Více času na podstatné

Barack Obama zvítězil. Jaké změny v energetice lze v USA očekávat?

08.11.2012 07:59

Asi takto lze do předvolebního sloganu shrnout politiku staronového prezidenta USA Baracka Obamy. Ve svém prvním volebním období se v energetické oblasti mírnil. V druhém že jeho administrativa zřejmě bude razantnější. Dobrá zpráva pro příznivce obnovitelných zdrojů energie, špatná novinka pro těžební společnosti.

První na ráně bude zřejmě těžba břidlicového plynu. Právě ta čelí tlaku ze strany ekologických aktivistů upozorňujících na možné na životní prostředí. Především na znečištění podzemních vod. V nejbližších týdnech by tak na stole měla být finální studie z Wyomingu, která diskusi o dopadech takzvaného frakovania dodá nový impuls.

Komplikacím se však nevyhne těžební průmysl celkově. Kromě plynaře tak mají důvod k obavám i uhelné společnosti. V předvolební kampani se Obama například nevyhnul ani takzvané čisté uhelném technologii. Dokonce byl jedním z ústředních bodů energetické strategii. Tlaku na investice do snižování environmentálních zátěži spojených s těžbou uhlí se tak zřejmě společnosti nevyhnou. Samozřejmě, ruku v ruce se zpřísňováním regulačního rámce.

Do třetice důvod k radosti nemají ani ropné společnosti. V minulém volebním období totiž Barack Obama v otázka otevírání nových ropných ložisek byl více opatrný. Zároveň, velmi ostře vystupoval vůči autům s nadměrnou spotřebou benzínu. Právě v této oblasti byla jeho činnost nejvýraznější. Výsledkem čehož jsou i nezvyklé technické standardy pro nová vozidla.

Naopak, Obamovo vítězství mají důvod oslavovat příznivci obnovitelných zdrojů a snižování emisí, především rtuti. Právě jim v současnosti vítr do plachet dodal i hurikán Sandy. Ten by se mohl podepsat i na přijetí takzvané uhlíkové daně, která má zohlednit kolik emisí vyprodukuje palivo.

Důraz na ochranu životního prostředí se však nejvíce projeví v oblasti podpory větrných a solárních zdrojů elektřiny v zemi. Podle Obamových vyjádření se produkce energie z větru a slunce během prvního volebního období zdvojnásobila.

 

Zdroj: energie-portal.sk