • Sjednocuje se terminologie, pokud jde o podnikající fyzické osoby. Dále se zákon slaďuje s chemickou legislativou a návrh se upravuje s ohledem na změny provedené v § 44b. Zachovává se platný právní stav pokud jde o oprávnění nakládat s vysoce toxickými látkami a směsmi. Tedy zachovává se oprávnění provádět takovou činnost na základě odborné způsobilosti v souladu se živnostenským zákonem. Četnost školení se prodlužuje na dva roky s ohledem na povinnost zaměstnavatele provádět v tomto termínu i ostatní školení zaměstnanců.
  • Navrhuje se vypustit text duplicitní s § 44a odst. 6, a to z těchto důvodů: ustanovení § 44b upravuje odbornou způsobilost pro nakládání s chemickými látkami a chemickými směsmi klasifikovanými jako vysoce toxické. To, že se předmětné ustanovení nevztahuje na případy, kdy zvláštní právní předpisy, např. živnostenský zákon, stanoví jinak a dále na výkon speciální ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace, která má samostatně upravenu odbornou způsobilost v § 58, již plyne z citovaného ustanovení § 44a odst. 6. Proto se duplicitní úprava zrušuje, a to i ta, která je obsažena v § 44b odst. 2. Obsahem citovaného ustanovení není pravidlo chování, ale sdělení, že odbornou způsobilost pro vázanou živnost výroby, dovozu nebo prodeje nebezpečných chemických látek upravuje zvláštní právní předpis, kterým je živnostenský zákon. Jednak je citace nesprávná, protože živnostenský zákon neupravuje odbornou způsobilost pro dovoz uvedených látek, předmětná úprava je však i nadbytečná a zavádějící.
  • Navrhuje se upravit výčet typů vysokoškolského vzdělání osob, které jsou oprávněny nakládat s vysoce toxickými chemickými látkami a směsmi. Návrhem se zákonná úprava zpřesňuje a doplňuje se o jediný dosud opominutý lékařský obor, a to zubní lékařství; tím odpadá důvod pro část úpravy v § 44b odst. 1 písm. a) bodě 4.
  • Dílčím způsobem je doplněna oblast pitných vod, zejména pokud jde náležitosti žádostí a oznámení. Dále se v návrhu v souladu s požadavkem směrnice EU pro oblast vod určených pro lidskou spotřebu řeší oprávnění orgánu ochrany veřejného zdraví prvního stupně zakázat používání vody, která nesplňuje jakost pitné vody a možnost povolení mírnějšího hygienického limitu překračovaného ukazatele byla podle § 3a vyčerpána, pokud je taková nepitná voda nadále dodávána spotřebitelům. Pro takový případ je nezbytné zavést povinnost kontroly jakosti pitné vody ze strany jejího dodavatele, aby byl dostatek údajů pro včasný zákaz nebo omezení dodávky vody, která by ohrožovala zdraví. Současně se stanoví, že dodavatel je povinen informovat o dodávce nepitné vody spotřebitele. Tato úprava se do zákona doplňuje, neboť dosud je v něm řešena jen voda pitná a nejakostní pitná voda, tj. pitná voda, pro niž je povolen mírnější hygienický limit nebo výjimka.

 

Podpora biopaliv (novela zákona o spotřebních daní mění i zákon o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb.):

Předmětem navrhované právní úpravy je umožnit pokračování daňového zvýhodnění vysokoprocentních a čistých biopaliv, která splňují kritéria udržitelnosti biopaliv. V současné době jsou daňová zvýhodnění poskytována na základě Víceletého programu podpory dalšího uplatnění biopaliv v dopravě, jehož účinnost končí k 30. červnu 2015. Návrhy navazujících daňových zvýhodnění vysokoprocentních a čistých biopaliv jsou obsahem Víceletého programu podpory dalšího uplatnění udržitelných biopaliv v dopravě na období let 2015 - 2020. Účinnost předkládaného návrhu zákona se navrhuje k 1. červenci 2015. Výjimkou jsou ta ustanovení zákona o spotřebních daních, která ruší daňové zvýhodnění biopaliv od 1. ledna 2021, neboť výše zmíněný Víceletý program podpory je omezen do konce roku 2020.

Navrhované typy daňových zvýhodnění u jednotlivých biopaliv jsou proto následující:

  • Pohonná hmota B30 (směs motorové nafty s metylestery řepkového oleje, který splňuje kritéria udržitelnosti biopaliv, kde podíl metylesteru ve směsi musí činit nejméně 30 % objemu) bude zdaněna sníženou sazbou spotřební daně ve výši 8 415 Kč/1 000 litrů (standardní sazba spotřební daně u motorové nafty činí 10 950 Kč/1 000 litrů). Snížená sazba spotřební daně ve stejné výši je u této pohonné hmoty platná již podle stávající právní úpravy.
  • Pohonná hmota B100 (čisté metylestery mastných kyselin, které splňují kritéria udržitelnosti biopaliv) bude zdaněna sníženou sazbou daně 1 800 Kč/1 000 litrů. Podle stávající právní úpravy je tato pohonná hmota zcela osvobozena od spotřební daně. Daňové zvýhodnění etylesterů mastných kyselin je v souladu s Programem zrušeno.
  • Rostlinné oleje určené k pohonu motorů, které splňují kritéria udržitelnosti biopaliv, budou zdaněny sníženou sazbou daně ve výši 1 180 Kč/1 000 litrů.
  • Bioplyn (v kapalném nebo plynném stavu) učený k pohonu motorů bude i nadále zcela osvobozen od spotřební daně, resp. od daně ze zemního plynu a některých dalších plynů.
  • Biopaliva druhé generace bude i nadále možné zcela osvobodit od spotřební daně na základě tzv. pilotních projektů technologického vývoje ekologicky příznivých paliv.
  • Pohonnou hmotu E 95 bude i nadále možné zcela osvobodit od spotřební daně na základě tzv. pilotních projektů technologického vývoje ekologicky příznivějších palivových směsí obsahujících líh kvasný bezvodý zvláštně denaturovaný splňující kritéria udržitelnosti biopaliv.
  • U pohonné hmoty E 85 bude možné uplatňovat nárok na vrácení daně ve výši 12 600 Kč/1 000 litrů z objemu lihu obsaženého ve směsi. Dosud bylo možné uplatnit nárok na vrácení daně ve výši 11 310 Kč/1 000 litrů.

Další podrobnosti ke změmě zákona o ochraně ovzduší - ZDE (str. 5 a 29)

 

Přehled navržených bodu programu:

 

  • Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /sněmovní tisk 270/ - druhé/třetí čtení  
  • Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /sněmovní tisk 418/ - prvé čtení  (podpora BIOPALIV, mění i zákon o ochraně ovzduší)
  • Návrh poslanců Kristýny Zelienkové, Jany Pastuchové, Margity Balaštíkové, Jeronýma Tejce, Miloslava Janulíka, Radima Fialy, Miloslavy Vostré, Jitky Chalánkové, Jaroslava Zavadila, Jaroslava Krákory, Jaroslava Faltýnka, Martina Stropnického, Igora Nykla, Karla Raise, Bronislava Schwarze, Antonína Sedi, Josefa Vondráška, Pavla Čiháka, Heleny Langšádlové, Milana Brázdila, Jiřího Petrů, Jiřího Holečka, Romana Procházky a Bohuslava Chalupy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 219/ - třetí čtení