Více času na podstatné

Novela EIA: Změna integrovaného povolení a Coherence stamp

19.05.2015 07:49

REAKCE MŽP Novela EIA a nové verifikační stanovisko Coherence stamp vás může nemile zasáhnout dříve, než jste to čekali a to v případě, že se rozhodnete pro změnu integrovaného povolení. K novele zákona o posuzování vlivů na životní prostředí MŽP připravuje metodiku.

 

Požádali jsme Ministerstvo životního prostředí (MŽP) o reakci (viz níže) ke změně integrovaného povolení v souvislosti s novelou EIA. Ptali jsme se, jestli se domníváme správně, že pokud má podnik vydané integrované povolení, kterému v minulosti předcházel proces EIA a rozhodne se po 1. dubna 2015 změnit integrované povolení, musí podnik nejprve požádat o stanovisko Coherence stamp. Následně v případě negativního zjištění by podnik musel projít nejprve novým procesem EIA a pak by následovalo samotné řízení IPPC.

Nový institut Coherence stamp (CS) zavedla do právního řádu novela EIA č. 39/2015 Sb. platná od 1. dubna 2015. CS je verifikační závazné stanovisko vydané jako podklad pro každé navazující rozhodnutí za účelem, zda podoba záměru schvalovaná v navazujícím řízení odpovídá podobě záměru, k níž vylo vydáno stanovisko EIA. Stanovisko vydává orgán EIA, který vydal stanovisko EIA.

K níže uvedené reakci ministerstva doplňujeme, že dle zákona o IPPC č. 76/2002 Sb. §19 odst. 3 se za podstatnou změnou se rozumí každá změna, která může mít významný negativní vliv na životní prostředí nebo na zdraví člověka. Změna, která byla nebo má být předmětem posuzování vlivů záměru na životní prostředí podle zvláštního právního předpisu (EIA) se vždy považuje za podstatnou změnu.

MŽP dále sdělilo, že právě intenzivně připravuje metodiku k novele zákona EIA, která by měla být vydána v brzké době. 

 

Reakce MŽP:

Obecně řečeno, pokud půjde o podstatnou změnu integrovaného povolení, bude následovat provedení zjišťovacího řízení, tedy procesu EIA pro danou změnu. V takovém případě dojde i na případné vydání coherence stampu k této změně.

Pokud pro takový případ změny integrovaného povolení bude vydán negativní coherence stamp, bude nutné před vydáním změny integrovaného povolení provést alespoň řízení EIA.

V případě nepodstatné změny integrovaného povolení to nelze říct jednoznačně.  O nutnosti vydávat coherence stamp rozhodne charakter změny IP.