Více času na podstatné

Bývalé vedení ERU špatně stanovilo výkupní ceny, tvrdí šéfka ERÚ Vitásková a podala trestní oznámení. Přehled ohlasů zasvěcených osob v mediích.

04.02.2013 19:13

Energetický regulační úřad (ERÚ) má podezření, že jeho bývalí pracovníci zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny. Škody můžou být v řádu desítek miliard korun. Vyplývá to z vnitřního auditu ERÚ, jehož výsledky novinářům představila předsedkyně úřadu Alena Vitásková. ERÚ podle ní dal podnět státnímu zastupitelství, aby záležitost prošetřilo. Informoval dnes server českénoviny.cz

"Díky špatně stanoveným výkupním cenám odhadujeme, že mohly vzniknout škody v řádu desítek miliard korun," řekla dnes Vitásková. Podle Vitáskové byly ceny nastaveny nad rámec garantované patnáctileté návratnosti fotovoltaických elektráren.

Vitásková také uvedla, že ERÚ si nechal zpracovat i audit smluv uzavřených s jinými subjekty. Audit neobjevil závažné chyby, po jeho skončení ale byly na ERÚ nalezeny neevidované smlouvy, které nebyly bývalými pracovníky úřadu řádně předány novému vedení.

Analýza těchto dohod podle Vitáskové ukázala, že přinejmenším v jednom případě ERÚ povolil jedné společnosti provádět pochybné transakce v řádu stovek milionů korun. Úřad kvůli tomu podal podnět státnímu zastupitelství, aby záležitost prošetřilo kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby.

"Nezlobte se, ale to neřeším," řekl IHNED.cz bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman na otázku, kde se stala a chyba a zda s tím mohl ze své pozice v Topolánkově vládě, kde byl v letech 2006 až 2009 něco dělat.

Za současné problémy kolem podpory fotovoltaiky může Fischerova vláda, která působila od června 2009 do léta 2010, tvrdí v rozhovoru Martin Bursík, exministr životního prostředí a muž, který stál u vzniku zákona na podporu obnovitelných zdrojů. Podle něj šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková připravuje půdu pro zastavení veškeré provozní podpory obnovitelných zdrojů. „O tomhle se prostě mluví,“ uvádí Bursík pro iHNED.cz.

Tajemník České fotovoltaické asociace Tomáš Baroch Radiožurnálu řekl, že zveřejněným výsledkům auditu nerozumí. „Byly stanoveny výkupní ceny na základě investiční náročnosti instalace fotovoltaické elektrárny, která byla značně vyšší než nyní. Bohužel, zákon neumožňoval, aby výkupní cena klesala více než o pět procent ročně,“ reagoval Baroch.

 

Tiskové prohlášení ERÚ ze dne 6. února 2013 ZDE.

 

Podle analytika J&T Michala Šnobra byly výkupní ceny sluneční energie skutečně nadsazené a velkou vinu na tom mají poslanci. „Ten problém s vysokou výkupní cenou byl dostatečně včas identifikován, byli na něj upozorněni Energetickým regulačním úřadem poslanci i tehdejší předseda vlády Fischer a bylo dostatek času připravit legislativu, která by ten problém odstranila." 

„Bohužel, na konci roku 2009, přestože byla zákonná iniciativa k omezení toho problému, Poslanecká sněmovna se k tomu žádným způsobem nevyslovila, nechala to ležet na stole. A protože zákon nebyl schválen do konce roku, v roce 2010 pak nastal obrovský solární boom, který zapříčinil to, že budeme následujících 20 let platit neuvěřitelně vysoké ceny,“ konstatoval analytik Šnobr pro Radižurnál. 

"Já myslím, že bude dobré, když se podaří ten audit získat oficiálním způsobem a projednat na hospodářském výboru," řekl ČTK předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD). Informace z auditu pro něj prý není úplným překvapením, protože se domnívá, že pochybení mohlo vzniknout v minulých letech, kdy se měnila metodika výpočtu cen.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se vyjádřil zdrženlivě. "Nepřísluší politikům zasahovat do práce nezávislého úřadu. ERÚ je nezávislý úřad, který nesmí být závislý na politických vlivech," řekl ČTK.

"My nevíme, na čem přesně se zakládá podezření paní předsedkyně Vitáskové. Nicméně skutečnost je taková, že v letech 2009 a 2010 byla doba návratnosti fotovoltaických elektráren kratší než zákonem garantovaných 15 let. My jako hlavní problém vnímáme meziroční limit, který byl stanovený v legislativě a který ERÚ znemožňoval, aby meziročně snižoval podporu o více než 5 procent. (…) Energetický regulační úřad podle našich informací na to tehdy upozorňoval, že nemůže jednat, ale politici nekonali.", uvedla Zuzana Musilová, výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace.

Podle informací MF DNES měla výkupní ceny z minulosti prověřit auditorská společnost BDO. Ta bez dalších podrobností potvrdila, že zakázku zpracovávala. "Já osobně jsem to nedělal, ale stejně vám k tomu nic říct nemůžeme. Jsme vázáni mlčenlivostí," řekl iDNES.cz Vlastimil Hokr z vedení společnosti BDO.

Premiér Petr Nečas (ODS) chce s ministry financí a průmyslu a šéfkou Energetického regulačního úřadu (ERÚ) hledat způsoby, jak utlumit vliv deformovaných cen elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové ceny elektrické energie. Nečas to řekl dnes v úterý novinářům v reakci na podezření ERÚ, že jeho bývalí pracovníci zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny.

 

Související články v médiích:

ERÚ: Ceny fotovoltaiky vznikly nezákonně, škody jdou do miliard

Šéfka ERÚ podala trestní oznámení. Lidé zaplatili za solár o desítky miliard víc

Průměrná rodina zaplatí za solární energii 712 korun ročně. Vše začalo za Špidly

Za malér se solární energií může Fischerova vláda, tvrdí Bursík. Kritizuje i Vitáskovou

Ceny fotovoltaiky byly asi nadhodnocené. Stát mohl přijít o desítky miliard

Jsou výkupní ceny solární energie v ČR nadsazené, ptal se Radižurnál analytika J&T Michala Šnobra

Nečas chce tlumit vliv fotovoltaické elektřiny na celkové ceny

Bursík: Šéfka ERÚ si připravuje půdu pro zastavení podpory obnovitelných zdrojů

Právníci: Nezákonné ceny elektřiny zakládají trestní odpovědnost

Poslanci se dohadovali, kdo může za podporu obnovitelných zdrojů energie

 

Reportáže:

Bývalí zaměstnanci ERÚ špatně nastavili ceny solární elektřiny

Komentář Pavla Barocha

Rozhovor se Zuzanou Musilovou

 

 

Zdroje: českénoviny.cz, iHNED.cz, Radiožurnál, ČT24.cz, iDNES.cz