Více času na podstatné

Zpoplatnění srážkových vod pomůže snížit cenu vody navrhuje SOVAK ČR, ministerstvo návrh odmítá

15.02.2013 06:14

Sdružení vodovodů a kanalizací přišlo s netradičním návrhem, jak zkrotit neustálý růst cen vodného a stočného. Navrhují zpoplatnit srážkové vody, které dopadnou na část silnic, železnic i zahrad. Vodárny slibují zlevnění vody a lepší hospodaření s dešťovou vodou. Ministerstvo zemědělství se k návrhu zatím staví negativně. Informaci přinesl server iDNES.cz.

Podle tohoto plánu by měli platit za čištění vod i například majitelé silnic, železnic. Dosud totiž zákon o vodovodech a kanalizacích vyjímá z plateb za čištění například právě komunikace nebo i zahrady u rodinných domů. Objem, který by se platil, by vycházel z průměrného úhrnu srážek na metr čtvereční, mělo by jít o 0,6 metru krychlového na jeden metr čtvereční plochy.

"Odstranění výjimek zlevní výrazně, až o třetinu, stočné u většiny obyvatel, především těch, kteří bydlí ve velkých bytových domech a v panelových sídlištích, a u průmyslových klientů," argumentuje šéf Sdružení vodovodů a kanalizací (SOVAK) František Barák.

 

Co říká dnešní legislativa? par. 20, odst. 6 zákona č. 274/2001: Povinnost platit za odvádění srážkových vod do kanalizace pro veřejnou potřebu se nevztahuje na plochy dálnic, silnic, místních komunikací a účelových komunikací veřejně přístupných, plochy drah celostátních a regionálních včetně pevných zařízení potřebných pro přímé zajištění bezpečnosti a plynulosti drážní dopravy, zoologické zahrad a plochy nemovitosti určených k trvalému bydlení a na domácnosti.


V praxi by tak účty za vodu klesly zhruba o šestinu, což by mohlo znamenat více než deset korun za jeden kubík. Objem, který by se platil, by vycházel z průměrného úhrnu srážek na metr čtvereční, mělo by jít o 0,6 metru krychlového na jeden metr čtvereční plochy.

Vodárny argumentují tím, že musí v čistírnách upravovat vodu, za kterou jim nikdo nezaplatí. Náklady tak hradí lidé ve stočném, což považuje Barák za nehoráznost. Podle něho jde o půl miliardy korun, které platí odběratelé za stočné zcela zbytečně.

Podle Baráka by poplatky měly vést i k lepšímu hospodaření s dešťovou vodou a voda se například bude více vsakovat do terénu. To by mělo i zlepšit zásoby podzemních vod. "Současně dojde k omezení potřeby rekonstrukcí stokové sítě a čistíren odpadních vod, což dosud jednoznačně vede ke zvyšování ceny stočného," dodal Barák. Napojení srážkové vody na kanalizace vede i k problémům, že čistírny nestíhají v případě intenzivních srážek čistit vodu, která potrubím dorazí.

Ministerstvo zemědělství, které připravuje nový zákon o vodovodech a kanalizacích, však zrušení výjimek odmítlo.

 

"Návrh zákona není jasný při stanovení povinností při přerušení dodávky služeb v případě napojování nových vodovodů a kanalizací, nestanovuje možnosti měření vody v případě špatného vodoměru, zákon nedokonale řeší úpravu povinnosti uzavřít dohodu upravující vztahy mezi vlastníky a stavebníky nových vodovodů nebo kanalizací provozně souvisejících tak, že je tato dohoda podmínkou kolaudačního souhlasu, nikoliv již při zahájení územního řízení a vydání územního rozhodnutí.", říká v aktuálním rozhovoru s František Barák, předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR) o novele zákona o vodovodech a kanalizacích, více čtěte ZDE.

 

 

Zdroj: iDNES.cz (Celý článek "Vodárny chtějí zpoplatnit déšť. Vodu to zlevní až o třetinu, slibují" čtěte ZDE), vodarenstvi.cz