Více času na podstatné

Atominfo.cz: Nová švýcarská energetická strategie spoléhá na import a plyn

08.10.2012 09:19

Švýcarští zákazníci se dočkají zvýšení cen za elektřinu, země zvyšuje podíl využití fosilních paliv ve snaze vytěsnit jadernou energii v souladu s nově navrženou energetickou strategií.

Ministerstvo životního prostředí, dopravy, energetiky a informatiky (DETEC) předložilo novou strategii pro švýcarskou energetiku do roku 2050 k veřejnému projednání. Podle ministerstva konečně umožní zemi snížit spotřebu energie na jednoho obyvatele, dále snížit podíl využití fosilních paliv a nahradit jadernou energii obnovitelnými zdroji spolu s opatřeními směřujícími k účinnějšímu využití energie. Nicméně k tomu, aby Švýcarsko dosáhlo těchto cílů, se podle strategické studie bude muset spolehnout na importovanou energii a elektřinu a navíc, přinejmenším jako mezikrok, vybudovat kogenerační elektrárny na fosilní paliva a paroplynové elektrárny.

Předložená strategie si klade snížení spotřeby energií za jeden ze svých hlavních cílů, společně se snižováním podílu fosilních paliv na švýcarské energetické produkci a širším využitím vodních elektráren a dalších obnovitelných zdrojů. Švýcarská Federální rada by chtěla do roku 2035 snížit energetickou spotřebu průměrného obyvatele na 65% této hodnoty z roku 2000 s tím, že (v současné době rostoucí) spotřeba elektřiny se kolem roku 2020 ustálí.

Množství elektřiny získané z obnovitelných zdrojů se má zvýšit, cílem je do roku 2035 zvýšit úhrnnou produkci vodních elektráren na 37 400 GWh a elektřiny z ostatních obnovitelných zdrojů na 11 940 GWh (v roce 2010 Švýcarsko vyrobilo 35 240 GWh elektřiny na vodních elektrárnách a 1 380 GWh z jiných obnov. zdrojů). Strategie počítá i s tím, že spotřeba fosilních paliv pro výrobu elektřiny a v kogeneračních elektrárnách se může v případě potřeby zvýšit.

Prozatím může průměrná švýcarská domácnost očekávat, že se do jejího ročního účtu za elektřinu, který nyní činí přibližně 890 švýcarských franků (cca 18 400 Kč při současném kurzu), promítnou výrobní náklady na elektřinu z obnov. zdrojů, investice do odpovídající modernizace přenosové soustavy a zřejmě též nepatrný daňový nárůst. Velkoodběratelé získají kvůli ochraně švýcarské ekonomiky daňové úlevy.

V zemi, kde lokální a celonárodní referenda hrají zásadní roli v rozhodovacích procesech, by nyní podle strategie měly jednotlivé kantony vymezit oblasti určené ke zpracování obnovitelných zdrojů a podniknout kroky k uspíšení výstavby potřebných objektů a zařízení. Připravovaný zákon má ustanovit , že obnovitelná energie je národním zájmem a že tento zájem je „na stejné nebo vyšší úrovni“, než zájmy na ochraně krajiny a životního prostředí.

Strategický dokument bude nyní v období, které skončí 31. lednem 2013, otevřen veřejnému připomínkování. Další strategický koncept, obsahující mj. environmentální daňovou reformu, bude k veřejnému projednání předložen v roce 2014.

Švýcarská vláda se vloni v reakci na fukušimskou havárii rozhodla postupně odstavit všech 5 jaderných reaktorů, které produkují 40% z celkového objemu vyrobené elektřiny, a to na konci jejich očekávané životnosti a bez nahrazování novými jadernými zařízeními. To by prakticky znamenalo uzavření všech švýcarských jaderných elektráren do roku 2035. Nicméně DETEC odhaduje, že odstoupení od jaderné energatiky do roku 2050 ministerstvo vyjde na bezmála 30 mil. CHF (33 mil. USD). Posudek Mezinárodní energetické agentury (IEA) nedávno zdůraznil potíže, kterým země bude čelit ve své snaze o snížení emisí CO2 za současného vyřazení jejích jaderných zdrojů.

 

Zdroj: Atominfo.cz (World Nuclear News)