Více času na podstatné

Zpětný odběr baterií ve firmách

07.11.2014 12:40

Přenosné baterie stojí často na okraji zájmu původců odpadů, svozových firem i obcí.  Ročně se uvádí na trh v celé České republice pouze 3.200 tun přenosných baterií a akumulátorů, což je v porovnání s elektrospotřebiči (cca 180 tisíc tun) nebo plastovými obaly (cca 210 tisíc tun) opravdu nevýznamné číslo. Z environmentálního hlediska je však nutné pohlížet na baterie jako na významný zdroj toxických kovů, ale i sekundárních kovonosných surovin. Ve všech zemích EU proto platí na baterie a akumulátory tzv. rozšířená odpovědnost výrobců. Význam zpětného odběru ve firmách spočívá ve velmi vysoké efektivitě, což můžeme doložit dvěma čísly z našich statistik:

 

  • podíl míst zpětného odběru přenosných baterií ve firmách: 10 %
  • podíl firem na hmotnosti zpětně odebraných přenosných baterií: 40 %

 

Použité baterie nemusí být odpadem

Každá firma produkující odpadní baterie může požádat kolektivní systém ECOBAT o zřízení místa zpětného odběru. Po uzavření smlouvy získá bezplatně sběrné a shromažďovací nádoby, logistické zajištění svozu. Vyřazované baterie nemusí být nadále evidovány jako odpad, ale je s nimi nakládáno v režimu zpětného odběru jako s použitými výrobky. I tuto jednoduchou evidenci a vykazování přebírá kolektivní systém ECOBAT. 

Kromě ulehčení administrativy získá firma spolehlivého partnera, který odborně poradí nebo přímo zajistí bezpečné skladování, přepravu, ale i řádné materiálové využití. 

 

Ekonomický přínos

Některé firmy upřednostňují takzvané komplexní řešení a předávají všechny svoje odpady vybrané svozové firmě – oprávněné osobě.  V takovém případě musí zpravidla platit poplatky ve výši obdobné, jako jsou sazby za zneškodnění nebo odstranění nebezpečného odpadu. V případě zpětného odběru použitých baterií a akumulátorů ve spolupráci s kolektivní organizací ECOBAT je situace zcela odlišná. Veškeré náklady spojené s odběrem a dalším zpracováním hradí ze svého rozpočtu ECOBAT, který má zajištěny finanční zdroje od více než 700 výrobců a dovozců baterií. V případě, že firma dokáže při vyšším výskytu zajistit oddělené shromažďování některých chemických typů baterií, ECOBAT je připraven takové baterie vykoupit.

 

Nástroj pro environmentálně odpovědné firmy

Pro většinu velkých a středních firem jsou dnes naprostou samozřejmostí systémy environmentálního managementu. Projekty chránící životní prostředí mohou být využity i pro deklarování společenské odpovědnosti firem. Proto ECOBAT nabízí firmám s více než 200 zaměstnanci zavedení sběru přenosných baterií právě z domácností těchto pracovníků každodenně docházejících na svoje pracoviště.  Stačí rozmístit na vhodná místa v budovách firmy atraktivní sběrné nádoby Maxitube a provést za asistence naší organizace jednoduchou a srozumitelnou kampaň mezi zaměstnanci (firemní časopisy, intranet). ECOBAT zároveň může nabídnout manažerům odpovědným za systémy ISO 14 000 nebo EMAS zpracovanou dokumentaci pro implementaci tohoto projektu do výše zmíněných systémů.

 

Staň se expertem na baterie

Pro lepší osvětu, propagaci a odborné vzdělávání ECOBAT připravil e-learningový program Battery Expert. První díl je věnován obecnějším informacím o bateriích a zpětném odběru. Ten je určen spíše pro širší laickou veřejnost nebo například pro pracovníky státní správy. V druhé části, kterou právě připravujeme, se zaměříme na bezpečné třídění, skladování a přepravu baterií. Doufáme, že se tato část e-learningu stane vítaným nástrojem pro řádné proškolení a zvýšení kvalifikace pracovníků v provozu.

 

Kde to již funguje

V prvních letech rozvoje sběrné sítě byl ECOBAT zaměřen na maloobchodní prodejny, později přibyly obce a školy a v letošním roce je naše pozornost zaměřena na firmy z oblasti energetiky, zdravotnictví a velké výrobní závody. Vzorné vnitropodnikové systémy zpětného odběru mají zavedeny například Dopravní podniky hlavního města Praha, Letiště Praha, Fakultní nemocnice Plzeň nebo centrála společnosti DHL. Těší nás, že v letošním roce se rozběhly intenzifikační projekty sběru baterií v obou jaderných elektrárnách – v Temelíně i Dukovanech. Děkujeme i všem ostatním firmám, které se aktivně zapojily do našeho systému zpětného odběru baterií a pomáhají nám plnit náročné sběrové cíle.

 

Enviro CANAL:

VÝBĚR Z KONFERENCE: Předcházení vzniku odpadů ČR
Zpětný odběr baterií ve firmách jako metoda předcházení
vzniku odpadů
P. Kratochvíl, Ecobat, s. r. o.
                          Další videa - ZDE
 

 

RNDr. Petr Kratochvíl, jednatel, ECOBAT s.r.o.