Více času na podstatné

Zpráva ERU: České elektrárny loni vyrobily 87,6 terawatthodiny

19.05.2013 13:35

Zpráva přináší informace o vývoji základních ukazatelů elektroenergetiky za hodnocený rok. Jednotlivé kapitoly obsahují statistická data o bilancích elektřiny za leden až prosinec roku 2012, vývoji výroby a spotřeby elektřiny podle jednotlivých kategorií včetně obnovitelných zdrojů, instalovaném výkonu ES ČR, dovozu a vývozu elektřiny a některá krajská vyhodnocení. Některé detailnější informace lze nalézt v měsíčních zprávách o provozu ES ČR za leden až prosinec 2012.

Oproti předchozí roční zprávě došlo k drobným změnám a úpravám. Materiál obsahuje dvě nové kapitoly týkající se historického vývoje spotřeby elektřiny v kategoriích VO a MO a spotřeby v sektorech národního hospodářství. Vypuštěna byla kapitola obsahující výběr největších elektráren ČR a dočasně i kapitola kvality elektřiny.

Hodnota výroby elektřiny brutto za rok 2012 je téměř shodná jako v roce 2011 a totéž lze konstatovat i o spotřebě elektřiny brutto. Došlo k poklesu výroby elektřiny z parních elektráren, naopak mírný nárůst zaznamenaly jaderné elektrárny, jak je vidět v kapitole č. 1 a 2. Tyto skutečnosti kopíruje vývoj instalovaného výkonu v ES ČR uvedený v kapitole č. 8.

K významnému nárůstu výroby elektřiny došlo u kategorie plynových a spalovacích elektráren, což bylo zapříčiněno zprovozněním nových bioplynových stanic. U ostatních kategorií došlo k mírnému nárůstu, resp. ke stagnaci v porovnání s loňskými hodnotami. Výsledný podíl výroby elektřiny z OZE na domácí spotřebě elektřiny brutto činil 11,23 %. Z kapitoly č. 7 je patrné, že největší váhu na zvýšení podílu výroby elektřiny z OZE měly právě bioplynové stanice.

Stejně jako v loňském roce byly podklady pro sestavení výsledné hodnoty výroby elektřiny z MVE, FVE a VTE zveřejněné v kapitole č. 7 získány od provozovatelů regionálních distribučních soustav. Tyto údaje se od hodnot ze základní bilance z kapitoly č. 1 liší, neboť zde byly nedodané údaje uvedených zdrojů odhadnuty predikcí. Energetický regulační úřad předpokládá, že v příštím roce již plně využije databázi OZE od OTE, a.s.

Ročního maxima zatížení bylo v soustavě dosaženo 7. února 2012 ve 12 hodin (11 324 MW) a ročního minima 12. srpna 2012 v 6 hodin (4 447 MW). Kapitoly č. 11 a 12 shrnují hodinové průběhy zatížení a spotřeby včetně struktury zdrojů pokrývající maximální a minimální zatížení. Výrazně chladnější průběh počasí v průběhu února 2012 způsobil nestandartní výkyv v charakteristice spotřeby elektřiny, který je vidět na grafech v kapitolách č. 16 a 17. Dále jsou znázorněny průběhy spotřeb ve dnech maxima a minima v minulých letech.

Zprávu uzavírá vyhodnocení výroby, spotřeby elektřiny a instalovaného výkonu po krajích a čára trvání zatížení brutto pro hodnocený rok. Ke zprávě jsou přiloženy aktuální mapy ES ČR, které jsou použity se svolením OTE, a.s.

 

Dokumenty ke stažení:

Roční zpráva o provozu ES ČR za rok 2012
Roční zpráva o provozu plynárenské soustavy ČR za rok 2012
 
Zdroj: ERU