Více času na podstatné

Zruší se poplatky za znečišťování ovzduší?

27.01.2012 08:38

Příští týden budou poslanci projednávat ve druhém čtení novelu zákona o ochraně ovzduší. Poslanci ODS Jaroslav Plachý a František Sivera za Hospodářský výbor navrhli novelu právě projednávaného zákona o ovzduší. Chtějí, aby velké podniky nemusely platit poplatky za vypouštění škodlivin do ovzduší. Pro průmysl je to podle nich příliš zatěžující. Jejich návrh je ale přesný opak toho, co si od projednávání zákona slibuje šéf jejich strany a premiér Petr Nečas. Jeho snahou je poplatky za znečišťování ovzduší zvýšit.

Plachý a Sivera argumentují tím, že poplatky jsou brzdou ekonomického rozvoje a snižují jejich konkurenceschopnost. „Podle mého názoru poplatky neplní svou ekonomickou úlohu. Jsou to sankce, které by výrazně zatížily podniky jako například teplárny, chemičky, cementárny a další. Už takhle musejí investovat obrovské částky do nových technologií, které po nich chce Evropská unie,“ tvrdí František Sivera. "Jako hospodářský výbor se zasadíme o to, aby se tyhle poplatky od roku 2016 zrušily. Shodli se na tom poslanci hospodářského výboru napříč politickými stranami,“ dodává Sivera.

„Ano, o návrhu víme a vítáme ho stejně jako další firmy. Poplatky za znečišťování ovzduší totiž v současné době zcela neefektivně zatěžují české podniky a snižují jejich konkurenceschopnost,“ tvrdí Věra Beiová, mluvčí  ostravské ocelárny Arcelor Mittal, která loni na poplatcích poslala státu téměř 40 milionů korun.

„Od letošního roku máme přinejmenším v hlavních průmyslových oblastech ČR jedny z nejpřísnějších emisních limitů v celé EU. A kromě evropských regulací máme navíc ještě přísné národní nástroje jako jsou například tyto poplatky. Ve výsledku tak je průmysl v jedné záležitosti zpoplatněn dvakrát,“ argumentuje Beiová.

Nyní je zákon ve druhém čtení a poté ho čeká ještě třetí sněmovní kolo. Už nyní je jisté, že výbor pro životní prostředí vydá pozměňovacímu návrhu negativní doporučení - do zákona jej nezapracovat.

 

Přehled pozměňovacích návrhů:

Číslo Předkladatel Dokument
3 Pavol Lukša 00250-00322.doc (21 KB)
67 František Sivera 00281-00359.doc (36 KB)
00281-00360.doc (21 KB)
724 Kateřina Konečná 00522-00749.doc (21 KB

 

Stanoviska výborů k návrhu zákona:

  • Hospodářský výbor projednal návrh zákona a vydal 22. 11. 2011 usnesení doručené poslancům jako tisk 449/1 (pozměňovací návrhy).
  • Výbor pro životní prostředí projednal návrh zákona a vydal 25. 11. 2011 usnesení doručené poslancům jako tisk 449/2 (pozměňovací návrhy).

 

Zdroj: www.ihned.cz (Poslanci ODS jdou proti vládě. Chtějí, aby firmy neplatily za špínu z komínů), PSP ČR