Více času na podstatné

Část pokynů k požadavkům na informace a pro posouzení chemické bezpečnosti přeloženy do češtiny

26.01.2016 07:31

V rámci dotazníkového šetření Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) k registraci chemických látek podle nařízení REACH v roce 2018 bylo zjištěno, že jazyková bariéra je jedním z problémů identifikovaných především u malých a středních podniků. MPO tak zajistilo překlad stručných ECHA Pokynů k požadavkům na informace a pro posouzení chemické bezpečnosti, část C. Zajištění překladu vybraných pokynů je jednou z podpůrných aktivit ministerstva pro malé a střední podnikatele v souvislosti s registračním termínem chemických látek v roce 2018.

ECHA Pokyny k požadavkům na informace a posuzování chemické bezpečnosti: popisují postup posuzování chemické bezpečnosti, které je dodatečně vyžadováno pro látky vyráběné/dovážené v množství větším než je 10 t za rok a požadavky na informace podle nařízení REACH s ohledem na vlastnosti látek, jejich expozici, použití a opatření pro řízení rizik. Jsou součástí řady pokynů, jejichž cílem je pomoci všem zúčastněným stranám při plnění povinností vyplývajících z nařízení REACH.

Pokyny zahrnují:

  • shromažďování dostupných informací týkajících se sledovaných vlastností látek, které mají být registrovány,
  • porovnání těchto informací s požadavky specifikovanými nařízením REACH,
  • vymezení chybějících údajů a
  • získávání dodatečných informací, které jsou vyžadovány k zaplnění těchto informačních mezer.

 

Pokyny se skládají ze dvou hlavních částí:

  • stručných pokynů (části A až F) a
  • pomocných referenčních pokynů (kapitoly R.2 až R.20).

 

Část C obsahuje stručné pokyny k posouzení, zda jde o látku perzistentní, bioakumulativní a toxickou (PBT) nebo vysoce perzistentní a vysoce bioakumulativní (vPvB), či nikoliv. Tyto pokyny byly vydány v listopadu 2014 jako verze 2.0 pouze v anglickém jazyce.

Podrobné pokyny k posouzení PBT a vPvB, včetně charakterizace emisí, jsou uvedeny v kapitole R.11 s názvem Guidance on Information Requirements and Chemical Safety Assessment; Chapter R.11: PBT/vPvB Assessment — verze 2.0 vydaná v listopadu 2014 pouze v anglickém jazyce.

 

Dokument ke stažení:

Pokyny k požadavkům na informace a pro posouzení chemické bezpečnosti

 

Další informace:

Guidance on Information Requirements and Chemical Safety Assessment

Chapter R.11: PBT/vPvB assessment

 

 

Zdroj: MPO