Více času na podstatné

Změna energetického zákona – výhra pro zákazníka

17.08.2011 12:55

Po několika poněkud divočejších letech, kdy na trh doslova vtrhli noví dodavatelé energie jednající často na hraně zákona, se konečně v našem právním řádu objevuje změna, která by měla zákazníkům v této složité oblasti pomoci. Jejím cílem je další usnadnění změny dodavatelů energií a zároveň posílení práv zákazníků.

V uplynulých měsících se na poradenskou linku časopisu dTest – 299 149 009 - obracela, a stále bohužel obrací, celá řada lidí se svými problémy souvisejícími s prodejci energie. Časopis dTest spotřebitelskou veřejnost již několikrát varoval před negativními dopady neuváženého uzavírání nových energetických smluv. Nyní se zdá, že hlasy nespokojených zákazníků byly vyslyšeny - 18.8.2011 nabývá účinnosti novela energetického zákona, která přináší celou řadu pozitivních změn.

„Předně vítáme možnost zákazníka odstoupit od smlouvy v případě, že dodavatel změní cenu energie nebo smluvní podmínky,“ říká Jan Votočka, právní poradce časopisu dTest, a upozorňuje na dosavadní praxi: „Doposud často lidé uzavírali smlouvy na dobu určitou a pak se dostávali do nejrůznějších smluvních pastí, ze kterých nebylo cesty ven.“ Nově bude muset na takovéto změny a s nimi spojené právo na odstoupení od smlouvy bez jakýchkoli sankcí dodavatel zákazníka 30 dní předem upozornit a ten pak bude mít možnost toto právo využít do 10 dnů před účinností změny. Pokud dodavatel zákazníka včas a správně neinformuje, právo na odstoupení se prodlužuje na celé 3 měsíce. 

Dalším vítaným posunem je posílení pravomocí Energetického regulačního úřadu. Ten bude nyní jako jediný vykonávat dohled nad nepřiměřenými smluvnímu podmínkami dodavatelů energie. Navíc dostane pravomoc rozhodovat spory mezi zákazníkem a prodejcem. Zákazník tak obdrží možnost efektivní obrany v případě, že se dostane do s dodavatelem energie problémů, a nebude se tak muset spoléhat pouze na často pomalé soudy.

„Naše sdružení změny jednoznačně podporuje. Neutěšený stav, který vyvolali zejména noví hráči na trhu, byl již déle neudržitelný. Je však nutné si uvědomit, že sebelepší právní ochrana nepomůže, pokud nebude celá tato nesmírně problémová oblast úřadem náležitě kontrolována a provinilci sankcionováni,“ shrnuje Votočka závěrem.

 

MPO k novele zákona:

Víc práv zákazníkům energetických společností ale také větší bezpečnost a stabilitu dodávek elektřiny nebo plynu zajišťuje nový energetický zákon, který už zítra nabývá účinnosti. Dodavatelům energií například zákon přímo nařizuje přesně své zákazníky seznámit s konečnou cenou nebo stanovuje právo zákazníka na výběr způsobu platby za elektřinu nebo plyn. Kromě toho zákon podrobněji upravuje dispečerské řízení přenosové soustavy, vymezuje pravomoci Státní energetické inspekce a Energetického regulačního úřadu nebo vyžaduje autorizaci na výstavbu nových zdrojů elektřiny. Novinku připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

"V souladu s evropským právem nový energetický zákon stanovuje povinnost vlastnického oddělení provozovatelů přenosových a přepravních soustav. V České republice volný trh existuje už několik let a zákazníkům přinesl svobodu ve výběru svých dodavatelů energií," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Jen v loňském roce například podle ministra Kocourka využilo možnosti změnit svého dodavatele elektřiny rekordních bezmála 200 000 domácností; nového dodavatele plynu si našlo téměř 85 000 odběratelů.

Energetický zákon také stanovuje povinnost a odpovědnost provozovatele přenosové soustavy zajistit bezpečnost a stabilitu dodávek elektřiny na celém území České republiky. Jedním z nástrojů, které pro to mají k dispozici, je dispečerské řízení. Tomu podléhají jak elektrárny, tak zákazníci z řad velkých odběratelů, přímá vedení elektřiny i provozovatelé distribučních soustav.

"Dispečerské řízení představuje složitý systém řízení energetické soustavy, ve kterém musí panovat neustálá rovnováha mezi výrobou a spotřebou na bezpočtu míst. Novela zákona umožňuje aktivní dispečerské řízení všech prvků připojených do sítě tak, aby bylo možné tuto rovnováhu udržet i v případě nepředvídatelných náhlých extrémních výkyvů," říká ministr Kocourek.

Další novinkou energetického zákona je zavedení autorizace na výstavbu nového zdroje elektrické energie. Tu bude vydávat Ministerstvo průmyslu a obchodu tak, aby výstavba nových elektráren byla v souladu se Státní energetickou koncepcí a také Národním akčním plánem pro obnovitelné zdroje. Kromě toho se bude posuzovat i řada faktorů v závislosti na provozování přenosové nebo distribuční soustavy a další podmínky.

Na dodržování pravidel stanových energetickým zákonem bude podle zásad EU nově dohlížet Energetický regulační úřad. Dosud to přitom měla na starosti Státní energetická inspekce. V její pravomoci od zítřka zůstane kontrola dodržování zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a zákona o hospodaření energií. V praxi to znamená, že Státní energetická inspekce dohlédne například na kvalitu výrobků spojených se spotřebou energie, ovšem problémy spojené třeba s vyúčtováním za plyn nebo elektřinu bude nově řešit Energetický regulační úřad.

Novela energetického zákona do české legislativy zavádí pravidla stanovená ve třetím energetickém balíčku Evropské unie. Cílem postupných změn v regulaci energetiky na celém evropském kontinentu bylo liberalizovat trh, přinést do něj větší transparentnost, silnější konkurenci, zajistit odpovídající ochranu zákazníků a zaručit větší energetickou bezpečnost jednotlivých členských zemí i Evropské unie jako celku.

 

Text novely zákona - ZDE

 

Další informace:

Posílení postavení zákazníka - novela energetického zákona (zdroj ERU)

 

Zdroje: TZ, Občanské sdružení spotřebitelů TEST, MPO