Více času na podstatné

Budeme nadále zahrabávat využitelné odpady pod zem jako neandertálci!

09.12.2016 13:39

Přerušení jednání Legislativní rady vlády nad novými odpadovými zákony je to co redakci Odpadového fóra trápí před Vánocemi nejvíc. Příprava nových odpadových zákonů je za posledních 8 let nejdále, nicméně se právní normy nedaří posunout přes Legislativní radu vlády. Do konce volebního období však nezbývá mnoho času, a je tak otázkou, zda je vůbec reálné úspěšně absolvovat celý legislativní proces.

Naše frustrace vyústila v otázku pro účastníky prosincové polemiky: Pokud se tak přesto nestane, jaký to bude mít podle Vás dopad na budoucnost odpadového hospodářství v Česku? Odpovědi jsme obdrželi různé: některým respondentům se zdálo, že se nestane nic, zatímco jiní přišli s apokalyptickými scénáři. K čemu se přikláníte Vy, rozhodněte se sami během čtení prosincové polemiky Odpadového fóra. Redakce se nicméně plně ztotožnila s reakcí Michala Stiebra ze společnosti Ernst & Young, který ironicky podotkl, že „budeme hovořit o „oběhovém hospodářství“, potřebě budování „chytrých měst“ a „chytrých řešení“, ale za kopcem budeme nadále zahrabávat využitelné odpady pod zem jako neandertálci!“

 

Vaše logo v nástěnném kalendáři Odpadového fóra na rok 2017 nesmí chybět! Více ZDE

 

Předvánoční období ovšem není jen časem konzumní horečky. Naštěstí pořád máme ve zvyku nejen brát, ale také dávat: tentokrát se to projevilo ve výsledcích Národní potravinové sbírky, která se uskutečnila v půlce listopadu. V naší reportáži se dočtete, zda sbírka uspokojila očekávání poptávky a jakým způsobem se pražská potravinová banka staví k novému zákonu o povinném darování jídla.

 

Několik patečních dopoledních hodin redakce strávila na plzeňské výstavě „Má plast“. Spolu s kurátorkou výstavy Kristýnou Jirátovou a PR manažerkou kreativního prostoru DEPO2015 Mirkou Reifovou jsme prošli posledními trendy v oblasti recyklovaného umění a designu. Nechali jsme si vytisknout českou hymnu a přesvědčili jsme se na vlastní oči, že si každá PETka zaslouží druhou šanci. Ať už v podobě běžeckých bot, sedáků, lustrů nebo skateboardů.

Skutečně inspirujícím byl pro nás rozhovor s mladými nadšenci z Univerzity Palackého v Olomouci. Studentský spolek „Udržitelný Palacký“ si nastolil cíl „Think out of the bin“ a jde si za svým: organizuje osvětové semináře, promítání filmů, free-shopy a dotazníková šetření. Na zajímavý postřeh přísli například během sociologického výzkumu na místní koleji: „Ve výzkumu uvedlo 74 % studentů na kolejích Bedřicha Václavky, že odpad na kolejích třídí. Zároveň ale říkají, že jejich spolubydlící ve více než polovině případů netřídí. Navíc i při dlouhodobém sledování popelnic vidíme, že většina odpadu studentů vytříděná není“. Jinými slovy mají před sebou ještě pořádný kus práce. Jak ji chtějí realizovat, se dozvíte v našem rozhovoru.

Abyste byli v obraze i během lenošení o vánočních svátcích, sledujte nás na našem facebookovém profilu Odpadové fórum a informačním portálu Třetí ruka. Celá redakce Vám přeje krásné bezodpadové Vánoce a těšíme se na Vás v Novém roce.

 

www.ODPADOVEFORUM.cz

 

Přehled obsahu: