Více času na podstatné

První demonstrace možného sběru kosmického smetí byla úspěšná

21.09.2018 06:02

První demonstrace možného aktivního odstraňování kosmického smetí z oběžné dráhy kolem Země se podařila uplynulý víkend vědcům vesmírného centra při britské Univerzitě v Surrey. Síť vystřelená z jejich minisatelitu zachytila předmět rovněž vypuštěný v rámci experimentu, informovala na svém webu univerzita.

Pokus byl proveden v neděli, kdy malý satelit RemoveDEBRIS použil síť k zachycení tělesa simulujícího kus vesmírného odpadu. Satelit byl v červnu vypuštěn z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kam ho v dubnu dopravila nákladní loď Dragon společnosti SpaceX.

Součástí mise RemoveDEBRIS mají být celkem čtyři experimenty. Kromě zdařeného použití sítě bude vědecký tým testovat vizuální navigační systém, který využije kamery a laserovou zaměřovací metodu LiDaR ke sledování miniaturních satelitů (CubeSat), jež RemoveDEBRIS vypustí. Nakonec tento satelit rozvine velkou plachtu, která ho stáhne do zemské atmosféry, kde shoří.

Guglielmo Aglietti z Univerzity v Surrey k pokusu dnes podle agentury AP řekl, že cíl simulující smetí rotoval rychleji, než se očekávalo. Tím byl však podle něj pokus ještě realističtější.

Americký systém US Space Surveillance Network zjišťuje, identifikuje, sleduje a katalogizuje umělé předměty - aktivní i neaktivní satelity, zbytky raket či různé úlomky - obíhající kolem Země. V současné době je jich na 40.000 a odhaduje se, že celková hmotnost tohoto smetí přesahuje 7600 tun. Některé z objektů dosahují rychlosti až 48.000 kilometrů za hodinu.