Více času na podstatné

Analýza stavu tříděného sběru v městech a obcích na Slovensku

13.03.2013 14:45

Tříděný sběr se na Slovensku vyvíjí do značné míry nekoordinovaně, nerovnoměrně a zejména bez jasné koncepce. Svědčí o tom velké regionální rozdíly v úrovni třídění, jakož i ukazatele hodnotící hustotu infrastruktury a její využití. Tato situace se odráží na provozování tříděného sběru a jeho výsledcích. Průměrná produkce komunálního odpadu v roce 2011 byla 307,66 kg na obyvatele. Každý obyvatel SR v loňském roce v rámci komodit sklo, papír, plast a nápojové kartony (VKM) průměrně vyseparoval 25,63 kg, z čehož sklo tvořilo 35,78%, plast 20,02%, papír 37,69% a nápojové kartony 6,51%. Nejvíce vyseparovali obyvatelé regionu západ, přičemž byla v tomto regionu dominantní komoditou komodita papír.

 

Oprávněná organizace ENVI-PAK shromažďuje údaje o stavu odpadového hospodářství ve Slovenské republice již od svého vzniku, tj. od roku 2003. Hlavní motivací byla nutnost poznání reálného stavu nakládání s komunálními odpady. Aby bylo možné rozvíjet systém tříděného (odděleného) sběru od spotřebitelů ve městech a obcích, je nezbytné disponovat relevantními informacemi.

Získané údaje a jejich analýzy je možné používat jako základ pro optimalizaci systému tříděného sběru v městech a obcích, jako podklad pro plánování dalšího vývoje, jak platformu pro výměnu zkušeností a vyhodnocování jednotlivých řešení zavedených systémů tříděného sběru odpadů v jednotlivých městech a obcích.

Stav tříděného sběru je možné charakterizovat několika ukazateli, pomocí kterých je možné srovnávat navzájem jednotlivé regiony Slovenska. Mezi nejdůležitější ukazatele patří množství vytříděného odpadu na obyvatele za rok (výtěžnost), hustota sběrné sítě a efektivita instalované infrastruktury.

Pro účely podrobnější analýzy byla Slovenská republika rozdělena do čtyř regionů. Region ZÁPAD pokrývá území Trenčínského, Trnavského a Bratislavského kraje, region STŘED Jihočeský a Plzeňský kraj, region SEVER Žilinský kraj a region VÝCHOD reprezentuje Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Analyzované regiony byly rozděleny na základě přirozené příbuznosti jednotlivých krajů v nakládání s odpady.

Nejvýznamnější faktory zohledněny při definování regionů byly: struktura sídel, charakter území (rovinatost resp. Hornatosť) a rozšířenost domácího spalování separovateľných složek komunálních odpadů.

Průměrná produkce komunálního odpadu
Průměrná produkce komunálního odpadu v roce 2011 byla 307,66 kg na obyvatele. Nejvyšší produkci zaznamenal region ZÁPAD (319,40 kg / obyvatel / rok), naopak nejnižší produkce byla v regionu SEVER (286,11 kg / obyvatel / rok). Průměrná produkce komunálního odpadu v rámci EU je 515 kg / obyvatel / rok. Je velmi pravděpodobné, že se stoupající životní úrovní bude stoupat i naše produkce komunálních odpadů a bude se přibližovat k průměru EU. Proto je třeba tuto skutečnost zohlednit při všech rozhodnutích ovlivňujících sféru komunálních odpadů.

Graf č.1 - Produkce komunálního odpadu

Míra třídění

Každý obyvatel SR v loňském roce v rámci komodit sklo, papír, plast a nápojové kartony (VKM) průměrně vyseparoval 25,63 kg, z čehož sklo tvořilo 35,78%, plast 20,02%, papír 37,69% a nápojové kartony 6,51%.

Nejvíce vyseparovali obyvatelé regionu západ, přičemž byla v tomto regionu dominantní komoditou komodita papír (11,42 kg / obyvatel / rok), nejméně v regionu východ - jen 16,66 kg, kde převládala komodita sklo - 7,15 kg / obyvatel / rok .

Graf č.2 - Vyseparovaná komodita na obyvatele v regionech SR:

Průměrná hustota sběrné sítě (tj. objem, který měl každý obyvatel v průběhu čtvrtletí k dispozici na třídění) byla v roce 2011 176,43 l / obyvatel / rok, přičemž nejvyšší byla v regionu střed (203,24 l / obyvatel / rok) a nejnižší v regionu západ (158,05 l / obyvatel / rok).

Efektivita využívání infrastruktury odděleného sběru
Region západ měl sice nejnižší instalovanou sběrnou síť, ale využíval ji s nejvyšší efektivitou, z každého litru nainstalované infrastruktury vytěžil v průběhu roku 42,77 g materiálu. Nejméně efektivní využíval svou infrastrukturu region východ, z každého litru vytěžil jen 23,38 g materiálu. Průměrná efektivita nainstalované infrastruktury ČR byla 36,32 g / l / rok.

Graf č.3 - Průměrná hustota a efektivita sběrné sítě v regionech SR:

Při maximálně efektivním využívání nainstalované infrastruktury by bylo možné z každého litru vyseparovať za rok 161,20 ga průběhu roku vyseparovať 41,20 kg na obyvatele.

Závěr
Tříděný sběr se na Slovensku vyvíjí do značné míry nekoordinovaně, nerovnoměrně a zejména bez jasné koncepce. Svědčí o tom velké regionální rozdíly v úrovni třídění (vyseparovateľnosti), jakož i ukazatele hodnotící hustotu infrastruktury a její využití. Tato situace se odráží na provozování tříděného sběru a jeho výsledcích.

Na druhé straně meziroční porovnání údajů ukazuje, že systém tříděného sběru je stabilní a dosahuje stabilní výsledky. V praxi to znamená, že bez vnějšího impulsu, kterým by mohla být nová odpadní legislativa, se nepohneme dál.

 

Zdroj: Odpady-portal.sk