Více času na podstatné

Cirkulární ekonomika – uzavřena dohoda o návrhu Komise na posílení využívání organických a hnojiv vzniklých transformací odpadů

14.12.2018 09:23

Po velmi komplikovaných jednáním o návrhu nařízení EU k novým pravidlům EU týkajících se hnojiv, které bylo navrženo již v roce 2016 jako první balíček opatření k naplňování akčního plánu Circular Economy, dosáhly instituce EU v rámci tzv. Trialogue mezi Evropským parlamentem, Radou a Komisí předběžné politické dohody. Dohoda byla 12. prosince potvrzena zástupci členských států a je nyní předmětem formálního schválení Evropským parlamentem a Radou. Nařízení bude poté přímo použitelná ve všech členských státech a bude povinná v roce 2022.

Nová pravidla usnadní přístup hnojiv na bázi organických látek a odpadů na jednotný trh EU. Nařízení také zavádí limity pro kadmium a další kontaminující látky ve fosfátových hnojivech. Cílem nařízení je snížit množství odpadu, spotřebu energie a poškození životního prostředí, stejně jako omezit zdravotní rizika. Nařízení obsahuje možnost nepovinné národní harmonizace. Výrobce, který nechce označovat výrobek CE, se může rozhodnout pro splnění národních norem a prodávat produkt dalším státům EU na základě zásady vzájemné uznání.

Podle současných pravidel se používají pouze konvenční minerální hnojiva, vyrobená chemickými procesy a tyto mohou být volně obchodovány v celé EU. Inovativní hnojivé produkty vyrobené z organických materiálů jsou mimo rámec stávajícího nařízení o hnojivech. Jejich přístup k jednotnému EU trhu je proto závislý na vzájemném uznávání mezi členskými státy, což je často obtížné kvůli odlišným vnitrostátním předpisům. Takové výrobky mají tedy konkurenční nevýhodu, která zpomaluje inovace a investice do cirkulární ekonomiky. Podle odhadů by zvýšením recyklace biologického odpadu mohla být nahrazena významná část neekologických chemických hnojiv. V současné době EU dováží asi 6 milionů tun fosfátů ročně, ale může nahradit do 30 % této hodnoty extrakcí fosforu z kalů z odpadních vod, biologicky rozložitelných odpadů a dalších zdrojů.

 

Ing. Miroslav Kos, CSc., MBA

SMP CZ, a.s.